Sunday, September 6, 2009

:: Maahad Ahmadi dan Alumni ::

Assalamualaikum wbt..

kepada mereka yang sedang berpuasa saya ucapkan selamat menjalani ibadah puasa..

semangat beralumni masih terasa lagi hari nih..teramat seronok bila jumpa cecikgu lama dan juga kengkawan lama..

semalam Alumni MANS [singkatan kepada Maahad Ahmadi N. Sembilan] mengadakan Iftar Jama'i di Dewan Makan Pusat Dakwah Islamiah Paroi..dgn kerjasama Sekretariat Mahasiswa/wi Timur Tengah..

sebenarnya majlis ni kali pertama diadakan dimana mengumpulkan ramai students MANS..actually, kalo ikutkan tak ramai yg dtg nk dibandingkan dgn dah berpuluh ribu ex-students MANS..tp sbnrnye jika diikutkan jumlah kehadiran smlm mmg ramai sbb ini kali pertama..

berjumpa dgn batch2 budak2 bawah aku yg kini masing2 ada yg da keje..dan ada yg masih belajar..tak kurang ada yg baru je grad [haish...mcmner diaorg leh wat degree 3 tahun jer??]

batch aku yg dtg pun boleh kurang la..tp tak ramai...tp ttp meriah..kami reserve satu meja pnjang utk batch aku jer...hahaha..smbil makan sambil borak mmg superb!..

masa ucapan wakil Pengetua MANS, Ustaz Mohamad bin Aspari..beliau bnyk memberikan perkembangan terbaru sekolah..paling mengagumkan adalah sekolah da amik alih sekolah agama kt bawah nun..kira da ada cawangan la skrg..tak cukup dgn tu..sekolah di dalam perancangan utk dinaiktarafkan menjadi kolej..hmm..not bad!

kira mmg da bnyk berubah lah..dan pembinaan surau yang menelan belanja RM1.2 juta..mmg bnyk tapi masih di dalam pengumpulan dana lagi..surau sek aku tuh mmg bnyk kenangan..dgn kepanasan nya..sebab rendah...dan selipar bdk lelaki yg selalu dan mudah hilang kene curik...hadoiii..

makanan yg dihidangkan agak best tp excited jumpa kawan lama punya pasal..tak kenyang mkn pun tak per..asalkan puas dpt jumpa diaorg..beborak smpai terbawa2 ke kedai mkn..hahaha

paling aku excited mcm nk g amik microphone dan wat announcement bilamana aku salam Ustaz Idris and he still know my name...ahakz!! "ni Adam kan??" ustaz ni kira cikgu paling garang la kt sekolah..mengajar subjek Nahu..tak paham pun paham kan aje..asalkan tak tertido dlm kls..yg PENTING sblum dia masuk kls jgn kitaorg kene refresh kan diri balik bagi segar lm kls..hahahaha

paling terharu masa aku kt kelas Thanawi 3 Ibnu Abbas..aku tolong dia wat backdrop dewan utk HAri Guru Peringkat Negeri kt sekolah aku..and at the same time jugak aku behenti sekolah sbb dpt tawaran gi Jordan..dia ckp "Kamu da kluar ni saper nk tlg sy buat backdrop ni?" ahakz..terharunya aku...hehehe

and bila berborak dgn cikgu Ekonomi aku, mcm teringiang2 je dia ajar subjek tu dlu dlm kelas..even dia tak kenal aku dan bila aku kenalkan nama baru la dia perasan..

masa bacth aku bersalaman dgn cikgu Math kitaorg..Cikgu Yunus..cikgu ni super kelakar..kalo dia mengajar..ayat2 perli dia tuh mmg tangkap nangis la..bila dia perli dgn stlye loghat nogori yg pekt..mmg best..ada sekali budak ni kene sbb tido dlm kelas mas dia mengajar dia perli gini :

"apo ko buek mlm tadi daro..smpai tertido dlm koleh...susukan anak ko?" amekkk..

dan batch aku adalah batch pertama SPM yang gunakan calculator sainstifik..saper2 yg guna kalkulator biasa masa dia mengajar mesti dia perli gini :

"org da tak guno da calculator zaman hang tuah tu da..itu guno utk jual gotah yo..tak pun jual durian" nk melelehhh.. dan ayat dia satu lagi gini :

"ha..kot tak do pembaris poie tarah pokok buloh topi tu ha...buek pembaris" apakah???hahaha

cikgu ni masa dia ajar aku dlu selalu je masuk dlm otak..tapi bila dia kluar kls jer..ntah mana aku blaja td..and sejak form 4 result Math aku tak pernah pass..tapi start trial SPM dpt B3..n masa SPM betul...jeng jeng jeng...A1 tuh...jg jeles..!

ok...dlu sekolah aku guna motto mcm ni.. "Ke arah Pendidikan Bertaraf Antarabangsa" dan sekarang tukar "Tarbiah Hadharah Falah"

korang kalo senang2 boleh la menziarahi blog rasmi sekolah aku dlu kt SINI

ok lah...smpai disini sahaja dlu...bak kata ex-Principal aku dlu :

"Jadilah Manusia yang Luar Biasa..bukan Biasa Sahaja"


aku adalah ex-student Maahad Ahmadi,

4 comments:

Mr. Janggel said...

best! best!

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

sudah semestinya..hahahaha

ateh... said...

ala...nape budak mahaad je..asobiah la ko ni/hahahahhahaha

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

ko jeles kan..ko tak dpt masuk Maahad..hahaha ;p