Saturday, January 31, 2009

:: Salute arr.. ::

Assalamualaikum wbt..

sebenarnya arini aku nk masukkan entry psl jln2 atau pengalaman bermain ice skating..tp dsbabkan ada mslh teknikal ckit..jd tak dpt ler..len kali la nmpaknyer..

tghari ni, smpai je rumah dr Seremban, aku belek la Utusan Online..saje..ttba aku terbc la satu laporan psl Receb Tayyip Erdogan [PM Turki] yg dgn bertikam lidah ngn Shimon Peres [Pres. Israel] kt Davos, Switzerland.

tabik ar kt dia..mana taknyer ckp dpn2..almaklumla ..ada peluang ckp depan2..luahkan jer..berani gler..

Erdogan yg ke sana selaku ahli Panel World Economic Forum kt sana dikatakan dihalang utk memberikan respond terhadap tuduhan Peres [tua kutuk tak sedar diri]..bayangkan mcmner si tua kutuk nk mampos tu boleh diberi peluang berucap selama 25minit...sedangkan Erdogan 12 minit JER??..

pemerhati forum tu plk sesuka hati bertepuk tgn dgn girang gumbira dgr ucapan Peres yg mempertahankan perbuatan Israel menyerang Gaza..WTH??

lagi menyakitkan hati aku...sama ddk atas pentas tuh Setiausaha Agung Liga Arab, Amr Moussa [tak berbuat apa2]...

sekali lagi hundred of million kredit to Erdogan..salute toing3 ar kt dia..semoga ianya dibalas kebaikan oleh Allah swt...what a brave man!!



[1] Aksi si tua kutuk yg da telinga nyer makin pekak dgn tentangan antarabangsa cuba dgr apa yg Erdogan smpaikan..

[2] "Peres, kamu lebih tua daripada saya. Suara kamu terlalu tinggi. Kamu bunuh mereka. Saya masih ingat kanak-kanak yang mati di tepi pantai. Saya masih ingat dua bekas Perdana Menteri (Israel) berkata mereka gembira masuk Palestin dengan kereta kebal. Dalam soal membunuh, kamu terlalu bagus." Erdogan

[3] Apabila Ignatius [wartawan Washinton Post selaku MC] cuba menyampuk [nk cut respond Erdogan], Erdogan berkata beliau tidak akan datang lagi ke Davos, meninggalkan ahli panel termasuk Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon dan Setiausaha Liga Arab, Amr Moussa, di pentas ucapan.


Tuesday, January 27, 2009

:: One, Two, Three..capture!! ::

'alaikumussalam...

yabedabedooo....akhirnya tagged pertama yg dpt diselesaikan...aku sbnrnyer pun da tak berapa ingt sgt waper bnyk aku hutang tagged dgn member blog len..hehehe..

sbnrnyer nk wat tagged ni bkn senang..nmpak je senang...tp ya Allah..nk pilih yg terbaik tuh mmg payah...kalo ikutkan bnyk jer sbnr nyer nk letak..tp amik mana yg wajib je la dulu kan...hehehe...ok..let we start from here :


1. A picture of you with your best smile (mouth open)


masa ni kat Istanbul, Turkey..tapi tgk gmbr ni mcm kt Kota London plk..hahaha..btw, senyum da tawa ni mmg super ikhlas..happy sgt masa nih..

2. A picture of you with your best smile (mouth close)


aku tak taw la aku senyum ke tak masa nih...payah betol nk carik gmbr yg senyum ttup mulut...ni la yg aku jumpa..yg len takde..hihihi

3. A picture of you at the most unique environment


hahaha...bnyk2 lompatan..ni lompatan paling menjadi..masa ni g jenjalan ngn housemate kt Jordan dulu..ni kt Jerash, salah satu kota Rome yg terlengkap diluar Italy.

4. A picture of you in white shirt


masa ni jenjalan dgn kengkawan kt Turkey..nama tempat ni adalah Bursa..kalo musim sejuk mmg femes tmpt ni sbb pelancong suka dtg cni men ice skating..kalo musim yg aku dtg ni..diaorg suka picnic..tmpt dia mmg best gler..al maklum la..dikelilingan pokok2..dan atas bukit..

5. A picture of the people that mean a lot to you


family aku la...saper lagi...so sweet... :)

6. A picture of someone that stands on top of your heart


same mcm bdk sorang tuh...of coz la kengkawan..walaupun ada je yg suka wat tooooooooooot ngn aku...kawan makan kawan pun ada gak..oooppsss, kwn aku bkn ramai ni je..melambak!!...ni gambar kt kawasan U aku...

7. A picture of you with some toys or cute stuff


sepanjang bermain salji...tak pernah buat dan main snowman sebesar and se'cute' mcm nih...hahaha

8. A picture of you with the lamest pose


ntah apa2 ntah diaorg nih...pegang2, peluk2..nk posing pun tak dpt..nk je aku delete gmbr nih..tp sayang..kuikuikui..ni kat MSD, Jordan

9. A picture of you at the place you dislike


kalo nk tahu ni kat mana...biar aku sebut betul2..HOTEL LE MERIDIEN, AMMAN, JORDAN...aku takkan pijak kaki aku kt hotel ni lagi...panjang gler citer dia...masa ni duit yg kami [kami ke??..dia laaa] pegang sebnyk USD3500 hilang kene rompak...siot!!..tak psl2 kene tahan soal siasat..huh!!!

p.s : tabah betol wat tagged nih....


:: Precious Things ::


Assalamualaikum wbt..


fast hapdet..[bak kata anap]

utk menghilangkan rasa boring [2 hari tak kluar umah] aku terpkir la nk menyenaraikan beberapa harta aku yg aku anggap begitu la beharga..wawawahhh

Awwalan : [LAPTOP]

Date Purchased : February 2008
Price : Secret
Brand : Dell - Inspiron 1420
Location : Perlis

Note : before purchasing this lap top i only used PC..my 1st and last laptop kot..hahaha

Sanian : [SHOE]

Date Purchased : July 2008
Price : Secret
Brand : All Stars Converse
Location : Foot Locker-City Mall-Amman-Jordan

Note : i luv the combination of the colors between white and blue..what a fantastic colors!

Salisan : [MOBILE]

Date Purchased : August 2007
Price : Secret
Brand : Sony Ericsson Z610i
Location : Sony Ericsson-City Mall-Amman-Jordan

Note : present by someone special..thanks!

Rabian : [BAG]

Date Purchased : September 2007
Price : Secret
Brand : Converse All Stars
Location : Converse Shop-Causeway Point-Woodlands-S'pore

Note : 'paw' my bro to bought this bag...huahuahua

Khamisan :
[WATCH]

Date Purchased : August 2005
Price : Secret
Brand : Swatch 1999 collection
Location : Wasat al Balad-Amman-Jordan

Note : bought by someone...i like the blue color..

Sadisan : [PERSONAL COLLECTION]

Date Purchased : Many Times
Price : i'm not counting on it yet
Brand : None
Location : by country i've been visited

Note : somethings like money collection, frame, souvenirs etc


tu je yg termampu dek akalku utk berfikir skrg nih...yg len tggu la dlu..hehehe..ok lah..jumpa lagi next time..see you soon...Assalamualaikum..

p.s : Gambar next time la yer..


Sunday, January 25, 2009

:: Buah Pinggang vs Mesin Haemodalisis ::

salam 'alaikum wbt..

entry kali ni berkisarkan kesihatan..hohoho..

arini, aku ke KLIA utk jemput kawan aku bernama anap yg balik bercuti..tujuan asalnya utk nk tgk n jaga mak dia yg sedang sakit..tujuan sampingan hanya dia dan Tuhan jer yg tahu..hehehehe..

aku rasa da lama tak menjenguk mak anap yg sakit..last aku ziarah mak dia masa hari raya yg lepas..masa tuh mak dia walau dlm keadaan sakit tapi aku rasa kan haritu dia mcm hepi sgt...mungkin kerana tgk aku dtg ziarah..memandangkan c anap ni masih lagi kt Jordan...

dia bercerita itu ini..sempat mempromosikan barangan jualannya...aku pun tumpang hepi sbb mcm da ada perkembangan yg baik..mcm tak sakit arituh..

but today, masa aku hntr anap ke rumahnya..terkejut giler aku tgk mak anap..berubah..kesihatannya yg semakin hari semakin membimbangkan..riso gak aku.rasa sebak pun ada gak..[syafaha Allah]

berbalik kpd tajuk td..mak anap menjalankan satu rawatan utk buah pinggang yg dinamakan hemodealisis [correct me if i'm wrong..] aku ni bukan la bdk medic..bab2 sakit nih mana la aku tahu..yg tahu sakit, g jumpa doc..demam, mkn panadol..huhuhu

secara ringkasnya, buah pinggang nih berfungsi utk mengekalkan keseimbangan dlm tubuh badan kita..mana2 yg tak diperlukan dibersihkan..proses ni nk pastikan darah kita tuh hanya mengandungi campuran garam galian dan air yang cukup serta mengekalkan tahap asid-alkali di dalam cecair tubuh. Dengan berfungsi sebagai bahan penapis, buah pinggang memastikan bahan yang tak diperlukan oleh tubuh kita dikeluarkan dalam bentuk air kencing.

so, bayangkan bila buah pinggang kita da tak berfungsi aka rosak...sumer bahan kimia samada perlu atau tidak berkumpul..tak ke bakal mendatangkan kemudaratan kpd kita??

maka, berkat kuasa Tuhan yg menciptakan otak manusia ni..tercipta lah sebuah mesin
haemodalisis yg menggantikan fungsi buah pinggang tuh...penggunaan nya adalah kerap..mcm mak kpd saudara anap ni dia wat rawatan 3 kali seminggu..diulangi 3 kali seminggu..ermm, rawatan bkn percuma yer..kene bayar! so, let us imagine now..sekali rawatan bukan la seminit dua..malah berjam2..

tetapi...
doktor kata, keberkesanan dan fungsi mesin haemodalisis tuh bukan lah 100% bekerja spt buah pinggang tuh..hmm, nmpak tak apa yg aku cuba nk smpaikan??

alangkah perfect dan bergunanya ciptaan dan kuasa Allah swt tuh sehingga tak de bnda boleh menandinginya...

jadi, maka, so...sayangilah buah pinggang anda..jaga kesihatan baik2..sayangi tubuh badan anda kerana sihat itu adalah satu nikmat yg paling besar nilainya kurniaan Allah swt..

sama2 kita renungkan...selamat beramal [curik tagline pakar motivasi Hot.Fm...hahahaha]

p.s : semoga mak saudara Anap tabah menghadapi cabaran da dugaan ini..semoga beransur pulih..iAllah.


[ni lah dia keadaan mereka yg sedang menjalani rawatan..aku takde dlm gmbr; sumber Utusan]


Saturday, January 24, 2009

:: New Life Begin ::


[me now...!!]

Assalamualaikum wbt..

yuhoooo....super hepi aku arini. mana taknyer, setelah 2 minggu terputus dgn dunia luar [cewahh..mcm aku dduk kt gunung ganang je sblum ni]..akhirnya smlm aku berjaya disambungkan dengan internet..

ok..bg mereka yg masih keliru dan samar2 kemana menghilangnya aku..huhuhu..sbnrnyer setelah aku resign dari kerja di MEDIU, aku telah memilih kerjaya atau profession yg lebih tetap dan iAllah menjamin masa depan dunia dan akhirat. kerjaya ni jugak sbnrnyer mencabar buat aku..

aku memilih bidang Pendidikan aka Guru sbg kerjaya tetap. bg mereka yg memperlekehkan kerjaya aku ni nnti aku lempang korang satu2..hahahaha..actually, selain usaha kita sblum ni yg membuatkan kita berjaya..guru lah yg membimbing kita utk berjaya..

kenapa mencabar? sbb pada mulanya aku bukannya berminat dgn bidang ni. sbb tak de talent..aku rasa mcm pernah citer je bnda ni sblum ni..dan biang ini adalah permintaan dan impian mak aku, pak sedara mara aku sumer...

bukannya lemah pd kehendak diri sendiri, tp setelah aku pikirkan baik2 dan mendalam dan dibantu dgn keputusan solat sunat istikharah yg dibuat, aku memilih bidang ni. lagipun bila masa lagi aku nk balas jasa baik dan pertolongan mereka2 td sblum ni..long story..tak nak ungkit..

2 minggu aku menjalani kursus induksi permulaan aka minggu taklimat..owh yer..smbil aku mengajar aku smbung blaja dlm diploma pendidikan di Institut Pendidikan Guru Kampus Raja Melewar, Seremban. every semester break aku akan masuk kuliah.

bnyk suka duka masa 2 minggu ni..tapi duka lagi bnyk kot..hahahaha..sbnrnyer dlm institut ni melambak jer hot spot utk WiFi..tp kekangan masa tuh membuatkan aku tak de masa nk menghadap internet..

so, lepas ni aku akan ditempatkan di SK Telok Kemang, Port Dickson...welcome to PD!!..sesapa yg nk mandi manda nnti jmput la dtg umah aku kt PD..aku start mengajar 3hb Feb 09 ni...betul2 mengharapkan keajaiban dan sesuatu yg baik nnti..iAllah..

ok..citer lain, simpan utk len kali..daaaa..assalamualaikum!


[muka cikgu2 muda...huahuahua..]

Saturday, January 10, 2009

:: Resignation Day ::


[ding dong...masa utk berpisah...]

Salam..

Effectively from yesterday, dgn rasminya kini aku bkn lagi bergelar staff MEDIU [al Madinah International University]..all my MEDIU email account and data has been closed. [sedih mode]

aku start keje pada 6hb Oktober 2008 and berakhir 9hb Januari 2009..bnyk giler kenangan masa keje ni..suka duka kerja sesama..bnyk tu..

tu la psl aku tak suka kpd perpisahan..tapi kita mesti berdepan dgn perpisahan..kalo bkn mereka meninggalkan kita, kita yg akan tinggalkan mereka..

sekalung penghargaan kepada semua staff MEDIU am nya dan khususnya kpd staff Student Services Dept. dan Customer Services Centre Dept. My big boss [Dr. Ismail], my ex-supervisor [Dr. Karen and Sis Hafeza] serta kengkawan baik kt office [lunch sesama dll]

tak lupa kpd mereka yg memberi hadiah perpisahan..

1]
Moaaz al Hawary - dia bg coklat Royal de Dolton



2] Sis Hafeza - dia bg buku catatan, frigde magnet serta kad



3] this one i really appreciate!!!..towel..yg ada tulis nama aku!!..thanks to [Kamal, Kak Aizar, Kak Shu, Bob, Kak Yda, Fauzie, Kak Aznil, Kak Nurul, Kak Cha, Kak Azreen, Kak Atul] bestnya!!..


[tadaaaa....]


[ni lah dia towel yg dimaksudkan...]

THANKS TO ALL OF YOU..

KEEP IN TOUCH YER!!


[Sis Nurul :: Aku :: Sis Yda]

Friday, January 9, 2009

:: Peace for Palestine ::

salam 'alaik..

ok..skrg kita lupakan skjp psal my resignation day. also, i won contest today...kita amik masa sekejap utk beri peluang sama2 mengenangkan nasib sedara mara seIslam kita di bumi Palestin.

sbnr nyer..aku da lama sesangat nk masukkan entry psl ni..cuma tggu masa jer..

pd mulanya, isu pencerobohan dan serangan di Gaza oleh askar Yahudi Laknatullah ni pd hari pertama serangan bkn la satu berita yg memeranjatkan aku..ye lah, sbb ini bkn kali pertama mereka diserang dan diceroboh..malah bertahun2 lama da sblum ni..cuma kali nih lebih dasyat.

sepatutnya kempen boikot barangan2 US serta Israel ni da lama dibuat da..bkn menunggu masa Gaza diserang..malah, kempen kutipan derma kilat utk rakyat Palestin jg sptutnya berterusan dr semasa ke semasa.

aku ckup geram dgn pemimpin Mesir!!!..ckup membuatkan aku hangin satu badan..aku tak taw la mana letak nyer perasaan kemanusian mereka nih..bkn stkt Mesir jer..malah seluruh dunia Arab!!..baik Syria, UAE, Mesir, Bahrain, Kuwait dll..cuma Jordan je nmpak lantang bila PM dia, Nadhir adz Zahabi menyatakan jika Israel teruskan serangan, Jordan akan putuskan hubungan diplomatik.

biarkan ianya nmpak sekadar ritorik semata, namun ianya ckup kuat menandakan Jordan dibelakang Palestin. pemimpin Arab membisu!!..adakah ini akibat seolah-olah cuba mendiamkan diri setelah mereka mendapat bantuan pertahanan oleh barat??..

aku hidup di dunia Arab selama 3 tahun lebih..selama tu aku da ckup kenal dgn perangai arab ni mcmner..nama jer arab..tp sometimes, diaorg ni pkir kepala sendiri..maka tak hairan la knp Nabi diutuskan kpd kaum mereka..hanya sekadar pandangan..

sbg muslim, aku menasihati diri ini dan anda yg bersaudara seagama saya..mari lah bersama-sama meningkatkan kefahaman kita mengenai dunia Palestin. bantulah saudara kita di sana yang lebih memerlukan bantuan..BOIKOT BARANGAN US!! utk isu boikot barang US ni..anda semua boleh lihat blog kawan aku ni.. SUPI

jika ada rezeki lebih menderma lah..walau seringgit...mana lebih baik derma seringgit atau beli rokok??..selamatkan rakyat Palestin atau menyumbang kpd pembangunan ekonomi US?? sama2 fikirkan..Tuhan kurniakan otak dan minda utk berfikir bukan utk dibinasakan dgn rokok.. [maafkan sy kalo ianya berbunyi kasar..]

kalo anda tnya saya.. sy buat apa utk Palestin??..Alhamdulillah, sekurang2 nya sy tak merokok, sy tak minum coke, sy gunakan kebolehan sy berblogging dgn menyampaikan ingatan ini kpd anda semua..bertindaklah walau hanya sedikit..semoga dgn sedikit ia, ianya mendidik anda utk memperbanyakkan usaha dlm kebaikan sesama Islam..

korang kan.. kalo nk tgk video klip ni..aku amat2 la mengalu2 akn..siap ditranslatekan..aku dulu tgk kt Jordan..sbnrnyer klip video ni panjang lebih 30 minit..tp sbb dlm YouTube..so, tak de la panjang memana pun..ok, Enjoy!!


video

Monday, January 5, 2009

:: What a bz week :: Part 2 ::

Seawal jam 7.30 pagi, aku da bergerak ke Seremban dr S.Alam utk ke IPRM Jumaat lps utk amik Borang Pendaftaran KPLI-jQAF..huh..semata2 tuh jer..geram aku!!..balik je ke S.Alam..sptutnyer aku terus masuk office..tapi tak jd aku kluar dgn Kak Nurul n Kak Waida..kami ke Subang Parade mkn di Kenny Rogers Roasters.

Ttba kan, perasaan nk kawen cpt, nk dpt anak tuh menjelma..bila temankan kak Nurul yg tgh mengandung beli persiapan utk smbut baby nyer di Mothercare. Aku plk yg lebih2, g cek harga itu, harga ini..hahaha..

Arini da janji dgn a.kess nk bg tiket dia balik ke Butterwoth kt KL Sentral. Owh yer..arini jmpa lagi sorang lagi senior aku [Syed Nasrullah]..aku smpat ke office pg ni sbb nk hntr sesuatu kt meja aku..

1st time dlm hidup aku gak, tgk wayang 2 kali kt TGV KLCC..hahaha..org belanja..aku terima je la..takkan nk tolak. Movie start 1.10pm..smpat aku melantak Sizzling Meek t Food Court KLCC. 1st movie tajuk dia “JUNO”..citer dia klakar sikit..but the ending tuh..sedih sgt..bg aku la..mcm nk menitik je air mata aku time tuh.tak tahu lah aku kalo korang tak berperasaan mcm ni..mana tak nyer..anak kita bg kt org len..sekali lagi aku dibayangi utk cpt kawen n dpt anak..bahagianyer hidup..

Movie ke-2 bertajuk “Four Christmases” citer ni..super kelakar..mana taknyer ketawa terbahak2 aku dlm panggung tuh…hahaha..mls nk ulas pepanjang citer..korang kene tgk…gerenti korang akan ketawa smpai pecah panggung tu..hahaha..

Esok Ahad…aku kene masuk keje..ahad pun kene keje gak..da tuh sehari suntuk plk tuh..hangin je aku..berdepan ngn student ni mslh ckit..adoiaii..tapi happening gak..lagik2 bila aku jd translator kpd Dr. Karen yg sememangnya tak boleh berbahsa melayu..

Masuk kerja ari Isnin…aku da kene pindah ke dept. len…sabar je lah..nasib baik aku da tak lama kat Mediu ni lagik..arini buat claim utk OT semalam n claim pergi LHDN…kene collect duit..sbb bnyk bnda nk kene pakai utk ke Institut Perguruan..bkan Maktab yer Fauzie..hahaha..

Harini..aku demam..jgn tmbah apa2 yer..coz Alhamdulillah demam bese..tak de sakit sendi2 bagai..so far, td mkn kt Secret Recipe [bkn mkn panadol] ngn geng2 yg very the baik hati dgn aku..sayangnyer nk tinggalkan diaorg sumer..

Oklah..da tak selesa da ni..challo bête..zassss


The End..

:: What a busy week :: part 1 ::

Salam alaik..

Aku melalui minggu ni dgn penuh kesibukan, kepeningan dan kekalutan..

Masuk office slps bercuti mmg memeningkan. Lebih2 lagi bila keje aku diusik..jd pening aku nk smbung keje sbb nk kene check semula keje-keje yg ‘diusik’ tu..

Minggu ni try request pd Kak Azreen utk pindah tmpt..mana tak nyer..tak tahan dgn mulut yg super aktif berckp..new staff yg bnyk ckp..adoi2..pening aku nk ajar dia satu2..pastu nk melawan..amboi!! akhirnya dpt gak pindah ke workstation yg baru..alhamdulillah..

Minggu ni jgk pening dok pkir psl resign..Finally!..Jumaat lps aku da hantar surat resign dr Mediu [notis seminggu]..aku da buat istikharah, iAllah inilah jln terbaik. Aku kalo boleh nk percptkan buat kptsan resign sbb da tak snggup tgk Dr. Karen back up aku dr di transfer ke Costumer Service Centre Dept. sian aku tgk Dr. Karen akibat salah faham yg berlaku dgn sorang lagi Acting HOD..

Aku tahu, Dr. Karen syg nk lpskan aku dr Student Service Dept. apatah lag ink resign. Mcm tuh jgk aku..sbb dia ckp aku da master dlm certain2 part…hehehe..dia sanggup nk tawarkan aku kenaikkan gaji..adoi2..mcm dlm tv la plk..tp aku da wat kptsan..dan ianya muktamad..

Tahun Baru 2009..tak de lah meriah sgt bg aku..aku tak celebrate pun..Cuma time ni aku kt Ampang..men boling smpai pkul 3 pagi..nk release tension..main smpai muntah..hahaha..aku pun tak terasa sgt tahun baru ni..sama je ngn ari2 len..smpaikan nk bc azam baru org kt surat kbr pun mls..Cuma sdkit terasa pada penguatkuasaan pemakaian tali pinggan keledar bg penumpang blkng..hehehe..

01.01.09..aku di KLCC..bkn tujuan nk enjoy2..Cuma misi aku mendptkan spek mata aku yg tertinggal masa bercuti kt perak arituh..hehehe..kesannya aku tak leh drive memalam ari..buat keje kt opis pun pelan2..tkut slh taip..kuikuikui.

Kbtulan plk jmpa la geng2 lama msa kt Jordan dlu..nama mereka ddhului dgn abg sbb aku ni junior kpd mrka2 [kess,zam,amir,kadir,zaid,amin,gbum n jail] lps berkmpul, kami ke Aquaria KLCC. I’m the youngest..hehehe.Uumanggaiiii…super terkedu aku melihat spesis2 haiwan laut yg mengagumkan..perasaan tak sbr utk berenang2 kt laut di Sabah p’tghan tahun ni makin membuak2…tenang jer..

Perasaan kagum dgn kuasa tuhan pun timbul. Bayangkan, mcmner ekor serta sirip ikan yg begitu kecil berbnding saiz bdn nyer boleh mengapung ikan2 tuh..cuba korang perhatikan betul2..kot2 la mana tahu aku syok sendiri plk arituh…

Owh yer..kami mkn mlm kt Mat’am ar Rawsyah di Jln Damai KL…teringat zaman2 masa kt Jordan dlu..terubat rindu kt Jordan..sejibik mcm kt Jordan..sekejap je licin pinggan masing2..hahaha..kelakar betol time tuh..

to be continue..