Sunday, May 17, 2009

:: Harga Yang Patut Dibayar ::

Salam 'alaikum

kisah ni berlaku ari Jumaat lps..sehari b4 hari guru..mcmni...

kisah berlaku ni kelas 1 Bijak..jeng jeng jeng..

aku masuk je kls..aku suh dirog smbung keje masing2 coz paper yg aku nk rite [betol ke aku eja ni..ke rait atau right??] senang citer..paper yg aku nk kene mark beratus..almaklum la 12 kelas..bdk arini payah nk kontrol ckit..sbb aku da tak bw rotan masuk kls..hehehe..malas!

nk dijadikan cerita, dlm bbrpa minit terakhir b4 kls abis bdk2 bising ngadu ngn aku :

"cikgu adam...bau busuk.." "ustaz...busuk la.." "ustaz ada org berak.."

dlm hati aku "isk bdk ni kutuk aku ke hape..." tp aku jwb mcmni "ha ok2..da dduk tmpt masing2..nnti hilang la bau tu"

aku mls nk amik tahu sbb aku kalo boleh simpang malaikat 44 cuba mengelak kejadian ni berlaku time2 kls aku..seingat aku last td ada bdk minta g toilet aku da bg kbnran da..sape plk ni...adoi aaii..

4 ur information...aku ni kalo bab2 nk bg bdk kluar g toilet mmg strict ckit..diaorg pun mcm da paham da..baru ckp "cikgu..sy nk.." "ha..pegi sorang je.." atau "ustaz..sy tak tahan nk g tandas" "kamu nk buat apa??" [nada tegas] atau paling klakar "maafkan sy ustaz, bolehkah sy keluar sebentar ke tandas??" ya..mmg ada bdk bg soalan mcm ni..bdk tahun 2..dlm muka tak senyum, aku jwb "tak boleh!"

hehehe..bukan apa..kengkadang diaorg bkn g toilet..saje je nk bersiar2 kt luar..atau mls nk blajar..cuma tgk situasi..kalo muka bdk2 tu da toya semacam..or pegang bhgn yg tak patut dipegang...aku mula la cuak "ok2...pegi cpt..cepat..lari.."

eh, ni da tersasar jauh ni..lps je aku kluar kls td..semua bdk kls tu keluar kls wat bising...riso cikgu2 len complain kls tu bising..aku kene la handle balik..rupe2 nyer ada bdk TERbuang air besar dlm seluar aka dlm kelas..

nangis bdk2 tuh..aku pun paham jer..kene jaga air muka bdk tu...so, aku dgn kuasa yg ada..aku arahkan bdk2 ni senyap dan masuk kls..aku call guru kelas dia [Kak Janis]..td tegas ngn bdk2..tp bila call Kak Janis :

"kak..tolong sy kak..sy kt kelas akk ni..ada sorang bdk melepas dlm kelas.." nada minta simpati..hahaha..series..aku mati akal tak taw nk buat apa..

"ok..kejap lg akk smpai" tunggu punya tunggu..lmbt lak dia smpai...nasib bek ada superwomen dlm bilik jQAF..hahaha..Kak Liza...dia la yg beriya tolong carikan baju n seluar spare utk bdk tuh..dia la yg start suh aku bw g toilet..

aku pun pkir...da ini keje aku..redha je la..aku pun berdampingan ngn bdk tu yg nangis teresak2 bw g toilet..jauh plk toilet nyer..haishh..

smpai toilet aku dpt rasa bdk ni malu sbnr nyer..sbb masuk je toilet dia ttup pintu utama..sbb aku suh dia buka baju, seluar, stokin, kasut sumer la..pendek kata takde seutas benang kt dia..aku suh dia sembur2 mana yg patut..sian gler weyh..

smpaikan ada je student len nk masuk toilet aku suh diaorg g toilet blkng..dan bdk tuh pun mcm mati akal jer..bdk2..basuh tak bersih dgn najis nyer melekat2 kt anggota badan dia..korang jgn rasa keji or geli..aku yg buat bnda tuh..

aku pun basuh la badan bdk tuh..huh, da mcm mandikan anak sendiri da..bab2 najis ni aku tolak tepi dlu..pakaikan baju n sluar bdk ni..aku tgk pun sedih n kesian weyh!!..dgn kasut yg bdk ni yg penuh dgn najis..aku sembur ngn air b4 bapak bdk ni dtg jemput anak dia..siram ckit baju n sluar dia..

lastly ayah dia dtg jgk menjemput anak dia..nasib bek la ayah dia sporting..senyum jer..kalo marah2 gak aku tak tau la nk ckp apa..istighfar panjang aku..hehehehe..

mmg penat settle kan mslh mcm ni..da la kene kt bdk laki..kalo pompuan aku suh je cikgu pompuan uruskan..sbnr nyer kes2 mcm ni la aku cuba elakkan...hahaha..penat weyh!

kalo ada yg ckp.."hah..nk sgt jd cikgu sek ren..rasa kan.." aku jwb "ada aku kesah??"

hingga harini..aku tak pernah rasa menyesal pilih kerjaya ni..sbliknya aku teramat enjoy..ada je suka duka..tp itu sumer pengalaman..i more prefer ajar bdk2 sek ren dr sek men..sbg guru sek ren..ini la yg patut dibayar..layan kerenah bdk2..


14 comments:

budak sekolah said...

salam..
ohoho, teringat zaman tahun satu dulu. ada clasmate mengalami kejadian serupa budak tu..sian sangat kat dia..[heh,nostalgia punya cerita~]

tapi xpe..budak tu akan ingat kamu sampai bila2. serius! sedang saya yang tgk kejadian kawan saya tu pun masih ingat dengan jelas muallimah yang uruskan kwn saya tu. ape lagi kalau budak tu sendiri kan~
nway. tahniah2 atas pengalaman yang best~~

kayrolldin said...

tahniah! anda tidak pengsan! huhuh...

berani gak ko kan buat suma bendu tu... aku kalau setakat adik aku darjah satu bleh... tp kalo anak org lain tak sanggup!

rizz said...

ade aku kesah ktnyaa hahahahh

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

wa.....bgus2...nie boleh jadi bakal suami gak nie...ahaksss.....mmg keje cikgu nie byk cabaran...yg PENTING
hati kena ikhlassss... x gitu abg adam...?? ops.. abg lak.. cikgu adam..??heeeee

ファイズーちゃん said...

dam..rini besday ko kan?ha~pi basuday..otanjoubi omedetou,mabudachi!

btw..no comment on this entry coz aku sejak azali aku benci budak2..ahaks..anak2 aku nti aku anta nursery je..xpun bia suami aku je yg jaga..ahaks..

doakan aku k..sok aku exam..final beb,final!

Nurissa Harriez said...

Salam....first of all...
hepy bufday bang ayie...hehe..
kenal xsape nih..

nak congrat gak coz de pengalaman camtu..best siot...
mau terkenang sampai ke tua...
kakyi dulu cita2 nak jadi cikgu,tapi konon dah ramai dalam family yg jadi cikgu, tu yg tukar angin, tolak tawaran yg de...
kangkadang, timbul rasa nyesal gak..tapi nak buat camne, redha jelah, jalan tu yg dah dipilih kan...

neway, kemsalam kat budak tu..hehe..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

budak sekolah : trima kasih..sumer tu pengalaman utk masa depan..[bila da beranak pinak nnti...]hahahaha

kayrolldin : tu la pasal..nasib bek tak pengsan..bau tu da satu hal da..sian weyh tgk dia..

rizz : hahahaha ;p

mahirah : ya..mmg bnyk cabaran..keje kalo wat dgn ikhlas, iAllah sumer senang..hehehe..ehem2..abg adam??..boleh laa..ahakz!

faezah : tq faezah...isyh..ko jgn ckp mcm tu..aku pun bkn suka na ngn bdk2 ni..tp bila da kene kt aku..nk wat mcmner..anak ko sok..anta kt aku..aku nk charge mahal2..hahaha..btw, bittaufiq wannajah..buat betul2 ea..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Nurissa harriez :

kak yie, apa plk tak kenal..sbnrnyer tak expect pun nk jd cikgu ni..tp bila pak teh n pak busu yg beriya sgt suh jd cikgu..terus la apply..lastly da jatuh cinta dgn kerjaya ni..

tak jmpa lgi bdk tuh...smlm mark kertas exam dia..boleh tahan pandai gak dia tuh..hehehe

Na Shari said...

Alhamdulillah...Bagus la Adam buat macam tu.

Akak ada taska. Cukup susah nak cari pekerja yang betul2 tak kisah buat kerja tu.Ye la..kalau kat taska lagi la kena buat A to Z kan...Mana2 staff yang tak tahan buat kerja tu, kerja takat dua tiga hari dah resign...

zara said...

Ustaz Alifdalmin iteww...

Lain kali suruh bebudak tu kentut dulu. Ada kentut baru betul nak buang.

Apa-apa pun, kamu sudah jalankan tugas yang terbaik.

:: Cikgu Wiween :: said...

adam! apa yg adam buat mmg leh dipuji. tugas kita bukan sekadar ajar anak org bg pandai tp kita jugak mendidik pastu membantu berkaitan hal-hal remeh. contoh cam basuh beyak tu suma..tu yg ada gak mulut2 x besh yg dok dengki dgn kerjaya kita tu..meh kita calit dgn beyak bebudak. hakhakhak *jahat kak ween :p*

majulah sukan kat kompleks telok kemang *skali kena jd hakim lontar peluru daa...*

deaf_angel said...

salute kat ko huhu.
harap budak tu tak kena ejek ler ngan kawan2 sekelas dia lepas ni huhu.

s a L o m a said...

haha.comel nye cikgu..takpe lah..time ni la nak kena test kita ikhlas ke tak dengan kerja kita kan...

tapi kalau saya kena dalam time fly,siap la aku tendang mak pak diorang keluar flight!! :p

djambu puadovich said...

haha...kan eden dah kato...terkono gak ekau kes buang air bosa dlm kelas ni aa...nasib2...