Sunday, May 10, 2009

:: al Kisah di hari ibu..emak dan anak2nya ::

Assalamualaikum wbt..

diz story based on true story..cewahh..mcm movie plk..

sbnr nyer aku taw tentang kehebohan org berckp pasal hari ibu ni..tp aku tak de smngt nk sambut..tak taw sbb apa..bukan sbb aku tak sayang mak aku...haishh..bukan yer..even, kt sek pun ada gak cikgu cikgi ni yg jual adiah sempena ari ibu...adiah ari guru len citer..

dan, aku pun sbrnyer tak taw the specific date for mothers day..yg aku baru ingt..bulan Mei..kalo dlu time2 sek men dlu ada je belikan bunga ros utk mak aku...pastu masa kt Jordan call mak aku..

yesterday, i received a phone call..bunyi dia lebih kurang mcm ni..

"Hello..boleh ckp dgn mak?" kata si pemanggil

"erm...mak??" aku tnya balik sbb sangsi..sbb seingat aku mak takde anak perempuan yg suara mcm tuh..

"ha'ah..mak.." dia meng'akid' kan..

"ok jap yer..." lantas aku jerit kt anak buah aku "Kiah, panggil mama.." lepas je mak aku angkat phone..aku jd sangsi..perasaan nk taw sape call tuh membuak2..tp aku control..hahaha..

sampaikan masa mak aku borak dlm phone tuh aku saje je lalu lalang kt tepi mak aku...nk risik2..amboi mak aku borak ngn 'dia' baik jer...mcm mak aku ada anak pompuan lagi sorang jer..isyh...peratus kesangsian tu melonjak naik...lps mak aku letak phone..aku da tak buang masa lagi..

"sape tu mak??" aku tnya dlm muka yg macho ala2 ego tanak tahu saper call..hahahaha

"saper pulak...Zulaika talipon.." aku aku merungkai segala kesangsian kt kepala otak aku ni..

"owh..ingat saper tadi..dia nak apa..??" busy body sungguh aku nih.. ;p

"takde apa..saje je nk wish selamat hari ibu.." jwb mak aku [mcm perli aku..hahaha..tade lahh..]

kalo korang nk taw sape Zulaika ni..panjang citer dia..nnti aku wat satu post entry khas pasal dia..apa yg penting, dia ni adalah anak mak tam aku yg skrg tgh blaja medic kt Surabaya, Indonesia..adik beradik dia panggil mak aku dgn gelaran 'mak'..diaorg mmg rapat dgn mak aku..

even, masa akk kpd Zulaika ni nk kawen dlu..dia ada bg sepasang kain kt mak aku utk wat baju supaya matching dgn tema family belah perempuan...n masa k.ngah aku nk kawen dlu, ayah si Zulaika ni la yg beriya buatkan pelamin utk persandingan k.ngah aku...kitaorg mmg rapat..

dan aku plk..masa time raya selalu je dpt duit raya yg lebih drpd mak Zulaika...n ayah dia ada gak tolong aku bg duit belanja masa aku kt Jordan dlu..Sumpah aku takkan lupa semua tuh!

isyh..ini da bnyk aku citer ni...ok..smbung balik pasal td..

lps je sumer tu..aku dpt msg dr kak yong aku..dia tnya..esok ari ibu..nk bg mak apa??

aku jawab..i have no idea..taktau nk bg apa..takkan kek kot..boring!

akk aku ckp dia belikan utk mak kain..nnti suh mak buat baju...isyh..potong line tol akk aku ni..aku baru je nk bg kain..n dia siap ckp esok, dia akan call rumah utk wish kt mak aku..so sweet!!

arini..layan citer kt tv berjam2 citer pasal ari ibu jer..aku layan jer..lps Asar aku bersiap utk bawa mak aku g shopping barang rumah..mak aku prefer nk g Giant..ikutkan aje..arini aku takkan bantah apa mak aku ckp..dlm pusing2 dlm Giant tu, aku puas pkir nk beli apa utk mak aku..'adindaku' suggest belikan bag or bunga or kain..aku ckp boring..bunga tak kekal!...da la minta pendapat dia..siap aku boleh pertikaikan..hahaha, sorry dear!

akhirnya..aku singgah kt Secret Recipe...belikan kek utk mak aku...walaupun aku boring dgn idea ni..tp nmpak len sbb beli kt kedai yg superb!...hehehe..aku belikan Marble Cheese Cake..hangin aku ngn anak buah aku..dia lak lelebih nk makan...huhuhu..smpai umah aku suapkan sepotong utk mak aku n wish slamat ari ibu..

lps tuh dpt phone call lagi...dr abang aku yg dok Singapore tuh..i really hope that abang call sbb nk wish Happy Mothers Day..lps je mak aku letak..aku yg busy body ni pun mcm bese..tnya kt mak aku "Abang nak apa?"..dgn harapan mak akan jwb gini "saje je..nk wish selamat ari ibu.."

tapi mak aku langsung tak sebut pasal tuh..entah la kalo mak aku lupa..tp mak aku bg tahu bnda len..story tu kene potong sbb family secret..apa yg terkilan kt aku..hanya aku n kak yong aku je yg beriya utk celebrate mothers day ni...

biarlah..lantak la..malas nk ckp bnda ni..

well, keriangan tak berhenti disitu..family pak busu aku balik dr KL bawa kek lagi..kali ni anak dia yg sulung [Nur Annisha Shahida] punya befday..lps tiup lilin..aku baca doa ckit..n kami makan kek lagi...

lastly...Happy Mothers Day to my mum..i love you so much! n Happy Birthday Nisha!


[family aku..yg dduk tu atok n wan aku...kalo tak silap masa tahun 1998]


[Happy Birthday Nisha..]


[kek yg dibeli di The Baker's Cottage..kek jd tak sempurna sbb bdk2 yg pegang..]



14 comments:

rizz said...

cedappnyee kekkk

chimera said...

selamat hari ibu utk mak adam... make sure setiap hari adalah hari ibu... jgn tunggu sari tu je...

♥Mahirah Abd♥ said...

Selamat hari ibu sedunia..n Happy bezday Nisa.....Zulaika..??wa mcm menarik jer cikgu...hehehe

zara said...

Kasih ibu kepada anaknya tak terbatas. Pengorbanan ibu jika dihitung tidak akan terbalas oleh seorang anak. Ibu adalah segalanya. Ibu adalah penegas kita dikala lara. Ibu adalah mata air cinta.

Lookin forward nak baca kisah Zulaika tu... sendiri yg janji kan...

Eazy Izzuddin said...

sedap kek!..
xD

hIrOsHiNaRi said...

panjang bonar..maleh nk baco..haha

xillix axillixa said...

how is your teacher's day there?

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

rizz : sedap ea??..mmg pun.. ;)

chimera : thanks..happy mothers day to chimera's mom too..

cikgu mahirah : menarik..mmg menarik..!!..seyes!

zara : ok mak cik..i promise!

eazy : mmg sedap..makan sepinggan pun tak puas..hehehe

hiroshinari : ko mmg pemalas..hahaha

xillix axillia : teachers day sabtu ni..tak sabar nk dpt adiah bnyk2.. ;p

deaf_angel said...

beb, lu kena bersangka baik beb.

kot kat Singapore, mother's day sambut hari lain.

tu ler brader ko tak perasan.

huhuhu

penanya (?) said...

amboi~ cikgu dh skang~ huhu

pu3 balqis said...

happy mothers day..
huhu..
sesuai ka dak ucapan nih ntah..
apa2 la.. bestnya celebrate.. cam meriah jek..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

deaf_angel : ok..aku cuba pkir positif..erm, tak same ea satu dunia smbut ari ibu?? ~kompius~

penanya (?) : ehem2..cikgu tusyen pun still ada tittle cikgu kan??hehehe

pu3 balqis : erm..boleh la..sy pass ucapan tu kt mak sy k..hehehe

tetsuko87 said...

ok2..here i am..zulaika here..
abg. ayie,xtau pn de blog..hehhehe
erm
fyi,indonesia ni pelik sket..die xcelebrate labour day,mother's day pn die xfollow yg world nye..pelik kan..huahuahua..
nway,abg.ayie ke yg angkat phone ritu..
hehhehe..rase cam ye..tp sbb kedit xbyk,dats why straight to emak..hehhe..

aiSyaLiciOus said...

Nisya??
hehe...same like my nickname la bro..huhu..sweet nyer anak sedare kamu..cam saye gak..sbb kami same name..haahhaha...joke je pon..huhu..