Sunday, December 7, 2008

:: Alahai Pasar...Alahai Rumah ::

Salam kpd para pemikir [manusia] - tiru ayat si Penanya (?)

Erm..memandangkan esok adalah ari raya haji aka raya korban aka aidiladha..so, pagi2 lagi mak aku da kejutkan aku utk drive dia ke Pasar Tampin beli ayam n santan…lps seploh minit mengeliat sana..mengeliat sini..aku terus amik towel n bersiap..ttba mak aku tnya :

“nk minum apa?..milo ke?” aku jawab “boleh gak”

Lps siap..aku turun minum milo yg mak aku buatkan then terus start enjin kereta..al kisah bermula kt Pasar Tampin..aku tinggalkan mak aku kt pasar sbb mak aku suh aku g Station Bus utk beli tiket abg aku nk balik ke S’pore ptg raya nnti..smpai kt kaunter si penjual tiket ckp tiket sold out dr pagi smpai la mlm..aku try tnya dr Seremban pun mcm tu jgk ke?..keadaan ttp sama..

Aku call abg aku..dia suh tgk tiket keretapi..pergi la stesen keretapi..pun sama gak..tiket dr pagi smpai la ke malam pun sold out gak..then, call abg aku lagi..kesimpulan yg dia bg adalah :

“kalo mcm tuh ko je la hntr ke JB nnti..” “ what!! org keje Selasa ni..takkan nk drive dr JB ke S.alam plk lps tuh..” nsib bek la akk sedra aku yg dok JB tuh blk kg gak..hehehe..

Then teruskan perjalanan ke pasar smla amik mak aku..kisah kt pasar satu hal..boleh plk aku sesat cari mak aku..haa??..mana plk mak aku nih..da la aku blh lupa mak aku pakai baju warna apa td..

Seingt aku mak aku nk beli santan td..terus tgk kt bhgn yg jual santan..tak de pun..aku kluar blk dr psr..tgk kt bhgn ayam..sama gak tak de..aku ddk tgh2 pasar mcm bdk kecik yg kehilangan mak [Cuma tak nangis jer] hahaha..blh plk aku terpkir..mak aku nih nk main sorok2 ngn aku ke hape?..last2 rupenye mak aku tgh syok ddk tggu ayam yg dia order td siap..


[ramai gler pemikir [manusia] kt pasar pg td]


[tu dia mak aku tgh syok ddk kt kerusi]

Ptg nyer aku sekali lagi kluar ngn mak aku..kali ni aku temankan mak aku g umah kitaorg kt Taman Johol yg disewakan kt seorang lelaki tak bertanggung jwb..[nk je aku carutkan mamat ni]..

Sbnr nyer..selama 22 tahun aku hidup ni..ni la 1st time aku masuk ke rumah yg dibeli oleh arwah ayah aku..sgt teruja time tuh..sayu je hati aku…aku la yg m’buka pintu gate rumah..kitaorg cek isi dlm rumah mcmner slps ditggalkan lelaki tooooot [18PL] yg menyewa rumah tuh..mak aku sewakan rumah tuh dgn perabot sekali..taw tak waper harga sewa sebulan?? RM200!!!..murah tak muranya..aku tgk pintu bilik utama..da kopak..pastu dgn bau yg tak menyenangkan..bilik air yg mcm haramm..bilik tidur yg len..tak dpt nk ckp..semak kt depan tuh jgn ckp la…pengotor gler!! Mak aku tgk satu jug kaca yg da ditinggalkan oleh mak aku hilang..

Bila cek mailbox..mcm2 surat notis ada..[bil telekom, bil elektrik dan bil air yg tertunggak..] siap ada srat dr pjbt peguam suh byr tunggakan telekom..huh!!

Hati aku masa tuh teramat sakit..lagi2 bila dgr jiran2 sblh citer psl mamat tuh [nama dia JOE] masa dia menyewa dulu kt umah tuh..ternyata..mereka jgk tak senang berjiran dgn org mcm tuh..kini rumah tuh kosong tggu penyewa baru yg lebih dikenali menyewa..jiran2 still baik sbb mereka mmg menunggu saat mak aku dduk balik rumah tuh..

Yes..it will be soon..that’s my promise!


[mak tgh check mail box]


[ni la dia rumah kami yg da 22 tahun kami tak dduk cni]

7 comments:

anap_ilmi said...

adam, cite ko mcm xabes laa..ape kesudahan abg ko 2?apa kesudahan ko pegi pasar tu?ape kesudahan umah ko tu..ko kene baiki mutu tulisan ko neh..hahahahahah..Selamat hari rayer. maaf zahir batin..kad rayer aku ko xgantung lg..

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

abg aku blk ngn akk sdara yg dok JB tuh..lps tu pepandai dia la nk masuk S'pore mcmner..

pasar??..da jumpa mak aku..kitaorg beli apam balik..pastu terus blk..

umah tuh lps ni ada org akan sewa..mak aku ckp dia kenal org tuh..just wait n see je la..

p/s: takde mood nk chating mlm td..ntah apsal ntah..

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...
This comment has been removed by the author.
Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

thanks 4 da card...nnti aku gantung ea..tgh mengumpul..hahaha [mcm ramai je nk bg kt aku..]

aiSyaLiciOus said...

=)) turut merase cedey gak la...hehe..xper..TUHAN tu maha adil kan..so sape yg berbuat kejahatan akan dibalas jahat gak kan...so wat u've said, just wait n see wat ur mom will do wit that guy kan...

aiSyaLiciOus said...

ALAMAK~!!!! salah icon la...its not like diz =)) but should be like diz =((....sooo sorrry~~

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

hahaha..

ya..just wait n see je la..

(~_~) [tahan sabar]