Thursday, May 14, 2009

:: About Zulaika ::

Salam Semua..

seperti yang aku janjikan aritu..untuk bercerita mengenai kisah Zulaika..

hehehe...bg mereka yg terlepas..nape aku nk citer pasal Zulaika ni..korang boleh la tgk entry sebelum ni..

ok, mcm ni..secara amnya Zulaika ni sekarang berumur 22 tahun..kira bawah aku setahun..kami dduk berjiran..apa hubungan persaudaraan aku dan dia??..nenek aku dan nenek dia adalah adik beradik..hmm..mcmner tuh, org panggil sepupu ke sedara ha??

sejak kecik, kami dibesarkan di kampung yang sama..keadaan kami hampir sama..sbb mak aku dduk kg dengan wan aku dan ibu n ayah Zulaika ni jgk dduk kg dengan wan dia jgk..so, rumah kt kg kami tu la rumah kami sbrnyer..kalo ada org ckp itu rumah pusaka..i donno..

dr sekolah rendah lagi..kami ni mmg rapat..kira our relationship mmg close gler la..sehingga la kami berpisah selepas masuk ke alam persekolahan menengah dan yg tinggi2 lg..

dlu every night aku akan pg umah dia utk belajar kt sana..sbb dia ni pandai..masa sek ren asyik dpt no.1 jer..pastu masa darjah nam dpt anugerah pelajar cemerlang...aku super jeles dgn dia..n kt umah dia, ibu dia la yg ajar aku..kengkadang ayah dia jgk..ingt lagi ayah dia siap bg aku meja blaja khas utk aku kt umah tuh..thanks pak tam n mak tam!

why she so special for me sbb dari kecik kami mmg rapat..sehinggakan org2 kg yg rapat dgn family kami panggil kami "uda dan dara" hehehe..so funny biler ingtkan bnda ni balik..wan aku citer, masa kecik2 kalo dia yg buang air besar aku yg tolong basuhkan..huh!!..itu masa kecik2..skrg da tak buat da..hahaha.nk dikatakan kami ni mmg close..

dia panggil mak aku dgn gelaran "mak"..tp aku panggil ibu dia mak tam jer..hehehe..bukan dia sorang jer..adik beradik dia sumer panggil mak aku mak..i donno why..tp mmg close la..masa mak tam aku accident dlu..mak aku tlg tgk2 wan Zulaika n adik dia yg kecik sekali...

aku masih ingt lagi..setiap ari Jumaat..masa sek rendah..wan dia akan pegi mengaji kt masjid b4 solat jumaat..so, rumah dia kosong..aku ngn dia pakat beli beger kt luar sek..balik je terus g rumah dia n then kami mkn sesama tp, kami guna pinggan kaca, ada garfu dan sudu..ala2 kami wat mcm mkn kt restoren yg mahal..hahahaha

dulu aku g sek naik bas sek..tp lpas darjah wape ntah..ayah dia ckp..lps ni g sek naik kete dia jer..balik sek baru naik bas sek..so, every morning..aku akan ke rumah dia dlu sbb kitaorg g sek sesama naik kete..

masa zaman kecik2 kami mmg seronok..kemana je kami pergi ssama..masa zaman da besar2 ni..kalo aku g tmpt bercuti memana ke..souvenir utk dia mmg aku tak lupa nk beli..sama jgk mcm dia..

i still remember, masa lps dia darjah nam nk masuk ke sek men..dia dpt tawaran ke sek SBP kt kedah..b4 pegi dia kene wat medical check up..dia g ngn ibu dia..otw nk wat tu sumer...diaorg accident..mmg terrible!!..masa aku dpt berita tuh aku super terkejut..masa aku turun kereta tgk dia diselubungi kain putih nk masuk van hospital [what i'm talking about..van hospital???ambulance laaaa!!]..i thought dia da takde..aku nangis giler la..hilang macho dan jatuh air muka kehenseman aku masa tuh..

alhamdulillah nyawa nya dipanjangkan..dia extend bbrpa mingu ke sek tu..masa dia kt kedah, aku kt ns..kami selalu jgk berutus surat..tnya itu, tnya ini...bila dia nk balik kedah lps cuti panjang..ada juga dia jumpa mak aku..

tp skrg masing2 da ada life sendiri..dan masing2 da ada partnet sendiri n boleh wat decision sndri..but we still contact..bese dlm friendster la..tp jarang jgk la...skrg dia masih belajar di Surabaya, Indonesia dlm bidang perubatan..otak dia mmg bergeliga..setiap kali balik msia..mesti ada souvenir utk aku...dlu dia bg frame gmbr..lps tu baju..lps ni apa plk..hahaha

hehehe...that's all about Zulaika..she's my best friend forever..dulu, kini dan selamanya...

p.s : aku beriya utk tgk MU main kt m'sia Julai nnti..ada sesapa taw mcmner nk dptkan tiket...ada info??kalo ada bg taw aku segera yer..thanks!


[dia dan aku..masa aku hntar dia ke LCTT]


[dia saje pose mcm ni..konon budget ayu..hehehe]


20 comments:

shidan said...

bang,
ingat dulu kisah kita..
cinta dan rangga..
kakakakakakak!!!!!!

Eazy Izzuddin said...

besh bace story...
still contact ea mmber kecik dlu...
huhu
eazy da lame x bercontact...
ohho
xD

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

shidan..

ermm...aku da lupa la..mana satu ea??kakakakaka

---

eazy..

mana tak kontek nyer..umah sebelah menyebelah jer..hahaha

Mr. Janggel said...

bagusla ada teman untuk berbicara~

s a L o m a said...

ni teringat kisah silam ka..ahahhahahha

zara said...

Ghiteww citer nyer...

Lepas ni boleh ler makan buah naga yang mak kamu tanam tu. Sedap... rugi kalau tak makan. Bukan senang nak hidup. Tengoklah... mak cik tanam 4 tahun lum lagi mengeluarkan hasil... kah3x mak cik geli hati baca komen-komen dari rakan-rakan. Termasuk ler kamu.

humbleandmodest said...

weh tiket man u??
kalau boleh book kan aku skali...
hohoh...

xillix axillixa said...

nenek aku dan nenek dia:

so cikgu adam dengan zulaika pada pendapat akak... 2nd level cousin... dua pupu org panggil.. eh?join lah geni.com... nnt dorang kasi tau apa link u dengan si polan dan si anu...

kekecik mmg best!!! duk kampung yang best!!! he he he.....

satu lagi...
kenapa cikgu adam buat karangan,,, ibu haq merangkak rangkak nak baca?...
he he he...

siapa pangkat mak tam tuh mmg baik
mak tam saya pun baik... dia yang tolong tengokkan kami adik beradik (tolong byk!!! duit, makan minum,. pakai!! cermin mata pertama ku pun maktam yang belikan) selepas ayah pergi...

rizz said...

amboi2 hahahhah

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

oh...kisah silammmm gituu...hehe
SELAMAT HARI GURUUUU.... ;)

djambu puadovich said...

klo nenek ko dgn nenek dia adik beradik, mak ko dgn mak dia sepupu...

ko dgn zulaika tu dua pupu la...:D

deaf_angel said...

members kamceng ler ni macam..

tapi lawak ler pasal van hospital tu..

:: Cikgu Wiween :: said...

ececece adam, buakn buah hati ke nih? ye ke kawan baik> ekekekeke

tetsuko87 said...

hurm..
thanks for da story about me..
nway..ni saje nk suh kite wat yg sama la ni tuk 18th may..
okey2..
i try..
hhhahaa..
but..lawak gak..n i dun remember bout daging burger..
i remember bout mkn megi kari kat kedai mak godang..
then,gigi abg.ayie tercabut tym mkn jagung b4 gi ngai..hahhahaha
lawak hell zaman dl..
*miss old memories*

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

janggel..

erm..skrg jarang jmpa..

----

saloma..

tu la pasal..ttber jer..huhu

----

zara..

haaa..gitu la citernyer..wa tammat.. ;p

----

humbleandmodest..

ha'ah..boleh jer..aku dgr citer ritu rege dia sama je mcm masa chelsea vs msia..kene kumpol duit dr skrg!..hehehe

----

xillix axillixa..

eh, betol la..mak tam syy mmg super cool..baik gler..n mak tam belah mak sy pun sama..giler kamceng ngn mak sy..n the important things..bdk2 len pnggil mak sy mak tam..da tentu la dia ni the super best mom!..hehehe

p.s: kita senasib la..ayah sy da pun meninggal dunia.. :'(

----

rizz..

ewah2...hehehe

----

mahirah..

happy teachers day too.. ;p

----

djambu..

ya betul...2 pupu..mcm kekupu.. ;p

----

deaf_angel..

aku pun pening..apa nama van ambulance tu ha..pastu baru la ingt..ambulance!

----

cikgu wiween..

isyh..tak la..kami ni member kamceng jer..partner sy org len la..taw dia ni, boleh meletus 3rd world war ni..hehehe

----

tetsuko..

YA..THERE U ARE!!..

guys..ni la Zulaika!

humbleandmodest said...

masa chelsea dulu ko g ke??

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

eh, mesti la pergi..nape?ko ada gak time tu?

humbleandmodest said...

haha!
aku download aje video game chelsea dgn mesia...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

ok..boleh consider ko ada gak la..hahaha

aizuemi said...

zulaika ...
wakkakaka.. mmg diakui korang rapat.. korang berdua ni kira 2 pupu la.. itu pun susah..

aku teringat cite ko psl zulaika eksiden tu.. and i was also dkt kg time tu.. sungguh terkjut.. dan alhamdulillah, dia dan mak tam selamat.. nway, da btahun da upenye kisah ini.. tapi.. still mcm baru..

harap2.. persaudaraan / persahabatan korang maintain ok..

aku siapa?
aku juga 2 pupu si adam ni.. tapi.. hehhehe.. aku jarang balek kampong~!!!