Saturday, May 23, 2009

:: Apa Kau Rasa? ::

Assalamualaikum wbt..

apa kau rasa jika :

1. housemate anda membeli beras, minyak, telur ayam, garam n gula sendiri...sedangkan anda telah membeli dulu barang tersebut..salahkah anda dan housemate berkongsi barang rumah?? jawapan : Tidak!

2. housemate anda tumpahkan air gula di lantai...kemudian buat tak tahu??

3. anda bangun tido di pagi yang hengin..kemudian housemate anda ckp kt anda bahawa salur lubang air di dlm bilik air da tersumbat tanpa mereka buat apa2 tindakan dan menunggu anda baiki..sedangkan anda tak guna langsung bilik air tu?hnya housemate anda je guna..sehingga la anda bawakan pam air kebilik air tu dan pamkan utk mereka..

4. rakan serumah anda buka tv kuat2..main video game smpai tak ingat solat?

5. rakan serumah anda asyik dduk dlm bilik smpaikan takde komunikasi antara anda berdua?

6. anda balik dr keje atau baru smpai rumah di waktu mlm...masuk je rumah kwn anda ckp pada housemate lg sorang mcmni "eh, jom la masuk tido..da ngantuk la..esok nak bangun awal" wth??

7. housemate anda bawak kawan dia dduk umah tu..pastu kwn dia buat rumah tu mcm rumah dia..lagi satu, da tu dduk da nk dekat 2 minggu da..alsan dduk menumpang kejap je...tp da nk sebulan daaa...

edited version : tak taw nk ckp apa...aku hanya minta pendapat..dan aku tak tujukan pada sesiapa..samada yg hidup atau yg telah meninggal dunia..tolong jgn amik hati..

p.s: rindukan pada ex housemate dlu masa kt Jordan..ssh nk carik housemate yg ngam mcm diaorg..really!! i miss all of you..

dulu nama rumah aku kt Jordan bertukar..dari Rumah Satria ke Rumah Jejaka Idaman Malaya..hehehe


[Hamim..Amad..Aku...Jogi..masa ni jenjalan kt Gua Ashabul Kahfi..] click picture to enlarge


[ni masa raya aku tahun 3..baru lps solat raya..Amad,Lutfi,Nain,Aku] click picture to enlarge


[jenjalan lagi...kt Jerash..kota Rome terlengkap luar Italy..Hanan,Aku,Lutfi,Amad,Epoi] click picture to enlarge


32 comments:

humbleandmodest said...

baju melayu biru...
ahahahah!!

weh ko dah beli tiket man u??

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

biru itu menawan kan??hehehe

belom..tggu la dia open awal bln jun ni..

humbleandmodest said...

berapa harga ek??
bila match?

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

harga standart 58..

match bulan July..nape?

shidan said...

masalah kita sama la bang..
nak mencarut je puas² depan dia..
tapi pikir kawan, x sampai ati pulak..
adoiihh..bila pikir housemate cengginih, duduk sorang lagi baik kan?

Mr. Janggel said...

mmg susah kl dpt housemate cenggitu.
ko taknak cri umh lain ker?

kayrolldin said...

aku da rasa semua tu... hahah

zara said...

Bila dah duduk ramai macam ghitew ler. Lain padang lain belalang. Lain orang lain ragam.

Bebanyak ler bersabo... kalau dah tak tahan berkurung aja dalam bilik. Tak payah nak masak2 kat umah, beli lagi senang. Buat hal sendiri. Itu yg mereka mahukan.

Semoga anda tabah menghadapi ujian dariNya.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

shidan : asalnya mmg aku dduk sorang..tp bila dlm rumah aku jd senyap tak de komunikasi..so, bila amik housemate..gini plk jd nyer..adoii..

mr.janggel : mmg ssh..june ni aku akan pindah masuk kuaters guru..hehehe

kayrolldin : nmpaknyer kita ni senasib la kayroll...tp ko nyer probs da setel?

zara : ada masa sy tabah..tp jd tak syok bila g keje dlm keadaan bad mood...so, langkah pencegahan kene ada..hehehe

:: Cikgu Wiween :: said...

apa lagik adam. sound aje laa depa tu. ehehehehe...abar jelah adam. besa laa nak carik kwn yg betul2 besh mmg payah. Adam cuba laa slow talk dgn depa..:)

kak ween gak untung dok dgn family. hihi :p smart gambo adam pakai baju melayu tu! sama smart mcm jumaat lepas. hihi

humbleandmodest said...

aku nak beli.
tapi tak tau nak beli kt mana....
hohoho.....
bila tarikh nya?
nanti blh adjust masa...
haha!

hIrOsHiNaRi said...

tu hadiah hari jadi ko kut dam..ritu ckp ngn dinding..xkan da de ckp ngn dinding gak kot..xbgtau pun ade hsmate..

ni lau die bace ni..xke parah..hehe

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

cikgu wiween : hehehe...malas la nk sound2..lg pun baru kenal..cara terbaek..pindah umah je la..ehem..jgn la puji lebih2 sgt..kembang sy nnti..hahaha

humbleandmodest : ni maklumat utk ko..

match : 18.7.09
ticket agent : Ticketpro..dia ada outlet kt JB [THE PFAGGS AGENCY] dkt dgn pelangi plaza..rate ticket ada kt website Tickerpro..hehehe

kalo ko nk suh aku tlg belikan ckp jer..hahaha

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

hiroshinari : erm..takkan aku nk sebar satu msia bgtahu da ada housemate..tp ekceli..aku nk pindah bkn sbb ada housemate baru..tp sbb nk jimat..hahaha

:: Cikgu Wiween :: said...

adam beli tiket man u!! beli beli! muehehehe

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

adoiii....baru teringat..

tarikh MU main kt mesia tu bertembung dgn family vacation!!!

argh!!!...tension guling2!!

pu3 balqis said...

huhu.. sabar ja la
(ayat nasihat ja tuh..)
hakikatnya.. sapa pon akan melenting..

huhu.. tak bley blahnya nama umah sewa masa kat jordan..

cayalah cikgu adam..!

:: Cikgu Wiween :: said...

ekekeke relax adam relax. tiket tu belilah jugak tp pas kat kak ween. hadiah ebsday amcam? muahahahaha :p

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

pu3 balqis : hehehe..saje je mencipta kelainan dr yg lain..hehe..baru gempaq noh..! ;p

cikgu wiween : ha'ah laa..rasa tiket da sold out la..[hahaha...ttbe jer sold out] ;)

humbleandmodest said...

err...
blh tlg belikan x??
hohoho....
serius ni.....
nanti aku bank in rm58...
ko ada ym x?

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

boleh saje..
aku guna kad aku dlu..
nnti aku forwardkan kt ko e-ticket tu..

id ym aku : ayie_umj

AwekCute said...

hahaha masalah yang sama turut menimpa diriku ini...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

hye cutie..hehehe

so, apa tindakan awak?

ファイズーちゃん said...

kalau aku,aku pindah gak,sbbnye aku ni jenis lari drpd mslh..xreti aku nk tego2 org ni..drpd aku sakit jiwa,bek aku pindah je..

tp alhamdulillah,aku still tinggal bersama2 dgn housemate yg sama drpd 1st y lagik..da nak masuk lima taun da idop bersama..

tp disebabkan sorg hmate ku da kawen,sorg lagik da balik msia..kami ber2 terpaksa amek junior br 2org..yg ni yg buat aku dgn housemate ku itu hangen nak mati..

junior ni xreti nk urus diri senirik kn..penat je kitorg..ingat kitorg ni pe?org gaji depa ka pa?da r org blk clinic penat2,nak melayan mslh dorg lak..

(da ble wat entry baru kat blog aku ni..haha)

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

wa....
apakah perasaan anda
semasa belaja di Luar Negara..?
heeee...
wa smart berBaju Melayu gituu..
;)

MeLLmeRaH said...

masalah housemate? sama la kite...tapi housemate aku lagi tak beradab...dia kunci pagar utama...kereta aku tak bleh masuk...nak cuci kereta pun tak boleh...dia jer nak parking kat situ...tapi tak per...mangga pagar tu telah berjaya di pecahkan...perang akan bermula!!!

lutfihafifi (Duta Bayt JIM) said...

(SEBELUM KO BACA KOMEN NI , PASANG LAGU LASKAR PELANGI-NIDJI UNTUK BAGI FEEL LAGII..HEHHE)


Salam alaiq...

Dari Kami di Bayt Jejaka Idaman Malaya (Kami x tukar nama yer , kami still kekalkan ke"KONTROVERSI"an nama umah kita..hehehe) :

Adam anda kena TABAH , agak2 housemate umah kau buat kerek je..nasihat dulu ala2 USTAZZZ..pastu bila di kerek lagi..MARAH dan TENGKING (bolehh ke marah??huhhuhuhu) , pastu kalau dia buat "PALATS" ,ko bagi jer sebijik 'Gedebusssh!!' (kan kita ada belajar seni pertahankan diri Poco-Poco , siap tari menari lagi)... ANDAIIII.....ANDAIILAAAH..ANDAILAHHH..KALAULAHHH (ni ayat terbaru atase pendidikan MSD yg baru)diorang buat "PALAT-PALATzz" lagi....

SATU JER FORMULA DIA :

KO bawak anak2 murid ko duk umah , kalau bawak tu , bawak ramai , 20-30 orang sekali..hahahhaha...mesti dia terkeduuu...
kalau x jadik jugak ,
Lipat2 baju , buh dalam beg pastu kemas2 barang kemudian start enjin kereta kemudian terus carik rumah baruuuu...duk sorang2, kan BEBASSS!!, baru puass hatii...hehehe... tak pun ko berulang jer JOHOL-PORT DICKSON..huhuhuhhhuu...

DAN INI FORMULA PALING BERKESAN SEPANJANG HAYAT :

Adam , kita dah tua..nak 24 tahun dah.. (Tungguu apaa lagii... KAHWIN JERLAAAAA) , senang duk laki bini satu umah , semua terjaga makan minum , pakai baju , ehh..semualaaa... x elok lamo2 ko bercinta ngn cik murni tu..heheheh...

MORAL :

* Bersabarlah adam , kami sentiasa mendoakan ko...
* Ko pun janganlah selalu tensen2...
* Sentiasa ceria dan memotivasikan diri anda..

* Ingat yer..kawin jangan lupa jemput!!! heheheh!!!

Dan ni ada pesanan dari sedara-mara kita kat BAYT JIM :

1. BABA (Abu Khaldun) : "Adhomm..Adhommm... Wennak ijar , mata bidafa' jurahh.. ehh Ekau ni jangan eh copek teraso dek kawan2 ekau tu.. kalau ekau raso dorang tu kerek , ekau bank-in joo duit kat den , den datang mesia poie pukul dak2 tuu"

2. MAMDUH (LABU) :
"Bijat...BIjatt... Ma'a lishh ya gamaah , arftu magari'?? ohh... ade, kawe bukee gapo , kalu saing2 mu wat tahii . mu gi teee jo dia , x po , kawe leh panggil set2 mesir kawe gi tee set2 mu hok jahat tuu"

3. HAMZAH (SUBARMARKET HAMZAH) :
"aaa...nisfu lira...aaa...thalasa dananir wa arbauna qirshh... eehh , syu fi?? Ma araftu ..." dia hanya tersenyum..tersipu2 malu...hahha..(silap orang daa)


Dari ahli rumah kesayangn ko :

(1) Lutfi (Perwira Pelangi)
(2) Epoi (Hazami 90 KG)
(3) *Khairullah (Cina N.9)
(4) *Hadi (Juara Nasi AYam)
(5) *Syaidi (Bangladesh marii)

* ahli umah baru... kalau nak tgk gambar dia klik ni haa kek bawah ni :

http://lutfihafifi.com/v1/?p=41

* Umah kita masih lagi mengamalkan sistem negara MAJMUK...semua bangsa ada...heheheheh....

K..PENATLAH AKU TULIS NI...

LASTLY ,
SALAM SAYANG DARI KAMI!!!

JANGAN NAKAL2!! SUKSESS SELALU YAA!!
KAMI MERINDUI MU....
KENANGAN2 KITA SEMUANYA...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Dr. Faezah : tu la pasal..nasib berubah2..kadang dpt kawan sekepala..kadnag tak..untung h.mate baru ko dpt akk senior yg baik jaga diaorg selalu...hehehe

Cikgu Mahirah : ermm..kene time best tu..syok gler..kene time tak best, menyeksakan ..terus t'ingat kt malaysia..nk balik!!..hehehe..baju tu beli kt Kamdar..mmg berbaloi!

MellMerah : itu lagi dasyat..siap kunci..kalo perlukan askar bantuan roger aku!...hehehe

Lutfi : hmmm..tak terkata...terharu sgt..mcm2 kenangan ada..mcmner kita sumer jual nasi ayam semata2 nk kumpul duit g jenjalan..bnyk la lagi...btw, sampaikan salam aku kt h.mate baru rumah JIM..hehehe..teruskan memupuk perpaduan dikalangan ahli rumah...ahakz!

Na Shari said...

Salam Adam...
Adat berkongsi rumah, macam tu la...Yang penting kena muafakat. Kalau ada tak puas hati, lebih baik suarakan...kalau pendam dalam hati, tension dibuatnya.

Alhamdulillah...akak tak pernah alami benda mcm ni...Skrg ni tinggal serumah dgn suami...hihihi..

miss ubi said...

memang sengal mcm tuh...huhu...biar ja la...fikir wat sakit ati...

rizz said...

ahha pernah merasai pnglman ape yg u cte tu..sabo jela haaks

aiSyaLiciOus said...

btol la adam..sakit ati jek if duk 1umah ngan dak2 yg xtau sensetiviti kawan serumah yg len nie..sya pon ade pegalaman cam 2..wat xtau je la..klu tegur kang jd punce gaduh..sya nie dah la mlut pedih cket klu bergaduh...2 yg malas nak open dlu..

tp skang x lg..sbb dah dok ngan ma n ayah kat sbn..ati pon tenang xserabut pale otak..xyah pk duit sewa umah..duit makan la...sume nyer ade kat umah...alhamdulllah...

sabar je la ye adam..sya doakan sume nyer akan ok nnt even ati kite nie TUHAN je la yg tau..