Wednesday, November 19, 2008

:: Transport Rev : Keretapi Tanah Melayu Berhad ::


[bagi mereka yg tak kenal lagi..ni la dia kepala Keretapi]


[ni KTM komuter..bukan Putra, LRT mahupun Monorel]

Salam ‘alaik..

Memandangkan aku ni selalu menggunakan public transport..kali ni aku memilih salah satu perkhidmatan pengangkutan awam yg tidak asing lagi bg rakyat Malaysia iaitu keretapi atau lebih sinonim dengan pnggilan KTMB ringksan dr Keretapi Tanah Melayu Berhad bukannya Kolej Teknologi MARA yer...jgn salah faham..hehehe

KTM ni ada 2 jenis..satu Antarabandar dan satu lagi Komuter. Jgn salah faham, walaupun Transit Aliran Ringan (LRT & PUTRA) serta Monorel juga dri jenis yg sama..tp berlainan company.

Dulu aku selalu je naik KTM Intercity ni atau org pnggil ekspress..sbb lazimnya bila kami sekeluarga ke Singapore..pasti naik keretapi sbb senang n mudah serta menjimatkan..ye ke??..aku rasa la..

Dan skrg aku selalu je balik kg naik perkhidmatan ni..samada komuter atau intercity. Kalo tak silap aku ada la satu berita dulu pernah mengwar-war (bukan perang..) mengatakan Petronas nk amik alih KTMB ni..tapi ada salah sorang menteri menafikan sbb nya kedua2 nya melibatkan berlainan perkhidmatan dan tujuan..sbg cth, Petronas lebih kepada mencari keuntungan sementara KTMB pulak lebih kpd memberi perkhidmatan.



[ni class paling mahal : Premier Night Standart . perjalan malam je]



[ni first class : Primier Class]



[aku bese naik yg ni jer..Superior Class : Kelas kedua]

Ni ulasan aku psl KTMB :

COACH [bukan jurulatih].. : iaitu gerabak yg ..secara amnya, aku kurang ckit berpuas hati dgn gerabak yg disediakan..berbeza dgn dulu2..skrg aku ckp psl service intercity. Dgn langsir ada yg da lusuh serta tak sempurna..kerusi tu ok..selesa la jugak.tak de masalah..dan yang paling ketara sekali masalah yg aku rasa kene amik pandang series adalah pintu setiap gerabak..lagi2 pintu automatic kelas Superior (kelas ke-2)..

Pintu automatic nih hanya skdar tulisan shj..selalu je rosak. Kadang2, penumpang sendiri terpaksa tekan itu, tekan ini..kalo ada yg tak reti lagi la ssh..bayangkan perjalanan yg jauh terpaksa melalui sumer tuh..bila pintu tak ditutup sempurna, bunyi bising tu..boleh memekak kan telinga…apa beza naik kls ekonomi dgn kelas ke-2 kalo same je..Cuma mahal je lebih..


HARGA : harga tiket mmg berpatutan [kalo diikutkan dgn service kt atas]..tapi sbnrnya, mmg murah la dgn keselesaan dan berbanding dgn perkhidmatan len..even naik komuter pun harga still standart lagi.

STESEN : dlm bnyk2 ni..stesen paling besar adalah stesen KL Sentral..dan paling selesa. Tapi mana2 stesen KTM pun sumernyer ok..baik..dan KTM pun selalu je amik berat psl keselesaan pelanggan.

KETEPATAN MASA : harammm…lagi2 tren malam..tak pernahnya sharp on time!!..tak tau lah apa mslh sbnr nyer..tapi ada sekali aku balik kg naik tren pagi, bertolak lambat..tapi smpai sharp on time!!..bagus!! boleh la dipuji..

Satu lagi masa utk smpai ke destinasi tu memakan berjam2..jauh gamaknya..KL Sentral ke Tumpat memakan masa 13 Jam 25 Minit..huhuhu..mcmner tuh..tapi aku tak pernah la naik selama mcm tuh..paling lama aku naik dr KL Sentral ke Singapore..bertolak Jam 10mlm smpai di Woodlands jam 7++ pagi..

PEKERJA KTMB : erm, secara amnya..sumer ok..mesra pelanggan..tak kira la..samada yg kerja di counter atau pun di gerabak..sumer ok..tak de masalah..

VERDICT: thumbs half up laa..hehehe..kalo nk dibagi bintang pun 3 sengah je..masih bnyk lagi bnda nk kene perbaiki..mcm2 la..

Akhirnya..aku ttp menjadi pelanggan setia mereka sehingga entry ni ditulis..lps ni..kene tgk keadaan dulu..

Ok la..smpai disini dulu..
Assalamualaikum..

13 comments:

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

skrg da ada Komuter ke IPOH dgn rege serendah RM10 sehala..

org perok..mai la balik kampung!!

Nurul Aznil a.k.a Tatty-Teddy a.k.a AznieBunnie said...

dah mula ke ipoh-KL?

Janggeltrekker said...

Seyesss aku tak penah naik ketapi tuh....:(

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

kak aznil..

lupa lak nk ckp..starting diz one disember..

tapi beginning nyer on workday only..monday to friday..

------------

janggel..

ko tak pernah naik ketapi..patut mencuba..hehehe.

nnti aku bw ko ea..dr KL sentral ke Station KL..hehehe

HuMaiRA IMTIYAZ said...

ko kata je dye mengutamakan perkhidmtn pd rkyt???

huh~

slame nek tren KTM kl-seremban
asyik kna tunggu berjam2

delay lah ape lah

xservis...

tu ah utamakan keuntungan

belum lg star yang terbalik

dr sumber pekerja ye...actually de nye signal dah lama rosak!!!

humbleandmodest said...

aku xpenah naek perkhidmatan ni..
boleh tak sesiapa bawa aku siar2?

***gadis2 comel diutamakan.
haha!

Zulfahimi bin Husain said...

pernah naik intercity train...tp ms umur 4 thn. so x ingat ape2 n xbleh komen...
pasal komuter plak selalu naik mase blajar kt uitm dulu: komen.coach selesa, tp selalu penuh mcm ikan dlm tin sardin....speed: sangat lembab ttp murah...

anap_ilmi said...

aku cuma nmpk ko mesti mengambil masa yg lama untuk buat entry neh..bek ko jwb tag aku...huh!

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

Humaira Imtiyaz : mmg betul pun aku ckp..cuma mission diaorg je lebih kpd perkhidmatan kpd rakyat..sejauh mana keberkesanan tuh..kita lah nilai sendiri..same gak mcm aku ckp psl ketepatan masa tuh..hmm..aku rasa sumer org setuju mcm apa yg kita ckp ni..hehehe

humbleandmodest : bw ko bersiar2..aku leh bawakan..tp ko kene carik sendiri gadis2 comel ko tuh..dr Mid Valley ke Kl Sentral pun da ckup..hehehe..baru seringgit..

zulfahimi husain : owh..ye ke??..tapi mmg betul pun..yg naik Komuter mmg kene sabar..dgn padat nyer..lagi2 kalo ari Ahad..mmg menguji kesabaran tol..

anap : ye lah2..aku jwab la nnti..

humbleandmodest said...

aku hot.
gadis2 comel akan datang kepada aku.
hhaha~

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

yaa..

anda mmg hot wahai inchik humbleandmodest..tgk pics pun da merah2 menyala tuh..mmg panasss..

hehehe

Anonymous said...

what I do for this company and what they do for people, makes [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]michael kors sale[/url] setting enables you to handle the pace along with the electricity [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]michael kors bags[/url] These holes should be from an eighth to a fourth of an inch spaced [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]michael kors sale[/url] Safety Tip. The stem of a pumpkin can easily break off. Never
started spreading all over United States. It gained popularity [url=http://www.theaudiopeople.net/beatsbydre.html]cheap beats by dre[/url] braided into his hair and pieces of clothing gathered from [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html[/url] would lead to conflict among them. The period of 1650 ?1740, when [url=http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html]http://www.theaudiopeople.net/michaelkors.html[/url] Youll need the right kind of pumpkin and a handful of tools. Once
so if you are not ready to dedicate time and energy to your Jack [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]NFL jerseys outlet[/url] running around the house or in the backyard, but this is [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]Cheap nfl jerseys[/url] then search for smaller ones that are targeted to your client [url=http://www.theaudiopeople.net/nfl.html]Nike NFL jerseys[/url] Jack port wills & Fitch. These tips will help you recognize a

Anonymous said...

Bakat besar dan kuat , berpikiran sederhana [ url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 200125 ]財布 メンズ[ / url ]
  tas beristirahat , tanpa terlalu banyak modifikasi , feminitas suci mekar , berantakan belle , adalah untuk membingkai disencumber gaya eksklusif [ url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 879347 ]財布 メンズ[ / url ]
  dan perbedaan , dia langsung dapat kesialan Anda [ url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 5916883 ]財布 メンズ[ / url ]
  gambar. Pemodelan atmosfer , menurun menjadi baik dibesarkan , lada ini ' , tidak ada lukisan dinamis, udara polos diucapkan poin tambahan , kelaparan untuk menjadi terampil untuk luar biasa setiap topi tua modern untuk membatasi kelas ! Karena Anda tidak melakukan sanksi berikutnya lebih modern Anda keinginan terakhir sebagai pada siapa ! Temperamen bagian terkemuka , menghancurkan interpretasi mesra dari kilau - rendah [ url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 1059259 ]グッチ バッグ[ / url ]
  Perilaku darah , sinopsis dipoles sementara , untuk membuang kebutuhan dipulihkan bermodel [ url = http://handbagsoutlet.aikotoba.jp/ # 1598995 ]リュック メンズ[ / url ]
  perempuan .
[ b] handbagsoutlet.aikotoba.jp [ / b ]