Saturday, August 29, 2009

:: Berbuka Awal ::

Assalamualaikum wbt dan Salam Ramadhan..

semalam merupakan hari terakhir di kampus untuk interaksi ke-2 dengan pensyarah..so, kelas aku shj yg abes lmbt smlm..yg lain ada je sblum solat Jumaat da abes..

planning utk berbuka bersama teman baik [khairil]..tapi tak jd sbb bnyk mslh dan halangan..terpaksa menolok 2 permintaan dr kawan2..satu; Anap ajak makan kt Ijan Burger malam tuh...tpi kene balik kg lps buka puasa...kedua; ambil Abg Man kt Rantau utk berbuka bersama dgn Khairil..

lastly, aku decide utk buka dgn housemate aku di Seremban yg merupakan senior2 aku masa kt Maahad dlu..[a.jono n a.amir imran]

diaorg da reserve awal2 tmpt kt kedai nasi lemak special...kedai ni nasi lemak dia mmg best..tp yg menyakitkan hati..service dia super lambat..series..kalo korang nk mkn cni pastikan bukan tgh perut korang betul2 lapar...

ada sekali kami makan..dekat nk sejam lebih kami tunggu menu yg kami order smpai..sama mcm semalam jgk...kami minta air suam..smpai dah abes nk g bayar pun tak smpai2...cisss..dan kami minta tambah sambal...pun tak smpai2 jgk...sengal giler...

masa berbuka tuh kan...kedai tu buka TV channel 109 Astro..da la buka kuat2..nasib baik la telinga aku masih boleh dgr azan dr masjid lagi...so, bila dgr azan kt masjid dekat c2..kami pun baca la doa berbuka..smbil pelanggan2 kt sana pnadang kami mcm kami buat salah..

ini adalah tanggapan yg salah..

mereka tertunggu2 azan kt TV..selagi tak azan diaorg tak berbuka..mana sama waktu berbuka KL dan Seremban..Seremban awal ckit berbanding KL...agaknya ttba je TV terpadam mcmner..tak buka gamaknya diaorg ni...hahahaa

one thing..mcmner la kalo diaorg ni dduk kt Sabah or Sarawak...pening2...hahahaha

kawan2..kita disunatkan berbuka awal...bukan buka sebelum azan maghrib berkumandang..tolong faham ayat tu yer..jgn lengah2 kan berbuka..kerana soalan exam dlu pernah tnya gini :

"Bilakah orang yang berpuasa akan merasa nikmat berpuasa?" jwpn.. "ketika berbuka puasa.." ;p


sekian...selamat berpuasa dan jgn lupa untuk bersahur...


9 comments:

miss ubi said...

haha...kalo diorang duk sabah..menangisla dorg tggu jam 7 lbh..huhu....dekat Isyak dah tuh..wawawa...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

hahaha..tu la pasal..actually sy betul2 tak boleh biasakan diri dgn masa di Sabah lagi...hehehe

stereotype said...

hari jumaat baru2 ni aku bukak puasa ngn student2 Republic of Yemen...
hohohoh....

talkin in enlish something weird to me for an hour...
hahah!

deaf_angel said...

sg ngan kl beza 10 minit gitu..

aku kalo kat sg, aku dah buka, makan2, terus telepon kl, kesian orang kl masih tertunggu2 masuk waktu hehe

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

stereotype : teringat je aku masa mula2 masuk meeting kt tmpt keje dlu yg mana meeting tu tak de sorang pun dibenarkan speaking malay..n talking in english something weird to me for 4 hours! cessss...

----------

deaf_angel : kesian orang2 di KL..hahaha..actually masa aku d Jordan..org Malaysia da smbut raya..kami belum smbut lagi..huhuhu

Hafiz Hamid said...

haha, sempat juge review kdai mkn tuh..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

kalo bab2 mengutuk kedai mkn tu mmg sempat sesangat...sakit jiwa makan kt c2.. ;p

Eazy Izzuddin said...

besh tu dpt berbuka awal...
cam sabah la..
xD

djambu puadovich said...

kira ok la tu. klo aku kat kg tersusun batu 6 [rumah aku], aku masih teragak2 nk bukak pose wlpun azan kampung sebelah dah dgr. nak jugak tunggu azan surau sendiri. padahal masing2 sewaktu dgn kwasan ipoh. kelakor x? haha