Thursday, December 18, 2008

:: Watak Yang Kecil..Peranan Yg Besar ::

Assalamualaikum wbt.

Smlm aku dpt call dr akk aku utk balik awal ckit [walaupun hakikatnya itu pun da mmg lmbt gler]..office hour abis 5.30pm..tp mnggu ni mmg super bz..keadaan workstation aku pun mcm da tak teratur..pd asalnya aku janji ngn dia aku kluar opis pkul 6.30pm..

Tp dsbbkan akk aku kata anak buah aku demam panas..so, dia ckp balik awal ckit sbb nk amik anak buah aku kt penjaga dia..aku terus ckp kalo mcm tuh 6.15pm aku kluar opis..alih2..pkul 6.40pm baru la kluar opis..nk wat mcmner..bnyk keje kene setelkan mmgu ni..

Apa yg aku nk smpaikan kali ni adalah kekaguman aku pd sahabat aku bernama Hamim [dan Jogi jgk] hahaha..peristiwa ni masih segar lg dlm kpla otak aku nih…

Masa ada satu semester tu..kbtlan menjadi habit aku tetiap petang makan roti berintikan ais krim..lagi2 roti tuh dibakar oleh Wallie..dan akibatnya, tampalan gigi aku yg dlu tercabut [I donno y??].. then, pg la jmpa doc gigi sbb aku ckup tak selesa bila mkn..mknan terselit kt celahan gigi yg kosong tuh..

Dan pd masa yg sama..gusi aku sbnrnyer luka..ckup terseksa bila mkn..aku yg tidak arif bab gusi dan gigi ni pg la jmpa doc..doc sarankan aku utk wat treatment cuci gigi..dia gak menampal pd tmpt yg berlobang tuh..dia suh aku dtg lg minngu dpn..

Dipendekkan citer aku ni punya gelojoh..termakan bnda yg panas [lapar beb time tuh..] dan ter’effect’ la pd tampalan tuh..sejak tuh…nk mengunyah pun super seksa..sakit yg teramat..bila da tak tahan b4 genap seminggu aku pun g jmpa doc tuh..

At the same time..ari khamis [ari khamis di Jordan ibarat ari jumaat..last day keje] dan aku pg lps abis kls..doc tu pun nk balik..dia ckp..dtg ari ahad..da la tgh sakit yg teramat..aku tak mkn waper lama ntah..mkn pun ckit jer..tak selera..sakit kaw sat..

Da pd jumaat mlmnyer..aku cuba utk melelapkan mata..stlh 1001 mcm cara utk tido ttp tak boleh..sakit tuh rasa mcm mencengkam kt seluruh bdn aku..bila da tak tahan..aku pg la blik Hamim..aku ckp ngn dia..:

“tak dpt tido la..sakit sgt ni..” aku cuba raih simpati..huhuhu

“sakit ke Dam..?” Jogi tnya..smbil tgn cbuk dgn mouse komp main The Sims 2..

“haah la..” aku bls..dlm hati..boleh lg dia tnya mcm tuh..terus aku balik bilik aku smla..dan 5 minit lps tuh..aku pg lg bilik diaorg..sbb tak tahan..rasa nk menjerit kuat2..

“Bamim..teman sy g hospital..” aku terus ajak Hamim..

“ko da letak bunga cengkih ke kt gigi ko??kita nk g hospital mana..?” tnya Hamim smbil Jogi khusyuk main The Sims dia..

“Dah..tp tak de effect pun..kita g Mustayfa Askari la..” utk pengetahuan anda, hodpital ni adalah hospital kelolaan askar dan pelajar Malaysia yg menuntut di Univ. Mu’tah akan mendapat perkhidmatan percuma hnya dgn tunjuk matriks card jer..sbb hospital ni ada collaboration dgn u aku..

Da siap2…kitaorg keluar la umah..Alhamdulillah..Tuhan nk permudahkan urusan kitaorg..kbtulan ada sejibik van je time tuh…[van ni kira mcm perebet sapu]..bila dia tnya tambang nk pg dan balik..

Driver van tuh jwb.. “lima Dinar..” sama dengan RM25.00

“ok..” aku terus setuju da tak pkir pnjng..walaupun kene takik time tuh pun aku ok jer..da tak tahan..

Kt hospital..doc ckp kalo nk cabut..kene dtg ari sabtu..sbb doc gigi tak de pepagi buta ni..owh yer..lupa nk bgtahu..kitaorg g hospital tuh lebih kurang pkul 3 pagi..

So..doc yg bertugas suh aku baring..buka seluar.. [jgn pkir bukan2..aku still waras lagi..]..dia inject pd punggung aku [bhsa sopan sgt…] lega gler masa tuh..dia bg aku ubat tahan sakit dan apa lagi entah..

Baliknya..aku tunggu jap subuh..then..terus tido [effect pada inject td] smpai la zohor..lena sgt!!..aku tak bg sorang pun kaco aku time tuh..hahaha

Berbekalkan ubat kumur2 dan pil tahan sakit..aku bertahan selama seharian sblum esoknya aku g jumpa doc gigi aku yg mula2 td..dia boleh ckp mcmni..

“fi alam syadid??” ada rasa sakit sgt ke??

“Na’am”..Ya aku jawab

“Limaza lam tehki ma’i fil youm khamis limbareh?” apsal tak ckp ngn aku masa ari khamis arituh?

Aku senyap..dlm hati aku ckp mcm ni “da ko yg sesibuk sgt nk balik time tuh…”

Akhirnya..doc tuh buat tampalan yg baru dan lebih kemas sbb bila dia periksa [siap tunjuk kt aku] ada lendir pd tampalan arituh yg buatkan gusi aku sakit..[eeee…yarks!!]..siap inject pd gusi aku…seksa sgt..nk menangis aku..

Selesai jer..[15 dinar melayang lg] aku masuk bilik dlm keadaan sakit kt gusi sbb di inject tuh masih terasa..cuba melelapkan mata..sempat aku tutup muka guna bantal dan jerit kuat2!!..hahaha

Akhirnya..keseksaan yg aku alami hampir 2 minggu lebih..BERAKHIR..

Watak Hamim n Jogi tak de la bnyk mana dlm citer ni..tp jasa dan pengorbanan diaorg..aku akan ingat smpai bila2..


Erm..one more thing..aku amat sensitive pada bhgn mulut [bibir, gusi, lidah]..
amat cepat luka..ke, korang pun mcm tuh jgk???


[gmbr ni terpksa di crop memandangkan kami berkeadaan seksi ketika ini..hahaha..HAMIM, AKU, JOGI]

12 comments:

Mr. Janggel said...

eh..eh..sama la kiter...

hIrOsHiNaRi said...

kamu kat malaysia la adam..plz lupekan jordan ye..tlg sgt..heheheh

humbleandmodest said...

haha!
kesimpulannya...
jaga kesihatan tubuh badan kau.....

halim qittun said...

tu la bg adam, mulot laser sgt..pasal tu asyik saket bhgn mulot je..da tu mkn un mewah2.. xingat kt ktorang.
so g blog halim rawat sket hati tu..hehehe

anap_ilmi said...

gmbr tu xde kena mengena dgn cite ko.cuba cite2 mesia sket..munth dh dgr cite jordan..

tawakkilboy said...

kenape gambar ko tu,ko tak habiskan sampai bawah...hahahha

Nurul Aznil a.k.a Tatty-Teddy a.k.a AznieBunnie said...

tbykkan makan KALSIUM.
kalau malas nak minum susu, keju semua, pi farmasi cari pil kalsium. murah giler!!!
better mula sekarang kalau tidak ronggak sebelum masanya.

cheers~

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Mr. Janggel :

lar..ye ke?? ni skrg lidah plk rasa tak sedap semacam ni..hmmm..

-----

Hiroshinari :

nape aku??..kenapa??..why me?? :)

-----

humbleandmodest :

kesimpulan yang ringkas, padat dan penuh bermakna..kuikuikui

-----

halim :

pergh...sedapnya ko ckp mulut aku laser..da rezeki aku dpt mkn mewah..takkan nk tolak..rezeki tak baik ditolak lim..huhuhu

-----

anap :

ada la...cuba baca betol2..tak seni betul bdk sorang ni...hihi..

muntah yer...jaga lesihatan tuh bebaik..

-----

tawakkilboy :

ssyhhh..senyap..tak boleh nk lebih2..

-----

kak aznil :

kalsium..dulu kt Jordan ada sekali doc suh wat pemeriksaan darah..lps seminggu..doc suh sy minum air susu tetiap ari n bnykkan mkn buah sbb kalsium dlm badan kureng sgt..hahahaha

MoHaMaD aSRi said...

oit abg adam..
xde kena mngena dgn bz bkerja + anak sedara demam + gigi sakit kt jordon + mandi lumpur..hahhaah
tp sy nk komen gmbr mandi tu..
dh tau kulit anda tu cerah mcm bulan..
jgnla di sapu lg bnda tu bg putih.hahaahah

djambu puadovich said...

sakit gigi...memang tiada tandingan...aku xpenah sakit gigi pun, tp gusi bengkak masa kecik2 dulu cukup seksa dah!

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Asri..

Lumpur Dead Sea tu sesuai utk muka ko yg banyak jerawat dan jeragat..kalo tak leh hilang gak..wat plastic surgery jela..

--------

djambu..

ada hadis nabi pasal sakit gigi ni..tapi tak ingt daa...

shinja said...

adam..adam..kamu di nasihatkn jagalah kesihatan dgn baik. Kamu sekarang milik masyarakat, masyarakat mahukan kamu mudah buat kerja utk mereka. Jd, jaga lah ksihatn mu dgn baik eh..hihhihi

Owhye aDam, kamu di taG oleh daku. Sila lihat apa tugasan yang diberikan oleh daku. :)