Saturday, August 1, 2009

:: Bila Bil Datang Lagi ::


Assalamualaikum
wbt dan salam sejahtera,

Rutin harian aku bila nk pegi sek or balik dr sek adalah check mail box kt tingkat bawah tu...selalu je mengharapkan ada surat yang menggumbirakan...cth spt ada cek ke, dpt voucher shopping ke, dpt surat dr member or dpt red card dr post office utk amik barang kt sana dll..

tapi setiap kali check mesti dpt surat arahan berbayar..cth spt bil elektrik, bil Astro, bil telefon dan bil air...jarang dpt surat mcm apa yg aku idamkan kt atas tuh..hahaha

ckp pasal bil...last two week dpt bil elektrik...amazing!..bil rumah aku tak mencecah RM20..so, tak payah bayar..sbb dibiayai oleh Kerajaan Malaysia..thanks gov!..

last week plk masa balik dr sek..cek mail box aku takde apa2..cek la mail box umah org len plk..hahaha..bkn busy body ea...saje je cek mana taw kot2 ada surat aku tercampak kt mailbox umah org len..

mmg betul...bil air umah aku pegi masuk ke mail box umah Ku Li..haish...terkezut aku tgk bil smpai mencecah ratusan..RM199.85...da la tu 1st bil..dan tak penah ada tunggakkan..pelik sungguh2..

esok paginya, aku ke Kompleks Pentadbiran Daerah PD..nk g tnya balik SAINS [Syrkt Air N. Sembilan]..jgn tak taw air di NS telah diswastakan..ramai org mengadu sejak diswastakan rege air makin naik..dlu bayar bulan2 RM5..harga minimum..

aku disuruh ke Tingkat 4...bila masuk je..takde la ramai sangat..tp kaunter buka satu jer..yg jaga pun sorang..mayb sbb masa tuh da dkt pkul 12tgh..org nk solat Jumaat..ada la mak cik india dan anaknya membuat rayuan spaya dia boleh wat ansuran bayar bil tuh..mcm2 hujah kluar..

masa turn aku...dia suh aku masuk bilik jumpa pegawai dia..SEBELUM tuh..aku hangin betol..ada ke pegawai dia yg tua jg kaunter tu merokok!!!...

Wahai Pak Cik Tua Kepala Hampir Botak!, sedor2 la ckit..awak tuh keje kerajaan...mcmner la boleh merokok dlm pejabat ber aircond..tambahan lagi dlm bngunan kerajaan??..even, pangkat awak tu tinggi mencecah langit pun...u make the rule!..tak patut betul..aku report kt MB kang...hehehe

ok smbung balik...masa dlm bilik pegawai tuh...aku rasa betul2 comfartable betul dgn layanan dia...dia take care betul probs aku even masa rehat da smpai da..dia cek bil aku dgn report book dia..dan dia pun terperanjat bila tgk bil pertama aku hmpir mencecah RM200..

aku sempat membaca prinsip dan etika ISO syrkat tuh...tapi tak amik port sgt..

lastly, dia ckp maybe salah bacaan meter...dia pegang dlu bil aku n amik contact number aku if ada maklumat lanjut nnti...so, just wait n see je la..



10 comments:

chimera said...

mandi byk sgt kot....

stereotype said...

ko snap pakcik tua tu ke??
publish kan kt 1malaysia.com.my

gempak tu..
haha!

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

chimera : haish..mana de mandi bnyk sgt..kitaorg tak basuh baju kt umah..huhuhu

stereotype : ikot aku nk je aku snap..da tu muka tak besalah..hangen aku!

anap_ilmi said...

yeke SAINS? ewwww.... sejak bile JBANS dah xde... mesti xde iklan JBANS ms buka2 puasa nnt..alaaa.. boring

Memula mcm hangen jee.. ckp pkcik tu merokok.. pastu confortable lak.. mcm paria ko taw x?hahaha

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

yg jaga kaunter tu pak cik kepala botak tuh..tp bila da masuk bilik jmpa org atasan dia...dia layan ok jer..so, selesa la..org yg berbeza dan layanan yg berbeza...adoiii..

:: Cikgu Wiween :: said...

mak aihh giler melambung bil. ada org curik air kot dam? jiran curik buat basuh vios kot. egegegege

deaf_angel said...

aku masuk ni, nak nengok gambo kueh2 raya..

tampal ah bro, dapat nengok gambo pun jadi la.

:: Cikgu Wiween :: said...

haa adam. bro deaf da request nak tgk pic kuih raya tuh. kang buat entry psl kuih raya okeh! ehehehe

Na Shari said...

Wah...ada orang government merokok di kawasan larangan!Kalau report ni confirm kecoh satu negeri... :)

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Cikgu Aween : berani la jiran tu amik air umah kitaorg wat basuh vios..sedor2 esok tayar da hilang..hahaha...kueh raya??eh, segan la ;p

deaf_angel : ok2..sabar..next two entry..hehehehe

Na Shari : iyer kak...hangen sy!