Wednesday, May 20, 2009

:: Excuse Me...!! ::

Salam 'alaik..

kaifhalukum??

al youm ureedu an atakallam...ececeh..da mula da..berspeaking2..tak terer mana pun..

arini ada sorang cecikgu ni wat statement gini :

"sepatutnye tugas cikgu2 jQAF ni membantu cikgu2 P.Islam ni.." lebih kurang mcm tu la..

ha ni mula la ni..secara am nya mmg kami membantu cikgu PI ni..tp dlm masa yg sama cikgu PI bertanggungjawab membantu cikgu2 jQaf ni..kira ada timbal balik la kan..

jQaf ni ada 2 major pendidikan...P.Islam dan B.Arab..mcm aku aku major B.arab..so mmg len dr P.Islam...apa yg len??ni meh aku bgtahu.. :

- cikgu b.arab mengajar satu class..mksud aku..semua murid dlm kls terbabit la..tp cikgu major p.islam hanya mengajar paling kurang 10 org dan rasanyer pling bnyk 13 kot murid paling lemah dlm kelas..kami pnggil murid pemulihan..

- mcm aku..aku hnya ajar subjek b.arab shj..dan yg len ajar p.islam yg menyeluruh mcm akidah, al quran ulum syariah dll la..

PASTU..ada org ckp cikgu jQAf ni cikgu tempelan shj...ha ni lagi wat aku naik hangin...meh cni aku lempang dia..apa beza ea??..kami cikgu jgk..the different is juz only kami ni terus mengajar...after setahun sengah baru la mendpat pengesahan jawatan..bila da sah jwtn tu masih tak dpt tittle cikgu lg??..of coz la cikgu!!..

adoi pening aku..dlm masa setahun sengah ni juz kami masih dlm latihan or praktikum lagi..dan GB baru je bgtahu kami arituh dlm meeting bhw cikgu jQAF ni bkn la cikgu tempelan..tp yg dilantik khas dr JPM under KPM...haa..geram aku!

aku bkn jenis yg berkira sgt bab2 nk tolong menolong ni..tp bila ada yg ckp blkng2 ni..tak puas hati..hangin gak aku..so far, aku tak de mslh dgn cecikgu ni..cuma jgn pndang rendah dgn status kitaorg jer..aku takde masalah kalo nk tegur..tp biar berhemah!..

oh ya...aku lupa nk bgtahu..kengkdang aku naik jengkel bila sesetengah cikgu yg kedekut dgn senyuman...jgn ckp senyum tegur pun tak..hello!!..tak minta duit pun..malah kalo senyum dgn ikhlas dpt pahala lagi ada la..bosan gler bila tgk muka ckgu ni mcm takde perasaan jer tak snyum pun..huh!

utk sesi ptg ada la sorang cikgu yg non-islam..but, everytime dia bertembung ngn aku mesti dia senyum...kadang2 tegur..bukan mcm cikgu2 len tuh...hadoi..senyum pun payah..kalo nk suh student bg salam or sapa everytime jmpa cikgu..ckgu2 ni dlu kene start first!..

boring la balik keje bebel2 mcm ni..

~bebel mode~

--------------

ok ni aku nk tunjuk korang muka bdk bertiga ni..diaorg ni kawan bek..aku suka tgk kombinasi diaorg...sbb apa??si Syakir tuh nmpak besar n always protect yg berdua tuh..n Si Gaddafi tuh yg paling kecik..selalu main2..happy go lucky..n si Izzat tuh..seorang yg emo..payah nk senyum n suka bergurau...

hahaha..ni andaian aku jer..sbb aku penah tgk diaorg tulis dlm buku catatan diaorg..mmg funny...oh yer..aku tak ajar kls diaorg! hahahaha


[gmbr ni aku paksa si Izzat tu senyum..]



14 comments:

chimera said...

sabar byk jelah... manusia ni pelbagai perangai dia...

ファイズーちゃん said...

byk songeh betol cikgu2 sekalian itu..kalau jadik patients aku,siap r aku bg pelempang skali sorg..mind ur own bussiness r makcik2 oi..

~motip aku tetibe emo..~

dam,slmt ari rabu!siyes aku da overdose ni..radio overdose!k,got to go..need to study for tomorrow's exam..

Eazy Izzuddin said...

huhu
sabo je la deh

btw
sungguh comel ank2 itu
ekeke
=P
xD

:: Cikgu Wiween :: said...

adam! besa laa tu...kak ween punn penah kena gak. ada la cikgu ckp cikgu kpli x reti wat keje laa..malangnya dia terkantoi dlm meeting tu kak ween dok sebelah dia! wahahaha lawak gile masa tu! pastu dia nak cover siap ckp, "eh aween x laa.." kak ween jeling. pastu che mad pulak sampuk "hai..sy pun cikgu kpli gak" kasik perli sikit sama yg berkenaan. kdg2 geram gak..mentang2 dia senior dia rasa cam dia bagus sgt. tp bukan suma laa kan. ;) Kak Mary mmg murah senyum..tu yg terkejut dia menang cikgu paling tegas (yg asalnya nama yg dicadang tuk anugerah tu 'cikgu plg garang') wahahaha :p

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

cian cikgu...cikgu saba la yer..
;)...
tp tue semua lumrah khidupannnnn...
heee tomey dak 3org tue...
tp yg tengah tue tomey byk..hehe

s a L o m a said...

cikgu cikgu takmo gaduh2.. :)

Mr. Janggel said...

Sabar la Dam, itulah namanya dugaan hidup..heheheh

Endofday said...

hahaha
baru ko tau ape rase ust azizullah dulu haha

rizz said...

cikgu temepelan ktnnya..alaa ciannn adam

deaf_angel said...

senyum itu sedekah. ewah.

miss ubi said...

hehe...cubaan...biarkan ja..nnt drg penat ckp belakang...drg ckp depan la tuh...time tu kmu lempang ja...huhu:p

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

chimera : tu la pasal..mmg sabar je nih..

Dr. faezah : ko tolong bg inject kt cikgu2 ni..bg diaorg rsa ckit..hahaha

Eazy Izzudin : hehehe..comel kan?kan?

cikgu Wiween : kak aween..sy nk pindah da..start Jun ni..lps abes cuti sekolah..bubbye.. ;)

Mahirah Abd : owh..itu Gaddafi..mata dia tu unik ckit..anak murid awak ada ke mcm tu?hehehe

saloma : kak, tolong sy sembur ckit cikgu-cikgi ni..hehehe

Janggel : Cobaan...cobaan..

Endofday : ye ke??..dlu dia kene mcm ni ke.??..siannyer..huhuhu

rizz : tu la pasal..tempelan dia ckp..bg mkn tempe basi kang..bru taw..

deaf_angel : ;)

miss ubi : ckp depan..mmg kene la diaorg nnti..huhuhu

ファイズーちゃん said...

haha..injections eyh?kecik tapak tgn,satu negara jepun aku tadahkan..ahaks..suka bab2 injection ni..surgeon to be ktenye..

azlinhasim said...

kesian kat cikgu...

Sebenarnya cikgu2 kat sekolah ni memang macamtu perangainya...sombong tak tentu tempat.... mereka akan berasa jeles apabila ada cikgu lain yang mempunyai kelulusan yang lebih baik dan mendapat gaji lebih daripada mereka walhal mereka sudah lama bekerja baru dapat gaji yang sama dengan cikgu baru tersebut. Ini pengalaman dari adik akak yang mengajar kat sek teknik....s'gor. Mereka akan berasa lebih sakit hati bila hubungan anda dengan pengetua sangat rapat. Ahaks... sabar ye cikgu...