Tuesday, February 2, 2010

:: Unexpected Case ::

Assalamualaikum wbt..


Sumpah aku takut, cuak menggelabah dsb nya la...

masa bawa bdk kelas Satu Tekun turun ke tapak assembly, mata ni leka dok tgk Fara Ashikin si hyperactive yg ada dlm kls tuh. takut jauh plk merayapnya kang. sambil tu tlg cikgu lain susun bdk ikut kelas..tiba-tiba, [cewaahh..mcm pertandingan bercerita plk]

"Adam..tlg ni" aku pusing blkng tgk Cikgu Hamizah tgk dukung mcm dukung baby sorang bdk ni..nama dia Hafiz Aiman..terperanjat gak..ingatkan jatuh ke, pengsan ke..hape ke smpai kene dukung papah ni..

"Nape ni?"

"Asma..cpt bawa dia g kt kete" masa tu sumpah aku kalut..mcm dgr suh bawa g pejabat..aku la amik alih mendukung bdk tuh..boleh tahan berat gak..berat tulang kot..masa dukung bdk tuh nk ke kereta aku tgk bdk tuh mcm da tak dpt bernafas..tercungap2..sesekali muka tahan sakit utk menarik nafas..muka pucat lesu..mata da nk tertutup..

smpai dlm kete..aku ngn kak aween [guru kelas dia] bawa dia balik rumah..bila tanya nk ke hospital tak..dgn suara mcm da tak terkeluar ckp tak nak..nk balik rumah..

dlm kete aku jadi mcm para medik..hehehe..sempat berangan..

"Aiman...jgn tutup mata..buka mata tuh..sabar ckit" ni berdasarkan pengalaman menonton tv..hehe

"Aiman..buka mata.." ni je la ayat aku dlm kete tuh..aku super takut kot2 bdk tu berhenti bernafas dlm kete..dgn nafas mcm nafas2 ikan kt darat..baru aku dpt tgk live peribahasa tuh..sumpah aku kesian tgk dia..

smpai kt tman perumahan dia..carik no rumah tak jumpa..no 177..merata mencari satu taman..sumer org tak tahu..si Aiman tu tak boleh bangun plk nk suh tunjuk jalan..ckp tak boleh inikan plk bangun..tanya org itu..tanya org ini..tetap tak jumpa..

last2 tawakkal je..kalo lps ni tak dpt mmg terus g hospital je la..bila suh dia bangun...gagahkan dia gak suh bangun tunjuk jalan..rupe2 nyer no rumah bkn 177...tapi 77..lalu dpn rumah tu berkali2 da..

smpai di rumah bagi salam sumer mak tak de kt rumah..pasrah betul..dlm tak lama tuh..tgk ada org berlari arah kami jawab salam..rupe2 nya mak dia bawa anak2 yg lain g taman permainan..bila da terangkan sumer..berkejar mak dia masuk dlm rumah bawa oksigen bdk tuh..

Alhamdulillah..lpas sedut 5 6 kali..baru la ok..tapi bdan dia masih lemah..last2 bawa mak dia, dia, dan adik beradik dia g sepital..ayah dia tak de sbb out station..dan mak plk tak reti drive..nnti suh ayah dia jemput kt sepital..

setakat tu je la yg kami mampu tolong...tp pengajaran dia bnyk..

1. jgn gelabah kalo berdepan situasi mcm ni..
2. kalo tgk keadaan bdk tuh..len kali bawa terus ke hospital..
3. seeloknya perempuan zaman skrg kene beljar memandu..


p.s: aku agak takut naik kete Kak Aween masa nk ke hospital..da betul2 mcm seorang driver ambulance..hehehe


muka Aiman lps dpt oksigen..kesian..


11 comments:

HiDaYah -the guidance- said...

allah... sian..kecik2 lagi ade asma..
nway tahniah adam ko mmg cikgu yg versatile lah...

:: Cikgu Wiween :: said...
This comment has been removed by the author.
kak ween said...

tuh laa kan adam...kak ween pas pencen leh arr apply jd drebar ambulance. bwk kete cam mika hakinen! huahaha

Frodo Baggins said...

dowhh, sian gilerr
kecik lagi dah kene asma ...
dah ok ke dak tu?

saya pening said...

belum ada experience dalam kes emergency.
hehe~

djambu puadovich said...

aiii, ustaz. dalam keadaan kecemasan mcm tu, ko bergantung kpd pertimbangan budak kecik ke?

bawak je terus gi hospital...kalau jadi ape2 kat anak tu, naya je skolah kena bertanggung jawab...

Survey on Fuel Ron 95 and Fuel Ron 97 said...

salam..interesting blog :)

nak mintak tlg jwb survey sikit kat blog sy boleh?

http://knowyourcarbetter.blogspot.com/

thanks!!

Janggel said...

Fuh...cikgu yang penyayang dan bertanggung jawab! Syabas Adam..susah nak jumpa cekgu mcm Adam ni..

::alifdalmim:: said...

Hidayah : Asma ni nnti da besar akan hilang dgn sendirinya..tp seksa plk sbb kecik2 menahan sakit asma ni..aku bese2 je..mana yg mampu aku buat..

-----

Kak Aween : hahaha..boleh..nnti kata la saya da ada pengalaman sblum nih..

-----

Frodo : bdak tu da ok..tp smlm tak dtg sekolah..mmg kesian..nk tarik nafas tp tak sampai..

-----

yg pening : akan datang la tuh.. ;D

-----

djambu : haaa..kan da kene marah ngn doktor da adam..sorry la Dr. Djambu..aku kalut masa tuh..lps ni aku ikut nasihat ko..hehe

-----

yg minta survey : thanks!..nnti sy buat..dont worry..

-----

Janggel : ntah la..mungkin sbb aku mudah kesian dgn bdk2 kot..ye lah kan bdk2 kecik lagi tak tahu apa2..kene plk asma..lagi la aku kesian..kalo ko pun mesti ko buat bnda yg sama mcm aku..hehe

deaf_angel said...

oh my

ni aku rasa cabaran guru2 ajar budak2 kecik nursery , kindergaten, lower primary..

good job teacher huu

::alifdalmim:: said...

Bro. deaf,

lain peringkat..lain plk cabarannya..tp aku rasa kalo sesapa kt tmpt aku mesti buat perkara yg sama.but, jiwa ni if dpt tolong org rasa satu feel yg ohh..indahnya..hehe