Saturday, August 22, 2009

:: Bukan Sekadar Guru ::

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera..

Ari Jumaat aritu bersamaan dgn sehari sebelum puasa..aku masuk kls 1 Bijak lebih awal..bdk2 tak masuk kls lagi aku da terpacak dlm kls..actually cuba mempraktikkan ketepatan masa..ada sorang cikgu tu ckp..pensyarah dia penah kata gini :

"kalo orang bekerja kt pejabat terdedah rasuah dengan duit...tapi cikgu2 ni terdedah rasuah dgn masa"

aku tanya la mcmner tuh...dia ckp gini.."ye lah..kalo waktu belajar sejam tapi kita saje masuk lmbt so, bdk2 da rugi ilmu kt c2...kalo kelas start pkul 9 pagi..kita saje je masuk lmbt da 10 minit baru masuk...lagi2 kelas hujung lagi la kita nk masuk lmbt.."

aku rasa mmg betul..even 10 minit..itu hak student utk dptkan ilmu..ermm..muhasabah!

ok...da tersasar jauh da...

ari jumaat tuh lps aku masuk kls tu..sementara nk tunggu penuh aku ke bilik guru jap nk amik kad imbasan dan rotan utk guna sbg BBM nk mengajar..baru nk pakai kasut nk kls ada bdk dtg mengadu :

"Ustaz..Danish menangis..dia jatuh" adoi.... aku plk yg mengeluh mcm aku plk yg jatuh..bdk ni quite cengeng ckit..teresak2 dia nangis...smpai kluar air hidung bagai...sian aku tgk..

aku ajak masuk kls..oh ya, aku lupa nk bgtahu yg muka aku masa tuh super macho mcm super hero nk selamatkan rakyat dr penjenayah...hahahaha..

aku tgk kt lutut berdarah...kt tangan sekali..nasib bek dia ckp dia jatuh sendiri masa rehat!..kalo kene time kls aku..tak ke muka aku jd mcm Superman ketakutan berpeluh2 mencari alasan yg sewajarnya...hahahaha

bila diajak masuk bilik guru utk wat treatment nk bersihkan luka dia..nangis..tak nak masuk..last2 aku ckp gini :

"cpt la masuk..ke, tanak masuk..nk sy plk ke sana...ha jom la ke kelas..." budak2...layan kan je la..

so..kt kelas tu la aku mencuci darah dia..bersihkan dgn dettol..letak krim anticeptic dan balut..da mcm doktor da aku...sumer bdk kelas tuh kagum je...tak lupa dibantu kak hasni yg merupakan ex-nurse..siap aku kata kt bdk kls tu gini :

"len kali time rehat lari la lagi...lari laju2..selagi tak jatuh...tak berdarah..jgn berenti.." cewahhh..korang bayangkan Superman membebel..mcm tu la aku rasa..hahaha

naik heran aku...bdk2 sek aku suka sgt berlari...tak penah nk jalan elok2..time hari sukan takde plk ramai yg lari laju...huh..

dan sebenarnya..

aku rasa cikgu ni sekadar title sahaja...tp dia la segala2nya..aku penah jd mcm babysiter basuh dan mandikan ada student yg terbuang air besar dlm kls time aku mengajar...dan aku penah jd mcm coach dan cheif de mission masa ari sukan sekolah..training bdk bg semangat kt diaorg...aku penah merasa mcm jd pemuzik handalan bila aku conduct dikir barat sekolah...tanpa ada asas langsung..next year tambah satu lagi choral speaking...erm..dan arini aku merasa mcm jd doktor..bila merawat student yg cedera...hehehe..

so, i'm proud to be a teacher...


aik??aku yg patut pakai mask atau dia??


da siap...lps ni boleh la berlari lagi... ;p



20 comments:

lynn-the gudigudigurl said...

kalo peristwa budak nagis pon satu masalah nak pujuk..

satu hari tu kena relief kelas..
ada budak menangis
Pujuk-pujuk tak nak diam..

Ugut macam ni
"kalo tak nak diam, cikgu panggil guru besar dtg sini"

agak-agak kejam tapi memang berkesan.
hehehe

stereotype said...

aku selalu je masuk lewat dari lecturer aku...
n aku antara yg plg lewat masuk kelas...


gambar memang xbleh bla...
haha
posisi ko n student ko da macam posisi seorg doktor n pesakit......
chiss~~

chimera said...

dah nama pun cikgu kan... mengganti tempat ibu-bapa budak2 tu untuk smentara setiap hari... kenalah buat tugas ibu-bapa tu semua.. serba guna kan... pelbagai fungsi. itu yang buatkan cikgu ni lagi istimewa dari jawatan-jawatan yg lain....

anak murid said...

bdk2 ... sgt comel la mereka nie .. heheh ... all the best cikgu ..

miss ubi said...

wah sempat amik gambar lagik?...lawak la ciguuuuu nie...controll macho lagik..hehehe:P

anap_ilmi said...

itu la tuuu...sapa laaaaaa yang amek gmbr neh!kene kuarkan surat pekeliling...larangan membawa kamera ke skolah!

:: Cikgu Wiween :: said...

i am so proud to be a teacher too! ;) budak tuh kak win x brapa cam pulak..budak kelas kak janis kan?

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

lyn-the gudigudigurl : hahaha...klakar jgk..sy bkn ugut mcm tuh..sy kluarkan hp pastu buat2 call GB..hahaha..cuak masing2..

----------

stereotype : jgn diamalkan dtg lewat..kalo aku jd lect ko..aku tolak 20 markah..hahaha..ada muka doktor kan aku nih?? ;p

----------

chimera : memang istimewa sangat smpaikan parents sumer nk harapkan cikgu je.. ;)

----------

anak murid : amboi...pandai ea..buat link ke Utusan On9..hahaha..btw, thanks!

----------

miss ubi : eh, perasan plk dia.hihihi.bukan control la..mmg da macho..ahakz!!

----------

anap_ilmi : anap..orang skrg da tak pakai camera satu2 da...skrg zaman da berubah..dlm handphone pun camera..isyh..ko ni,pakai hp up to date da..hahahaha ;p

----------

cikgu wiween : so do i!!..hehehe..itu anak ustaz azam ler..kelas kak Janis..

djambu puadovich said...

ko mmg versatile a cikgu adam. serbaboleh!

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

ehem2.. ;p

HiDaYah -the guidance- said...

wahaha... detik2 kecemasan pun sempat ko merakam gambr ea encik adam

Mr. Janggel said...

Salam ramadhan..

Huhuh aku kagum dengan ko bro~ kalo aku, tak tau la mampu ke dak nak buat semua tuh huhuhuh.

.0hbintang!. said...

hahahahahah
japjap nak gelak..mcm kenot go komen aji tu kan..kiki
huh k dah kutuk dia.ade y mletop kang :p

ckguuuuu eh ustadddddddd sorryyyy lame xdrop komennn
hehe :p
mmg banyak missed n3 best!grrr

ok ok.first tgk gmba n3 neh kan..I wuz like..
"awwww how cuteeee"
patu bile bace tang superman bebel2 itukann
"awwww nati catulaa ustad dok bebel kat anak t..tetbe xsaba pulak nak tgk ustad ade anak kannn"
haha sgt tersasar jaoh!!:))
anyway,good job ustad!!u the bestlah!!:p

Yong Zahura said...

Tengok??
Berapa versatile-nya menjadi cikgu.
I LOVE being a teacher!!

Nurul Aznil said...

Salam, mulianya...
sejuk pewot mak Adam ngandungkan Adam... :D

Roslizan B.Mohd Yusof (e-jan) said...

wah...adam jadi DR kaki ke DR cagu?

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Hidayah : hahaha...mesti la.kenangan...huhuhu

-------

Mr. Janggel : ermm..jgn riso..kalo ko ada kt situasi aku pun ko mampu buat..percaya lah.. ;)

-------

.0hbintang!. : isyh..nnti da ada anak, tugas bebel membebel ni kasi kpd mereka yg pakar jer..hehehe..'dia' membebel ada feel ckit..hehehe..ok dah tersasar...harap2 la ada souvenir dr Bangkok nnti..hahahaha ;p

--------

Yong Zahura : hehehe..best kan??

--------

Nurul Aznil : isyh..segan la sy..kita sumer same je..cuma lain2 keadaan..

--------

Roslizan : ejan, dua2 sekali...hahaha

n@m@n said...

bnyk lagi..cikgu jgk kdg2 sbgai buruh kasar, penjaga kolam dan mcm2 lg..hehe..

ape2pon IKHLAS tu pntg..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

hahaha..betula la tuh..cuma belum kene kt sy lagi.. ;p

yup..apa pun yg penting, IKHLAS..

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

betui tue...
kte sepatutnyer berbangga jd CIKGU..
heeeeee...
tp klu sy la kn..
tiap hari la nk jatuh..
coz cikgu adam leh tlg rawatkn..
hehehe
;)