Sunday, January 25, 2009

:: Buah Pinggang vs Mesin Haemodalisis ::

salam 'alaikum wbt..

entry kali ni berkisarkan kesihatan..hohoho..

arini, aku ke KLIA utk jemput kawan aku bernama anap yg balik bercuti..tujuan asalnya utk nk tgk n jaga mak dia yg sedang sakit..tujuan sampingan hanya dia dan Tuhan jer yg tahu..hehehehe..

aku rasa da lama tak menjenguk mak anap yg sakit..last aku ziarah mak dia masa hari raya yg lepas..masa tuh mak dia walau dlm keadaan sakit tapi aku rasa kan haritu dia mcm hepi sgt...mungkin kerana tgk aku dtg ziarah..memandangkan c anap ni masih lagi kt Jordan...

dia bercerita itu ini..sempat mempromosikan barangan jualannya...aku pun tumpang hepi sbb mcm da ada perkembangan yg baik..mcm tak sakit arituh..

but today, masa aku hntr anap ke rumahnya..terkejut giler aku tgk mak anap..berubah..kesihatannya yg semakin hari semakin membimbangkan..riso gak aku.rasa sebak pun ada gak..[syafaha Allah]

berbalik kpd tajuk td..mak anap menjalankan satu rawatan utk buah pinggang yg dinamakan hemodealisis [correct me if i'm wrong..] aku ni bukan la bdk medic..bab2 sakit nih mana la aku tahu..yg tahu sakit, g jumpa doc..demam, mkn panadol..huhuhu

secara ringkasnya, buah pinggang nih berfungsi utk mengekalkan keseimbangan dlm tubuh badan kita..mana2 yg tak diperlukan dibersihkan..proses ni nk pastikan darah kita tuh hanya mengandungi campuran garam galian dan air yang cukup serta mengekalkan tahap asid-alkali di dalam cecair tubuh. Dengan berfungsi sebagai bahan penapis, buah pinggang memastikan bahan yang tak diperlukan oleh tubuh kita dikeluarkan dalam bentuk air kencing.

so, bayangkan bila buah pinggang kita da tak berfungsi aka rosak...sumer bahan kimia samada perlu atau tidak berkumpul..tak ke bakal mendatangkan kemudaratan kpd kita??

maka, berkat kuasa Tuhan yg menciptakan otak manusia ni..tercipta lah sebuah mesin
haemodalisis yg menggantikan fungsi buah pinggang tuh...penggunaan nya adalah kerap..mcm mak kpd saudara anap ni dia wat rawatan 3 kali seminggu..diulangi 3 kali seminggu..ermm, rawatan bkn percuma yer..kene bayar! so, let us imagine now..sekali rawatan bukan la seminit dua..malah berjam2..

tetapi...
doktor kata, keberkesanan dan fungsi mesin haemodalisis tuh bukan lah 100% bekerja spt buah pinggang tuh..hmm, nmpak tak apa yg aku cuba nk smpaikan??

alangkah perfect dan bergunanya ciptaan dan kuasa Allah swt tuh sehingga tak de bnda boleh menandinginya...

jadi, maka, so...sayangilah buah pinggang anda..jaga kesihatan baik2..sayangi tubuh badan anda kerana sihat itu adalah satu nikmat yg paling besar nilainya kurniaan Allah swt..

sama2 kita renungkan...selamat beramal [curik tagline pakar motivasi Hot.Fm...hahahaha]

p.s : semoga mak saudara Anap tabah menghadapi cabaran da dugaan ini..semoga beransur pulih..iAllah.


[ni lah dia keadaan mereka yg sedang menjalani rawatan..aku takde dlm gmbr; sumber Utusan]


17 comments:

.0hbintang!. said...

emm

sm0ge mak aji sehat balek..

syafakillah~~

eh bet0l ke eh?=P

n 0ne m0re..

g0 g0 chay0k aji!!^_^

aiSyaLiciOus said...

eh lupe plak~!! nice blog la...looked more malatop..hehe...should i give credit to hiroshi??hehe...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

.0hbintang!.

errmm..bukan syafaha Allah ke??..

aaii..aji je ke??sy??

;p

--------------

aisya..

ye ke??..hehehe..i make it myself..bg kredit kt dia ckit jer..hahahaha

.0hbintang!. said...

ala..

dlm iluvislam pnye testi kate syafakillah utk pompuan

syafakallah utk laki

sala ke?

tah tataw

sy tataw base arab ;p

haa 0k 0k..

g0 g0 chay0k ckgu!!^_^

nati ckgu dpt pemadam mcm aji gax

haha

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

haah...betul tuh..tp kalo kita nk ckp kt anap punya mak kene guna kalimah 'ha'..kalo anap punya ayah.. kalimah 'hu'..cth syafaha Allah utk mak anap..syafahu Allah utk bapak anap..

eh, eh..da terguna method mengajar kt cni plk..hahahaha :)

aikk??..bukn awak dduk UAE ke??..mesti teror..ke, awak asyik speaking jer..hehehe

tanak pemadam..nk frame pasir mcm aji tuh jgk!

.0hbintang!. said...

aaa..

laen laen ke kalaw cakap n tuleh?

ee apela >_<

sy neh name jek d0k cni bta0n

tp d0k umah jek

hehe

kawan xramai mane ;p

kalaw kawan p0n d0k speakin aje

ehem bajet p0wer 0mputeh ni ;p

cikgu cikgu

aja lagi cikgu ^_^

ehem..

kalaw nak paser tu nati mntk la kat aji eh eh ^_^

humbleandmodest said...

bukankah lebih elok jika jaga kesihatan??
hohoh...
do not smoking..
hahaha!!

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

bidadari :

syafaka Allah utk anap [men]
syafaki Allah utk awak [women]

hehehe..

mana boleh kongsi2 ngn dia..sy nk gntung kt umah sy frame tuh..kalo share nnti ssh la..hihihi

------------

humbleandmodest..

betol2..jg kesihatan baik..do not smoking..
mamnu' at tadkhin man'an tabban!!
hohohoho

.0hbintang!. said...

emm

tp ape bezeny syafaka Allah n syafaha Allah tuh??

eheh.

ala ek0t turn la.

sminggu aji sminggu anda

xp0n sta0n aji sta0n anda ;p

ala cikgu..

siyes

babah sm0king gax

cane tuh?T_T

humbleandmodest said...

weh aku paham bahasa malaysia, sedikit english dan beberapa patah kata mandarin...
huhuh...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

bidadari..

ok..kalo syafakaAllah kita ckp kt kt anap..[lelaki] pastu nk ckp anap punya mak [wanita] syafahaAllah..'ha' tu merujuk pd nya iaitu mak anap..kalo kita ckp straight to mak anap..baru la ckp syafaki Allah..mcm nk ckp kt awak kunun nyer awak demam..."alahai..siannya awak, SyafakiAllah" 'ki' tu merujuk pd awak yg berstatus wanita...

umangaiii..mcm dlm kelas da nih..

;p

--------------------

humbleandmodest..

that's why i'm here...blaja ckit2 dr aku..

nnti ko faham BM, sedikit English dan beberapa patah mandarin serta arab..kalah aku!!

ko ajar aku mandarin lak.. :)

.0hbintang!. said...

0o0o0..

syafaha Allah

aaa kalaw nak seb0t mak aji cane?

syafaha Allah ya mak aji ke??;p

eheh bestnye klas neh

f0c!!^_^

tenkiuk ckgu!!

tenkiuk tenkiuk ^_^

humbleandmodest said...

mudah beb...
ko join je mana2 kelas mandarin..
haha!

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

bidadari..

kalo nk ckp terus ke mak aji..kene la ckp "syafaki Allah ya mak aji"..mcm tuh ler..len la nk ckp kt anap "Syafaha Allah ya aji" otometik da taw nk ckp ke mak aji..

hehehe..best kan blja bnda baru??

-------------

humbleandmodest..

itu mudah sgt..tp kene byr la..

blja ngn ko free...hahaha ;)

.0hbintang!. said...

waa..

nak lagi nak lagi~~

tpkan

kalaw kite maks0dkn akk 0r adek pmpn aji cane lak?

hehe tak tak kiddin jek ;p

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

nasib baik...

[fuhhh..lega..] hahahaha

humbleandmodest said...

1 jam rm50..
deal?
haha!
bisnes2~