Wednesday, May 6, 2009

:: Air Crash Investigation ::


Salam
alaikum..

kaif halukum?? [apa kabar semua??]
u know what..aku bab2 kapal terbang, pesawat ni aku jd obses ckit...cpt minat..tertarik n mcm2 lagi la yg membuatkan aku jd leka..

sbnr nyer aku pun tak tahu la nk ckp mcmner..if ada channel kt tv yang tayangkan citer or program pasal flight, aircraft dsb...aku jd minat...kalo leh aku nk tgk smpai abis..disebabkan oleh itu, boleh dikatakan setiap hari..bangun je tido..aku akan bukak tv channel 553 kt astro..iaitu saluran National Geographic, pkul 10.00 pagi..iaitu program dokumentari bertajuk "Air Crash Investigation"...ulangan setiap ari dr ari isnin hingga jumaat pkul 7.00mlm..


program ni dia memaparkan n lakonan semula berdasarkan kisah benar mcmner sesebuah pesawat tu boleh mengalami masalah semasa penerbangan..lps tu..diaorg akan siasat..bukan NG ni yg siasat...tp ada panel penyiasatan khas..NG hanya menemuramah dan memprogramkan citer tu jer..


but, it's really interesting!!..aku jd mcm da hafal da apa jd lps tuh, if tgk berulang kali kjdian yg sama...n the ending pun boleh tahu..cth, if diaorg temuramah pilot yg bw pesawat malang tuh..that's mean pesawat tu berjaya mendarat dgn selamat..if, diaorg tak interview pilot..that's mean pesawat terhempas n nobody safe..


smpaikan selok belok psal mengendalikan flight ni aku da tahu skit sebanyak da..even aku tak berpeluang nk kd pilot..huhuhu...cth, if bacaan knot dlm pesawat adalah salah n nk tahu flight kita tu berada pd tahap tinggi ke, rendah ke..mcmni..if panel stereng memandu pilot tuh bergegar, that's mean flight pada tahap yg rendah n kelajuan knot yg tak sepatutnya..so, pilot kene la bertindak utk naikkan muncing pesawat supaya tak terhempas...am i rite??..agak saje

how??..bestkan?

tahukah anda bhawa kebanyakkan kejadian pesawat terhempas ni hanya disebabkan perkara2 yg kecil dan rumit tapi dipandang remeh oleh sesetangah manusia..sehingga boleh membunuh ratusan manusia..

ada tu pesawat terhempas hanya disebabkan seekor kumbang tanah...believe it or not?..nk tahu nape..??panjang citer dia..


mcmner sebuah pesawat yg moden boleh terhempas..itu sumer ada kisahnya..
btw, aku minat dgn boeing...i donno why...even airbus skrg da ada A380 nyer..for me, boeing 747 is the best n cute flight ever!...hahaha

apa pun, semua kententuan ajal dan maut itu di tangan Tuhan...[credit to anap n mak cik zara]

p.s
: oh yer..jgn tak percaya...dulu aku penah apply utk jd steward...itu citer dulu ok..



[time to go...nk g mana??Telaviv??]


[aku, din n daop..dari KL-Amman]


[Sri Lankan Catering..dari Dubai-Colombo-S'pore..Emirates B777-300]


[Enjin Rolls Royce..Emirates punye..i took it by myself ok..]


[In Flight Entertainment..Emirates B777-300]


[dari Cairo-Amman..Egypt Air A320..bnyk seat kosong]


[bro.mutazam n aku..Bangkok-KL...Thai Airways B777..pun same bnyk seat kosong]


kini, aku seorang cikgu..

13 comments:

anap_ilmi said...

ajal maut d tgn tuhan..huhu...aku bc entry ko SEBELUM aku fly neh.huh

rizz said...

sgt mnkutkan kan.rizz da tgok da.kpal terbang thempas tuu

zara said...

Betul kata anap_ilmi tu, ajal maut di tangan Allah. Tak kira usia kita muda atau tua dan walau di mana kita berada, kita tetap akan dijemput-Nya bila tiba waktunya.

xillix axillixa said...

uit!!!! dah macma laki akulah pulak!!! suka na ngan program ada benda benda terbang nieh!!!

ia dulu fail jadi pilot... ujian mata tak lepas!!!

xillix axillixa said...

sialp taip ah:
ia=dia

dia dulu fail dalam saringan nak jadi pilot... ujian mata tak lepas!!!

kayrolldin said...

sumpah best cerite ni. bkn jer NG, tp ada gak chanel lain buat siasatan mcm ni. tp yg best ttp NG. hehehe

deaf_angel said...

aku tunggu Flight 666 nye dvd akhir bulan ni huhu

djambu puadovich said...

apsal ko xjadi steward je...muka dah ada dah...:P

s a L o m a said...

air crash investigation best kan?haha.selalu tengok kalau balik msia.along selalu tanya,tak takut ke nak fly lepas tengok?ahahahhah

sekarang dah jadi cabincrew.. :)

:: Cikgu Wiween :: said...

aik? adam penah apply jd steward?? msti comel kalo dpt. ehehehee

kak win x penah lgsg naik kapaltbg! uhukk

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

anap : sempat lagik...have a safety journey..

rizz: mmg menakutkan..smpai ter'emo' sama masa tuh..

zara :betul tu m.cik..thanks ingatkan saya..

xillix axillixa : erm, cuna tnya laki akak lahir bulan 5 yer??adoii..kalo sy pun iyer kot tak lepas sama..nak2 da pakai spek ni...hmmm..melepas..

kayrolldin : kan?kan? owh ada ch len wat gak ea??

deaf_angel : nak pinjam! [eye blashing]

saloma : ya, mmg best..super best..hahaha..akhirnya, adik along jd cabincrew..hehehe

cikgu wiween : yup..penah apply MAS, AirArabia, AirAsia dsb..hahaha..nnti sok ada la rzki tuh nk nek kapal terbang...kak awin, tak dpt nek kapal terbang, tgk dekat2 kt sek pun jadi la..ye tak? ;p

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

ehem2...nk ingatkan sumer befday sy bakal menjelma.. [18/05/09]

hahahaha...sempat promote!

Haziq Amirul Haq said...

cikgu adam
ayah saya lahir bulan empat... 11 april

ho bulan 5 eh birthday... oh boleh sambut hari guru sekali serentak... jimat duit kan...