Sunday, October 25, 2009

:: ESQ 165 Executive Training ::

Assalamualaikum wbt..

pertama sekali hndak mengucapkan syukur Alhamdulillah di atas segala nikmat dan rahmat dr Allah swt..

Alhamdulillah..dari Jumaat hingga la Ahad lepas aku berpeluang mengikuti satu seminar yg diberi nama ESQ 165..kalo aku nk terangkan kt korang seminar ni pasal apa..mmg payah..bkn payah apa..cuma ianya berkaitan dgn hati..suara hati..dan pengabdian kpd Allah swt..

aku mula dgr nama progrm ni masa awal bln ni kot..disbbkan bbrpa kwn aku join training ni dan disupport MAINS..jeles la aku..hahaha..bkn apa, yuran dia ni bg aku mmg mahal..kwn aku ckp utk level mahasiswa RM500++..

dan last week ada sorang officer MAINS call aku offer kt aku samada nk join tak training ni utk level Executive..hmm..rezeki jgn ditolak!..aku iya kan aje..lgi plk disponsered..yuran utk executive plk asalnya RM1000++ tp disebabkan buat kt seremban so murah ckit RM950..

korang jgn terbeliak mata!..kalo ikutkan aku..aku pun tak mampu bayar..tp rezeki aku kali ni..so, aku sebat je la..Alhamdulillah..nmpak dr segi yuran mmg mahal..tapi aku berani bersumpah..isyh..main sumpah2 plk..isi kandungan seminar mmg puas hati..kalo ada perkataan lain selain puas hati yg boleh menggambar kan btpa puas nya hati aku ni..itu lah jwpn nya..

dlm training ni ada pangkat Dato'..Datin..Dr..itu ini...tapi tak de sape perasan dan ntah2 Dato' tu yg mengilap kasut aku dlm training tuh..mesti tertnya2..knp gilap kasut..tu sumer ada dlm training tu..dlm training tu mengajar kita..walau siapa kita di dunia..mission kita adalah sama dan satu..dan kita ttp hamba Allah swt..

venue dia yg super comfortable and very convenient..dewan hotel 5 bintang..giant screen presentation dan powerful sound system..series kalah sound system kt wayang tu..trainers khas yg telah lama berpengalaman...

isinya mmg best..ayat al Quran yg digunakannya biasa..hadith2 sahih yang kita selalu dgr cuma dirungkai secara mendalam berdasarkan sains..aku suka bila diaorg mengemukan teori matahari sbg pusat edar...dikaitkan dgn alquran..

Tahukah anda??..bhawa ketika dlu kala..seorang sainstis berpendapat bhw bumi ini berbentuk empat segi dan merupakan pusat edar orbit..iaitu matahari berputar di atas paksinya mengelilingi bumi..ia dikenali sbg Teori Geosentrisme..namun, Nicolaus Copernicus Kepler iaitu org pertama yg mengemukakn Teori Heliosentrisme iaitu matahari di tengah dan bertindak sbg pusat edar...pendapatnya ditentang oleh masyarakat yg jahil..akhirnya dia di hukum penjara seumur hidup..dia dikatakan mengemukan teori GILA!!

setelah itu slps 1610M Galileo Galilei menguatkan lagi teori Copernicus..spt biasa gereja katolik telah memberikan amaran kpdnya dan akhirnya dia mati di dlm penjara setalah dihukum penjara seumur hidup..

namun, sedarkah anda bhw sebelum Nicolaus dan Galileo mengemukan teori tersebut, bhw Nabi Muhammad saw telah dlu menyampaikan teori tersbut melalui ayat al Quran yang diturunkan kpd nya pada 1400M..ini bermakna Allah swt telah dlu menceritakan di dlm al Quran dan menyampaikannya kpd Nabi Muhammad sblum manusia 2 org tu tahu..

ok..sbrnyer bnyk lagi ilmu tambahan yg aku tahu..malah dikabarkan jika matahari terkeluar garisan dari paksi putarannya sbnyk 0.3cm..maka hancurlah bumi..indahnya ciptaan Allah semua planet berputar di atas paksinya tanpa satu ada satu pun perlanggaran..masyaAllah..

seminar ni panjang dr..dr pkul 8 pagi smpai la pkul 7 mlm..berhenti utk makan minum sumer tu biasa la..tp series!..jarang sekali aku tgk jam dan tnya bila la nk habis...sbb isi dia mmg superb!!

bg yg ada rezeki lebih dan masa terluang tak salah utk mengikuti training ni..layannn..

for more information please feel free to visit this site ESQ Training <--click here

bersama trainer Pak Arief yg sentiasa tersenyum dua semetri..hehehe


2 comments:

silversarina said...

Bagus dapat sertai training ni , walaupun mahal tapi penuh ilmu . Adam pun memang ada bakat semulajadi sebagai pemimpin , teruskan usaha .

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

betul2...kebetulan sy plk ditaja..Alhamdulillah..

mak cik da join ke??