Sunday, October 4, 2009

:: That Guy Spoiled My Mood ::

Assalamualaikum wbt..

pertama sekali syukur Alhamdulillah sbb keadaan aku sekarang bagus2 saja..hehehe

tarikh 4 Oktober 2009 pukul 6.15 petang..

sbnr nyer mood aku waktu sblum2 tuh mmg happy..ada dua sebab..pertama sbb baru je selesai Hari Terbuka SKTK..mmg happening giler td..tp story ni aku citer len kali..keduanya petang tersebut jgk family bakal org umah aku nk bertandang ke rumah aku kt kampung nun..sbb raya dlu aku da bawa family aku ke rumah dia..

ok...tngah bersemangat berkobar2 nk balik..ttba pada waktu dan hari yg dinyatakan kt atas..ada kete langgar aku kereta aku dr blkng..

ntah laa..dr h.way td lg aku mcm da tak sedap ati..ttp bnda2 mcm ni ketentuan Ilahi..senang citer da takdir..nk wat lagu mana..??muhasabah diri..

mcmner boleh accident?..kereta dpn aku bg break kecemasan..so, aku pun bagi la break kecemasan tp Alhamdulillah sbb jarak aku boleh kata selamat..aku rasa 1cm je lagi aku nk langgar kete depan..lps je aku break aku dgr bunyi break kete kt blkng..dan kete blkng lnggar kete aku..haish!

nasib bek la aku pakai seat belt!..kalo tak series mahu nya tercampak aku kt depan..sbb kuat gile..naik sakit bahu kanan aku..baru nk kluar kete..mamat blkng ni angkat2 tgn muka marah2!..

aipp..dia plk yg marah..aku tgk kete aku kemek kt bumper blkng..dan dia pecah cermin lampu dan bumper depan kemek banyak..aku rasa nk cekik2 je mamat tu..bkn sbb dia langgar aku..sbb nya korang taw dia ckp apa??

"knp awak berenti??"

"dah kereta dpn break emergency..tak kan sy nk langgar kete dia plk"

"ha la u terus je la.."

"abes u nk sy lnggr kete dia?"

"tak per lah.."

"ko giler??!! da la kete depan Nissan Fortuner!..kalo aku langgar dia..ko nk aku byr pakai apa??" tp ni kata2 aku dlm hati la..

isyh..tak dpt aku byngkan kalo aku lmbt break td..mmg pokai aku nk byr ganti rugi tu..da puas bertekak kt tgh2 jalan td..dia tak puas hati..sbb dia kata salah aku..banyak cantek!..last2 aku ckp kalo mcm tu kita ke balai..

amacam berani tak aku??..hahaha..sbnr nyer panik gak..mana tak nyer 1st time kene..then, dia kata tggu dlu dia nk call polis dtg cni dlu..ok!..tp masa nk alih kereta ke tepi td..dia plk menghalang..dia kata tggu polis smpai amik gambar...isyh dia nih..da tgh2 jln besar..kang tak pasal2 je..ikut je la ckp dia..haa, biar kan aje kete tuh..

bila en polis smpai dia marah "knpa tak alihkan kereta ke tepi?" cpt je aku jwb "pak cik tnya dia.." "kete boleh jalan tak?" aku jwab.."boleh jer " "abes tu apa mslh dia smpai tak nk letak tepi..kang apa2 jadi saper nk jwb?" aku diam jer smbil si mamat tu menceritakan kenangan dia kt polis tuh..

selesai polis amik gmbr..aku ke IPD Rembau buat report..masa kt cni mamat tu pegi canang citer kemalangan tuh satu balai tuh mcm aku plk yg salah..saket giler hati aku..aku senyap jer..mls melayan..siap dia mention kt polis yg dia askar komando..citer salasilah dia..hangen betol aku..siap call situ..call sini pastu ckp kuat2..

dlm hati aku "ada aku kesah??..da ko yg buat salah" masa ni mak aku da smpai da balai ni ngn sepupu aku..siap dgn family mak we aku sekali..hahaha..janji nk jumpa kt umah..last2 jumpa kt balai..

selesai 2-2 buat report..mula2 sekali aku kene soal siasat..salute ar pak cik polis yg siasat aku tuh..best giler!..dia ckp mmg mamat tu yg akan kene saman sbb salah dia..tp kalo still tak nk setel luar dia akan kene saman..so, aku agree..

bila turn mamat tu kene soal siasat..dia still tak nak berbincang..last2, pak cik tu kata.."sy da bagi awak peluang utk berbincang..tp awak tak nak..so, sy tak de cara lain..terpaksa la saman awak"

"kenapa plk sy kene saman?" siap betah lagi tuh..

"sebab ini da undang2..awak drive laju masa jalan tgh bnyk kete..dan awak langgar dia" amik ko..aku senyap jer masa tu..

lps tu aku kluar sbb pak cik tu kata aku boleh kluar..lps tu mamat tu panggil aku ajak bincang dpn pak cik tu..baru la dia nk setel luar..kalo setel luar jwb nyer kene tggu pak busu aku la sbb kete tu masih atas nama dia lagi..huahuahua..

apa pun, kalo korang drive kete..jgn laju2 dan sila pastikan anda memakai seat belt! pesanan ikhlas dr saya..



[kereta dia..]

[kereta aku..]


16 comments:

Janggel said...

Aduhhh malang sungguh nasib adam..

Takper sabor jer la kan ..dah deal dengan orang2 macam tu memang susah sket..

hIrOsHiNaRi said...

sadinye cite ko dam..sian pulak tgk..klu aku la..da lame aku bergaduh ngn mamat bongok tu..nasib ko penyabarkan..

silversarina said...

kalau langgar belakang memang sah salah dia, tak payah nak kata apa lagi dah..memang dia tu tunjuk lagak, kebodohannya terserlah.

tak pe , usah bad mood dah ... salam pada sidia ( M ) tu ye , rindu kat dia .

cookie devine said...

keta dia lagi teruk.xkisah laa.
CC palk baik hati.ada budak langgar blkg keta CC n skirt pecah.CC xmintak apapun.report polis pun x.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Janggel : bnda mcm ni sa[e je la yg nak..da takdir..redha je la..mesti ada sbb knp jd mcmni..lg menyakitkan hati mamat sengal tuh!

----------

Hiroshinari : sabar2 aku pun masa tu rasa nk cekik2 je mamat tu..belagak!

----------

silversarina : tu la pasal..sbnr nyer dia pun da tahu mmg dia salah tapi dia tak puas hati gak..sy pun tak paham..tu yg sy berani je buat report..

hehehe..mak cik sidia M tu pun baru je excident Rabu lepas..org laggar dr tepi..tp ckit jer..dan org tu agree nk settle luar..dia dia tahu salah dia..hehehe

------------

cookie devine : lama betul akk tak kesini..ikutkan sy mmg mcm tu sbb kete sy tak brpa teruk sgt..tpi sikap dia yg belagak dan ckp besar tu buat sy tak tahan.. ;p

pu3iman said...

sama kes ngn kete sy gak la ni...

sy pun waja gak... sedih!

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

tu la pasal..bukan sedih sbb apa..nak baiki tu mkn masa..redha je la..sabar bnyk2..

lidey said...

mmg sadis teng0k keta yg bumper kemek :( :( :(
kita senasib, cuma sy kena sebelum raya, huhu

baru2 ni adik sy pulak langgaq camry :(

s a L o m a said...

askar komando??chait.kecoh je lebey.peduli apa.ahahahahha.saman tetap samannnn..ahahahahahaha

djambu puadovich said...

pakcik tu kerek x igt dunia nye...adoiii

anap_ilmi said...

apa2 pun ko selamat pun dah cukup baik da. aku doakan kau itu je. selamat, sentiasa di bawah lindungan yang maha esa... nampak x comen aku len dari org len?ahakz

Nurul Aznil said...

Salam,

sokong siversarina... kalau awak bawa macam *&(%&^( pun, tapi keter belakang langgar, TETAP SALAH ORANG BELAKANG. sbb secara logiknya, dia gagal maintain jarak kenderaan yang selamat...

Chill~

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

lidey: langgar camry??? abes tu mcmner??

-----------

s a l o m a : hahaha...setuju2!

-----------

djambu : mmg pun..ikut aku mmg nk luku je kpla dia tuh..hahahaha

-----------

anap_ilmi : nampak2..mmg menyengat..hahahaha..btw, thanks doakan aku..

-----------

Nurul Aznil : betul2..mamat tu plk da la bawa laju..nk salah kan org lain plk..geram nya!!

deaf_angel said...

paling penting ko selamat, dan takde passenger dalam kereta ko atau kereta uncle tu yang mungkin cedera kalo ada.

risau kadang2 nengok speed kenderaan kat jalanraya

stereotaip said...

aku pernah kena dulu..
bmw langgar dari belakang....
kreta aku langgar depan..

so depan + belakang...
hohohoh.....
radiator pecah...

sampai skrg aku masih fobia pasal tu...
aihh~

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

deaf_angel : erm..skrg ni fobia la dgr bunyi emergency break..dan lebih berhati2 lalu tmpt kjadian..

-----------

stereotaip : bmw langgar ko??kete ko amacam??radiotor??aku pun tak taw mana letak bnda alah tu..hahaha