Friday, May 1, 2009

:: Buah Pinggang aka Nephritis ::

Salam Alaikum..

Diz is my second entry about buah pinggang aka nephritis..entry pertama kt cni

erm, arini aku terkesima bila tgk tv..aku ckup tak suka bila aku kene tukar2 channel dsbabkan mlm tuh berlambak program or citer kesukaan aku kluar tv...tp bila tgh boring, sumer channel tayangkan program dan cerita yg membosankan!

ok2..tgh aku tukar2 tv td...aku tgk la Diary AF..scene kt mana para pelajar kene decide only one student yg akan diberi peluang utk wat phone call...so, diaorg decide Akim..terus aku ckp :

"wat apa bg Akim??..bg la Aisyah..dia tak penah dpt apa2 dlm akademi"...

bila cikgu diaorg tnya...why they choose Akim..nk taw nape?..student tu ckp yg lebih kurang mcm ni "Mak sy akan wat operation utk buang satu buah pinggan dia May ni".. terkejut aku..siannyer...he cried when he called his mother..ye lah da berminggu tak ckp ngn emak..aku kt Jordan dlu pun every week or once for two weeks akn call family..nnti kang diaorg bising "aii, da tak de duit baru ingt nk call family??" huhuhu

terus aku teringatkan member aku sorang ni [Anap] yg mana mak dia jgk mengalami sakit yg sama..

after Anap balik Jordan...aku da jarang dpt ziarah mak dia...slalu rncng utk curi masa nk g umah dia..tp asyik gagal jer...one day, aku ke Seremban ngn ada cikgu tuh...sbb ziarah member sama sek kami yg meninggal akibat demam panas...dipendekkan cerita...

lps aje selesai nk balik PD, kami mkn jap kt Giant Senawang..on the way nk kluar gate Giant tuh...aku nmpak Sportage yg mcm2 aku kenal jer..dan nmpk kelibat ayah n mak Anap nih..so, aku apa lagi..terus wat u turn kejar kete tuh...

aku da taw mana diaorg nk pergi..Pusat Rawatan Haemodalisis MAINS...smpai2 jer..aku park kete terus g jumpa ayah anap..a little big suprise gak ayah dia tgk aku..mana tak nyer..tak diduga..after chit chat ngn ayah dia...aku ke kete utk tgk mak dia yg da lama aku tak tgk..

lps buka pintu kete..mak dia tnya "Saper nih??"..dlm hati aku kata.."Oh no.." then terus aku ckp "Mak cik, ni Adam ni...m.cik ingt lg tak??".."mak cik da tak berapa nmpak sgt nih..buat apa kt cni..tak mengajar ke??nmpak makin berisi skrg"..huhuhu..ok lps tuh kitaorg chit chat lg.. now u can see the effect..

aku super kesian ngn mak dia..90% changed!!..da tak aktif, da tak leh drive..dlu kalo tido umah Anap..mesti mak dia yg bising..msk itu, msk ini..buat kuih bahulu..now??..kalo aku ni rindu saat2 mcm tuh..apatah lg Anap..

aku bukan doktor utk berckp yg diluar bidang aku...tp aku mcm dpt rasa a bit kesian tgk Anap n Akim n mak2 mereka..kesian sgt..semoga kesabaran mereka2 yg menghadapi penyakit ini akan diberi 1001 balasan kesenangan di akhirat kelak..

utk Anap, Akim n anak2 yg diluar sana yg mana salah sorang family mereka ada penyakit mcm ni...aku doakan korang banyakkan bersabar yer..

terus aku berdoa "Ya Allah, jauhi diriku dan emakku dr sebarang penyakit...sesungguhnya badan yg sihat itu adalah suatu nikmat drMu"


[diz is Anap..saper ckp dia ni kurus??tak patot2..]


[ni Akim..student AF7]


sy cikgu yg menyayangi emaknya, begitu jg anda..

11 comments:

.0hbintang!. said...

);

smoge Allah sembuhkan mak aji cepat cepat..

huhu

chayok chayok macek!!;D

btw.

kewl pose of him la ckgu ;p

anap_ilmi said...

oi..tu ms kt mesia rituuu..lain cerita..jgn terpengaruh dgn pic itu ye..btw,tq tgk mak aku..sgt terharu. at least mak aku leh jgk cakap byk dari ritu kan?senyap terus..hmm..

zara said...

Ujian Allah bukanlah untuk menyusahkan. Tetapi ujian untuk menentukan samada manusia percaya kepada apa yang diturunkanNya. Ini termasuklah sakit. Setiap ujian ada hikmah dan kebaikan.

Tetapi ujian berbentuk nikmat yang paling sukar untuk diatasi. Hampir manusia boleh gelap mata dan lupa daratan kerananya.

Semoga ibu Anap dan Hakim cepat sembuh. Amin.

:: Cikgu Wiween :: said...

ades. sebaik mak ada kat sebelah ni. tu pun windu gak haa. hekhek

chimera said...

sakit tu penghapus dosa...

moga mak Anap dan mak sape2 pun yg dilanda sebarang jenis penyakit pun akan segera sembuh... kita doakan sama-sama..

dan satu lagi..
anap ke tu... uih.. kusss semangat.. sehatnya dia.. hehehe

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

.0hbintang!. :

tak de nyer kewl...itu sumer candid..sy la cameraman dia..kewl kan sy?? ;p

--------

anap :

takde nyer...msia ke, jordan ke..same je..ngeh3..

ya..happy je tgk mak ko ritu.. ;)

---------

Zara :

betul tu mak cik..kengkadang sy pun same je mcm m.cik ckp tuh...astagfirullah..

~Amin~

---------

cikgu wiween :

aik??..

----------

chimera :

~Amin~

ya..itu lah anap..dulu, kini dan selamanya...sehat sentiasa..

rizz said...

motip ade akim wakakak

anap da esem da skng kan larik

deaf_angel said...

thanks for sharing.
sayu aku kejap

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

rizz :

hehehe...takde nyer ensem mana pun..bese jer dia tuh..

-------

deaf_angel :

most welcome.. ;p

hIrOsHiNaRi said...

tah bile2 agaknye nk ajak aku lawat mak anap..ape da..hehe

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

sorry...aku da lawat da aritu..

hehehe