Saturday, December 12, 2009

:: Membudayakan Bahasa ::

saje je nk share sesuatu..based on experience aku la jgk..

kenapa ea..sesetangah org (aku tak ckp semua) kurang membudayakan bahasa?..bukan ke bahasa sendiri melambangkan bangsa...cewahh..

tak..mcm ni..aku mksudkan bahasa yg sopan..bahasa yg sopan tuh banyak..cuma aku nk fokuskan and highlight pd kalimah "TOLONG"

dlu aku adalah dalam kalangan setengah mereka yg kurang membudayakan bahasa 'tolong' ni..smpai la masa aku study kt degree aku dlu..salah sorang senior aku (a.said) dia menegur aku sbb tersalah kata..dialog kami lebih kurang mcm ni..

"ermm..a.said amikkan air kt dapur" ni ayat perintah aku..

"adam..tak salah nk menyuruh..tp cuma tambah perkataan tolong..lg cantik" dia menegur

so kt cni ayat tu lagi cantik kalo jd gini :

"a.said..tolong saya amik kan air kt dapur boleh?" how nice!

smpai la skrg..perkataan tu da sebati dgn aku..bila nk minta tolong kt org lain...i prefer utk letak kalimah 'tolong' tu dlm ayat aku..

sbnr nya..kalo kita kt restoren pun mmg praktikal utk digunakan..spt :

"boleh tlg bg sy menu ini..menu itu..?"

jadi jgn hairan knp masa aku blja kt pondok dlu aku senang sgt nk dpt green light utk outing ke tmpt2 yg jauh dr ustaz aku..senang je..guna lah kemahiran berbahasa..hehehe

"ustaz, sy nk minta kebenaran ustaz..sy nk kluar ke Tampin"

satu lagi...aku penah cerita yg aku n ssh nk bg student aku kluar g tandas..takut diaorg melilau ntah ke mana..tp ada sorang dua org yg menggunakan bhasa yg membuatkan hati aku lembut utk bg diaorg kluar..

"cikgu..izinkan sya utk pergi ke tandas" then i said "ok!"

another one...my friend; Kak Sal pun pernah mengkritik sestgh manusia yg membuat demonstrasi jalanan yg tak aman ni...dia mengibaratkan mereka tu mcm org nk minta tolong sesuatu tapi tak taw nk ckp "please..."

any comment and kritikan membina...fal yatafaddhal (maka dipersilakan)



8 comments:

anap_ilmi said...

aku xpenah dgr pun budaya bahasa kau tu bila berbahasa dgn aku...lalalallalalalal

djambu puadovich said...

betul. ustaz2 mcm ko ni la yg nk kene ajar budak2 kecik kat skola berbudi bahasa.

semoga berjaya :)

Eazy Izzuddin said...

hiks...
xD

::alifdalmim:: said...

anap : ko saje je ka.. ;p

-------

djambu : bukan tugas ustaz sorang je..semua kene main peranan jgk.. ;)

-------

eazy : ulps.. ;)

djambu puadovich said...

yg aku ckp tu dlm konteks kat skola...

tp pendapat ko yg kedua tu pun betul :) tanggungjwb semua org

::alifdalmim:: said...

owh..mcm tu ke?..betul la tu kan..takkan la doktor plk yg nk kene ajar sumer tu kt sek kan..hehehe

日月神教-任我行 said...

成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,a片

豚骨拉麵Tiger said...

,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社