Thursday, December 3, 2009

:: Penuh Bermakna ::


Assalamualaikum
wbt..

very fast update..

aku ada sorang lecturer..dia ajar subjek Penyuburan Diri Insan Guru (PDIG)..nama dia Dr. Cheng.

Dr. Cheng ni style pengajaran dia bagi aku..tak la sgt membosankan..and tak pernah ngantuk dlm kls dia even ada je bbrpa student yg selalu terhangguk2 dlm kls..

kalo student mcm tuh..dia tak marah..tp dia kata gini : "Ali (bkn nama sebenar) banyak letih ea arini?" hahaha

ok..bkn tu yg aku nk ckp tp kekaguman aku pada diri dia la..what i mean is..dia berlainan agama dan mungkin berlainan fahaman dgn kami (unit b.arab)..tp dia pernah tanya soalan gini :

"kamu semua percaya pada hari kiamat kan?"

"semua org percaya pada hari kiamat..dlm bible pun ada tulis mcm tuh"

kami jawab "kami wajib percaya pada hari kiamat"

dia kata smbil senyum "oh..betul..itu pasti akan terjadi..tapi bila??2012..??" smbil dia refer pada the latest hot movie skrg..movie tu ada kaitan dgn subjek yg dia ajar..mcm nk kene tgk je movie tuh..hehehe

kami jawab "hari kiamat pasti berlaku cuma kami tak tahu bila akan berlaku"

---------

ok itu satu perkara...ada sekali tu kelas kami petang...tgh dia syok2 mengajar..ttba dgr azan..dia terus berhenti..dia kata lebih kurang gini :

"kalau dgr itu macam..you org kene berhenti dlu kan??" dia tnya

yg lain tersentak "ha'ah..iyer.."

"ok kita berhenti kejap"

dlm masa yg sama tgh kelas sunyi sbb masing2 dgr azan..ttba ada la sorang lecturer lalu kt koridor smbil ckp kt hp..gelak2..sama agama dgn kami..ok..bersangka baik..mungkin panggilan kecemasan..

Dr. Razak..lecturer subjek major kami..dia kata..utk kemahiran mendengar..nk pastikan seseorang mempunyai kemahiran mendengar yg baik...bila dia dgr azan..dia akan senyap dan menghormati azan..

---------------

ada lagi sorang lecturer aku pernah bertnya dlm kelas..

"saya tak nampak relevan nya bahasa arab ni di ajar atau relevan penggunaan bhasa arab ini kt negara kita nih...sbb kita g pjbt pos..ckp melayu atau english..g shopping pun sama..jadi mcmana tuh?"

patutkah aku melayan soalan tuh??..apa lagi..hangat la kelas..tp dia still nk 'rod' (betah)...so, layankan ajer..

---------------

ok..smbung belajar..



10 comments:

Janggel said...

Macam-macam fe el manusia ni kan...kadangkala semuanya mengejutkan.

deaf_angel said...

thanks for sharing pasal berbagai cara respon masing2 bila dengar azan.
kena respect azan ni

anap_ilmi said...

kene layan soklan itu..ckp dgn die :

*kite sebagai orang islam,hari2 kita bertutur dalam bahasa arab iaitu dalam sembahyang.kalau tak semayang pun,bg salam ke, pe ke, sumer dlm bhs arab..kalau agak2 nak kurang ajar sikit, adakah encik sembahyang dalam bahasa melayu ataw english?

klu die bukan islam, tak perlu tanya la soalan itu, cuma bg penyataan kat atas tu je menunjukkan relevennyer bahasa arab itu di mana-mana sahaja...

azlinhasim said...

akak suka dengan penjelasan anap. jgn layan orang macam tu Ust. Adam. Dorang tu saja nak menyakitkan hati kamu semua.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Janggel : sdh semestinya mengejutkan..hehee

-------

deaf_angel : sharing is caring..hehehe

-------

anap & azlinhasim : hujah tu sumer da keluar da..tapi dia ttp nk betah..dia kata gini.."iyer..itu sy tahu..tak dinafikan..tapi releven dia dlm kehidupan kita kt msia ni..mcmna??" so, mcmna nap?kak azlin mcmna??ada pndpt lain? share la kt cni..

djambu puadovich said...

ko sepak je sudah...tu jenis yg xda pandangan jauh.

cuba sekali dia nak pergi haji ke, melancong ke, ada pelancong arab datang ke. nak cakap bahasa apa?

relevan ke tak relevan ke, xda ruginya belajar. yang tak belajar tu yg rugi

*tetiba aku plak yg hangin*

anap_ilmi said...

ckp dgn die,mungkin sekarang tak nampak relevennyer, tapi tak salah kalau kita belajar sekarang sebagai persediaan masa akan datang..konsep sediakan payung sbelum hujan..bila kita belajar sekurang-kurangnya akan berguna bila masa kita susah.kita tak tahu bila masa kita susah..

*kalau dah ckp jugak..aku ada cdgn lain lagi..haha..aku ske je layan org2 gini..sbb die seolah2 menafikan penciptaan Allah neh...

cik EPAL said...

nice entry :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

djambu : org yg paham..akan rasa sedikit hangin la..hehehe..btw, mungkin dia tak nmpak lagi tuh..so, sabar je la..

----------

anap : ok kalo yg tu lom ckp lagi..tp dia nyer kelas da abes da..tp aku teringin je nk tahu cara lain ko tuh..hehehe

----------

cik epal : owh..really??..thanks n please come again. ;)