Thursday, February 25, 2010

:: Rindu Pada Tempat Itu ::

Assalamualaikum wbt..

Dikala hati ini tengah remuk berkecai di atas berita tadi..aku cuba menggumbirakan hati ini dengan meluahkan di sini..cuba mengingati kembali kenangan manis yang boleh membuat hati ini tersenyum kembali..

Last two days..masa tgh menunggu jam 11 utk ke sekolah sempat la menonton tv..channel Astro Oasis je yg best time tuh..teringat kembali kenangan dolu2..

Masa aku berkesempatan belajar kt Jordan dlu..masa cuti sem kedua di tahun satu aku sempat la buat ibadah Umrah..sesuatu yang aku tak mengjangkakan..Alhamdulillah..negara pertama ku lawat selepas Jordan adalah KSA [Kingdom of Saudi Arabia]..perasaan??..sumpah, Tuhan je yg tahu masa tuh..

Perjalanan utk ke sana..kami menaiki bas..sepatutnya kami sempat solat Jumaat di Masjid Nabawi..tapi tak de rezeki..kami hanya bersolat di boarder kastam n imigresen KSA..bas kami antara yg terawal sampai di boarder tu dan bas kami bas terakhir yg bertolak..bukan rezeki kami..nak buat mcmana..

Takde ketenangan melainkan dduk di sana..tak fikir apa2 masalah..yg ingat hanya utk beribadah..aku ni bkan la baik sangat atau alim..tp kalo korang da smpai sana..takkan nk solat dalam bilik juga..haish..rugi beb!..solat 5 waktu wajib di Masjidil Haram..

Oh ya..the best part is..teman seperibadahan ketika itu..ialah Shahyidin aka Din Kitol..ngeh3..dia la kawan aku..nk g memana dengan dia je la..al maklum..kt tempat org kena la ada teman..

Seingat aku..msa kat sana..boleh kata setiap kali lepas asar..otw nk balik ke bilik hotel kami mesti singgah beli aiskrim kt sebelah area pasar Kuching..tak tahu knp org melayu gelar ctu area pasar kuching..aiskrim tu memang best..series!..dan kami kalo nk masuk ke Masjidil Haram..tak penah masuk ikut pintu lain kecuali melalui Bab as Salam..

makan malam kami kene carik sendiri..tp kt sana makanan mmg murah nk compare dgn rate dgn Jordan la..plk tu ada Asian Food..lagi la terliur kami..tp makan kami ialah Broasted..mknan ni lebih kurang mcm ayam goreng ada fries ckit..pastu sos...ala2 mcm KFC..seekor bahagian ayam tu dlm 10 Riyal Saudi..nk kata masa tu kami berkira2 sgt..siap kutip duit sorang ckit..padahal bila kami pkir2 balik..bila convert ke Dinar Jordan baru 2 Dinar!! hahaha

Air Zamzam mmg senang sgt2 utk nk dapat kt area2 masjid..siap boleh tapau bawa balik bilik hotel..rasanya kami tak de la beli air mineral kt sana..tpi beli air tebu tu ada..bnyk kali...minuman kegemaran adalah air zamzam..sedapnya tak boleh digambarkan!..

Berjubah kat sana plk bukan la sesuatu yg pelik..ingat lagi pegi masuk shopping complex kt Hilton Hotel dgn Din..kami pakai jubah jer..kalo kt mesia buat mcm tuh..sure org pandang2..

Korang penah dgr atau ingat tak kisah masa Nabi Muhammad dan pengikutnya dipulaukan oleh org Mekah??..kalo ada yg nk beli barang keperluan kt pasar..pengikut nabi akan dipulaukan...ehemm2..aku da smpai kt pasar tuh..ngeh3..tapi tak dpt la the real scene kan..cuma da tgk suasana dia ckit2 tu jadi la..

You know what..th best is..bila kita pandai ckp arab ni..pastu pegi plk tmpt org lain..mcm g Umrah ni..nk jenjalan sendiri tuh kira tak de la takut sgt..sbb da boleh ckp arab ckit2..satu lagi Gua Hira'..tmpt tu betul2 muat utk sorang..n takde la besar sgt..tp melihat dgn mata kepala sendiri tmpt Nabi Muhammad menerima wahyu pertama adalah kenangan terhebat!

Banyak lagi kalo nak diikutkan...mana mungkin pengalaman hampir seminggu lebih tu ceritanya pendek ni jer..hehehe..kalo ada rezeki rasa nk ke sana lagi..

bersepah kan??..bilik org bujang dgn camera zaman batu..

Gua Hira' setelah direnovate sendiri oleh Pak Arab..

Berdiri di Jabal Uhud, Madinah

Antara kawan2 lain yg turut serta..dapat cenderahati lagi..


Makan tengahari dgn Din..cuaca panas kering..

Ok tak kepalaku selepas tahalul..tak pandai buat cukur licin..[tak pandai ke, tak nak..]


Din, Syei n aku..di Masjid Dzul Hulaifah Bir Ali..perhentian sebelum masuk ke Mekah..kt sini org tmpt pasang niat dan berihram bg mereka yg datang dari Madinah..


ohhh..i really miss this azaming place..


p.s : my dear friend (Fadhil)... i wish you all the best and have a great time in UK..see you next year..



8 comments:

Janggel said...

me too....

darialhyun-su said...

weh..berite padil tuh ke yg wat ati ko berkecai???xkan la????bangge la weh..de gak kawan kite yg g sane..huhu

anap_ilmi said...

ko lama balik pun still rindu jordan ke?aku...xsmpai seminggu...alahaiii jordannnn :(( seperti mahu tinggal selamanya..SEPERTI je laaaa..haha

::alifdalmim:: said...

Janggel : you too??..hehehe

-----

krel : actually, bkn la berkecai..satu perasaan yg tak dpt digambarkan..bkn aku tak bangga..aku yg support dia g kedai Universal Traveller nk cari bag mana yg ok..i wish i can send him to to KLIA..tp takde rezeki..

------

anap : Jordan???..aku nk g KSA lagi..padan muka ko..dlu masa aku baru balik msia..rindu2 ckit kt Jordan ko kata.."da kt msia tuh..buat la cara dduk kt msia".hahahaha...skrg ko plk yg kene...ngeh3.

silversarina said...

perjalnan dan pengalaman berada di KSA memang amat lain dari yang lain , sukar digantikan dengan mana2 perjalanan /ziarah , ianya penuh dengan 1001 perasaan , hanya yang telah ke sana dapat merasainya . Sama2 kita doakan agar kita dapat menjadi tetamu Allah lagi (makcik last pegi sefamily tahun 1997, mimi maknanya tak sampai lagi ke sana ).

kak ween said...

adammm! waraknya adam kelihatan dlm gambar2 tersebut. huhuhu sejuk mata memandang. hehehe. jelesnya adam da sampai ke tanah suci. da pi ke gua hira' lak tuh. nak pi jugak!!

saya pening said...

nak vacation g thailand x?
msg aku.
hohoho....

::alifdalmim:: said...

silversarina : betul tu makcik..rasa mcm nk pergi lagi..tp kali ni nk bawa mak pula..hehe..


-------

Kak Aween : warak??..ngeh3..bese je la..seronok plk dpt pakai mcm tu kt sana..tak per kak aween..nnti ada rezeki..turn kak aween plk ke sana..iAllah..

-------

Yg Pening : hahahaha...sudah dibincangkan.. ;D