Tuesday, October 13, 2009

:: Apa Akan Jadi dan Apa Akan Korang Buat ::

Assalamualaikum wbt


Persoalannya mudah sangat..

Apa akan jadi dan apa korang akan buat kalo anak korang manja bebenor dan MALAS!

dan apa akan korang buat kalau anak korang kt rumah tak penah nk sentuh buku, kerja sekolah tak siap, asyik dok main tak hingat nk bc buku?

sesungguhnya aku ckup tak berkenan tgk parents datang sekolah marah2 cikgu dan pentadbiran sekolah! sengal!


dan

pentadbiran sekolah yg suka membesar2kan isu2 kecik...lagi2 isu tuh ttba ada kene mngena ngn cikgu agama! teruk sgt ke kitaorg?? pun sengal!

suka hati ar aku nk ckp apa..
[maaf diatas kekasaran berbahasa]


14 comments:

.0hbintang!. said...

uhuks . memule engat nak jawab . tapi tade anak g so takberani nak komen :p
but nak share a story wid u if u dun mind
[ kalaw mind pon nasebla .. nak cite gakkkk :p ]

dulu mse owg kecik2 bbh slalu psycho ckgu2 taw ..
dgn care puji hasil kerje ckgu2 and care pendidikan .
then kalaw my results were no good punya , sy akan dmarah depan ckgu itu .
[ kire mcm thats totally my fault la .. even kekdg mmg ckgu tu sampah gile care pengajarannye .. serious ]
patu siap soh rotan lagi kalaw owg malas2 ke wat salah ke >_<
normally kalaw bbh da ckp catu , mmg takkan ade sowg ckgu pon y akan rotan sy ah [ actually mmg itu niat bbh pon .. reverse psycho ;) ]
then ckgu itu akan jadik lebeh ok la kalaw ngaja ..

BUT , bbh n mak jugak penah wat report kat jabatan sampai guru besar skolah kitowg itu DIBERHENTIKAN .
sbb guru besar itu telah bertindak ganas dgn menampar sy n panggel sy dgn name2 y sgt kuaja n maki hamun sy
[ hello , my parents pon takpernah lebey2 kalaw mara sy okay ! ]
n the other ckgu dkenekan amaran keras [ buat skali g ko kene benti !! ] sbb seringkali memalukan sy d sekolah d depan semua owg ..
reasonnya ? takdatang sekolah . padahal aku punyela best student kat skola tu . stiap minggu muke aku jek naek pentas amek adiah . bwu xdtg skola bole nak buat catu plak !!

thats wut parents shud do actly ..
cz so far sy dsygi semua ckgu ;) no matter nakal mane pon ckgu still syg sbb my parents acting fairly .

it shud b that way kan ?

Janggel said...

Hmmm susah kalo ada mak bapak yang bermentaliti macam tuh. Esok-esok diorang akan kena impaknya bila dah tua nanti. kalo tak percaya ko tunggulah Adam dalam 10 tahun ker 20 tahun lagi..kalao ko berkesempatan nak tengok kejadian tu la....

miss ubi said...

mesti geramkan...ubi punya "kwn" pon ngajar jugak..lagi terok..sekolah cina..xleh marah student..pengetua marah..marah sikit memang konpom family dtg..kalo budak tuh pandai n sopan xpa jugak..nie mmemang dah nakal gila2 n memang dah kurang bijak sgt2..dah la tuh kurang hajar lak tu ngan guru dia..siap sengaja langgar2 guru dia kalo lalu depan guru...dulu time ubi..ubi slh atau betol fmly ubi tetap akn slhkan ubi..drg tetp ckp cikgu betul...tapi ubi trima jak..sebb guru la yg bg kita ilmu...so kene respect drg la..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Respond to .0HBINTANG!. :

mcm tu mmg betul..kbnyakkan parents yg bg kebenaran utk merotan anak dia kt sekolah sumer anak2 yg baik2..i mean yg makan diajar la..

aritu ada parents students sy ajak dtg berya kt rumah..siap dia pesan kalo anak dia nakal2 kt sekolah, tak buat kerja rumah rotan jer..da bg green light..tp anak dia ok..kerja sekolah siap perangai senonoh..so, no reasons utk menghukum anak dia..itu menunjukkan yg parents amik tahu hal anak samada kt sek atau kt rumah..

lain cerita yg parents tak penah cek buku latihan anak kt rumah..no matter what..kerja atau apa pun..hak anak2 kt rumah jgn diabaikan..mlm2 smbil tgk tv cek buku latihan anak2..ssh ke??

psl parents u yg wat report kt jbtn penddikan tu mmg ok..kalo guru bese wat, lapor pd guru besar..kalo da guru besar yg buat??apa lagi report pd org atasan la..cara dia mmg salah..mendidik anak org ada cara..cara GB u buat mmg totally wrong!

anak2 murid skrg perlukan tumpuan dua buah pihak..bukan setalkat guru di sekolah malah ibu bapa di rumah juga..hehehe

-------------------

Janggel : bdk2 yg kurang pandai tp ada minat nk blaja aku ckit pun tak marah..da mmg diaorg kurang pandai..ko bygkan ada students aku jenis yg kalo cuti sebulan tuh masuk next year hilang terus apa dia blja..nk wat mcmner..da tahapd iaorg mcm tuh..tp selagi diaorg ada minat utk ke sekolah dan belajar..ok what?..yg malas tuh nntikan 10 atau 20 tahun akan dtg..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Miss Ubi : nasib baik la saya tak mengajar sekolah cina..hahaha ;p

Nazz said...

Salam.. jgn memarah! Semua orang ada rasa 'tak berkenan' nya sendiri jd adil lah tu.. murid tentu ada rasa tak berkenan sampai jd malas, mak bapak tentu ada rasa tak berkenan sampai jadi marah, cikgu ada rasa tak berkenan sampai rasa 'sengal', pentadbiran ada rasa tak berkenan sampai marah cikgu.. jd walau apa pun.. bila kita tentang murid.. ia ada lah tanggung jawab dari mak bapak sampailah pihak yg memerintah... amacam..

azlinhasim said...

Kerja sebagai Guru amat tinggi statusnya pada akak. Bukan senang nak ajar anak org utk berjaya. Akak turut menjadi cikgu "kelas malam" pada 2 anak akak yg bersekolah strd 6 dan 4. Terus dpt darah tinggi sbb yg darjah 4 tulisannya selalu mendpt teguran dari cikgu. Teramat lah halus dan kecil...haih manakala yang drjh 6 plak terlalu slow bila menulis tapi slalu mendpt pujian cikgunyer. Itu baru bab tulisan. Baru 2 orang dah pening camne cikgu yg mempunyai berpuluh2 org murid... semoga cikgu adam lebih tabah menghadapi segala cubaan.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Nazz : lama ko tak menjenguk blog ni ea..hehehe..respond ko tuh mmg betul..kalo ikutkan sumer pihak ada rasa tak berkenan, marah, sengal dsb..dan apa aku nk sampaikan dalam mendidik murid ni 3 belah pihak mesti main peranan masing2..ibu bapa, warga sekolah dan murid tu sendiri..

-------------

azlinhasim : betul tu kak, org yg belum pernah merasa jd cikgu mungkin tak dpt rasa mcmner mendidik anak2 murid ni..mcm sy sblum jd cikgu ni..doakan sy diberi ketabahan dlm mendidik anak bangsa..

anap_ilmi said...

Disebabkan keluh kesah kwn2 yg mcm neh lah lagi menyebabkan aku nak jauhkan diri dari kerjaya ini...hehe...terima kasih...

Nurul Aznil said...

Salam,

memcabar jadi cikgu nie... huhuhu...

betullah mcm kata Janggel... la ni mak pak sonok la tgk mcm depa pertahankan anak, protect anak depa. tunggulah esok-esok... baru tau langit tinggi rendah...

got a friend ngajar sek swasta, dia punya style approch sgt besh, pakai psycho jer... maybe you guys should meet to swap some tips...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

anap_ilmi : aik??kira dlu ko pun ada hati gak la nk jd cikgu ni??hahaha

---------------

Nurul Aznil : sy pun mcm nk try gak wat lawatan ke sekolah cemerlang or private school..tp soalan tu mungkin akan berbalik kpd soalan sy dlm entry ni yg last skali..hahaha

Eazy Izzuddin said...

maaf lame tidak menyinggah...
hik3...
=D

sabo je lah
huhu

chimera said...

pelik je kan... anak2 malas sekolah, cikgu tegur karang cikgu jugak kena marah... esok2 anak kantoi pereksa... cikgu2 jugak yg nak kena jwab... sian je kat cikgu2 nih...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

eazy : sabor je lah..hahaha

------

chimera : tu la pasal..tak patut betul..sian kami..hihihi