Monday, May 25, 2009

:: Apa Kau Rasa? - Siri II ::

Salam..

eh, ada sambungan plk...sbnrnyer dgn tak sengaja nk buat post ni..masa tgh drive kluar umah td terpkir..apa lgi terus la buat..entry ni ditujukan khas utk diri aku..

apa kau rasa jika [edisi jgn buruk sangka] :

1. housemate anda asyik tgk TV...pastu tgk channel kegemaran dia je??..org len nk gak tgk citer feveret kami..

2. housemate anda balik rumah je lewat petang...pastu wat muka penat...nk tegur pun riso je mcm kaco org tgh penat..ingt kami ni tak penat ke keje??

3. housemate anda asyik nk berkemas jer...pantang anda wat sepah ckit..da wat2 kemas..org taw la nk kemas balik..

4. pastu tetiap minggu balik kampung..mentang2 kg dia dekat..asyik balik jer..mcmner nk ada komunikasi dlm umah?

5. ingat apa??...kitaorg main game..main game jgk..tp ada je kami rest kejap..solat dlm bilik...

6. housemate anda berkira bab kemas2 ni..da anda nk cepat...mana sempat nk kemas pepagi tu..kalo dia ada peri kemanusian..tlg la kami kemas balik...

7. yg peling teruk..housemate anda buruk sangka...ada sekali tu anda ajak kwn anda masuk bilik tido...kebetulan jer anda ajak..housemate anda tu smpai rumah..nk wat mcmner??

8. housemate anda suka dduk rumah yg sunyi sepi...ada tv buka la kuat2 ckit..bukan sengaja pun..kecoh je lbih housemate anda tuh..

kesimpulannya : jangan la aku / anda / sesiapa saja berburuk sangka dgn org lain...mungkin mereka ada sebab tersendiri berbuat demikian..setiap permasalahan pasti ada jalan penyelesaian...jln terbaik..bawa2 la berbincang n slow talk..tak jlan gak..tak taw la nk ckp mcmner..



aku cuba meletakan kesalahan pada diriku,

11 comments:

deaf_angel said...

bertolak ansur ni penting hidup dalam masyarakat. tak boleh ungkal

Mr. Janggel said...

eh ehhhhhhhhh ada vice versa pulak yer???

betul tu...hidup kena rukun dan damai...

djambu puadovich said...

xphm aku...kejap utk housemate, kejap utk diri sendiri...isk3...

Na Shari said...

So...kira dah muhasabah diri la ni ye? Hehehe...

Akak faham...

Eazy Izzuddin said...

bertolak ansur geetu~

rizz said...

ahhahah caras gtew n3 ni kah2

:: Cikgu Wiween :: said...

adam, sabo laa bebyk. kan da nak move in dgn shafiq? hehehe so pilih umah mana?

ファイズーちゃん said...

betol2..kite kene terima pe yg org pikirkan ttg kite gak..

(spt entry ku terbaru!)

Anonymous said...

en adam, orang yg beriman dengan yg tak beriman sangat berbeza..
dulu kat jordan awak duk ngan org2 yg beriman..tupasallah..
sekarang ni datang balik malaysia yg banyk maksiat dan kelalian..
cam tu lah ..
nak wat cammana..
itu semua dunia jer..
tak pun pindah umah duduk sengsorang..aman damai..


Labon..KL

zara said...

Ikutkan saja ragam mereka tu, janji kita tak menyakitkan hati orang.

kayrolldin said...

setuju.