Saturday, January 23, 2010

:: Aku Marah Ni.. ::

Assalamualaikum wbt..

Marah tu satu nafsu..ye nafsu marah..kadang2 nafsu marah ni utk menguji sekuat mana kesabaran kita dlm menempuh sesuatu situasi..percayalah..aku rasa karier yg paling bnyk berdepan dpn situasi ni adalah cikgu..

tahun lps..kalo masa kt perhimpunan bdk2 berckp dgn kawan atau bermain, aku tak berani nk marah..bkn tak berani..perasaan malu tu masih ada walau hati ni memberontak je nk sound bdk2 tu..tp masa tu guna eye contact jer..wat mata besar2..hehehe

tapi bila dlm kelas lain..ckup aku tak berkenan bila bdk2 main2..lagi2 bila dlm kelas 2 Gigih..kls paling hujung yg penuh dgn students bermasalah..tak kira la..mslh dlm pelajaran dan mslh peribadi..setelah disiasat..majoriti yg bermasalah tu kbnyakkan berpunca dr rumah..tak dinafikan ada yg semulajadi mcm tu..

tapi tahun ni..aku da ada keyakinan sikit..al maklum, da ada setahun pengalaman..kalo bab2 memberi arahan ni tak kekok sgt..tap bila kene berucp masa perhimpunan berpeluh gak..peluh sbb panas..hahaha..

aku ni pemarah dlm kls..series!..tp kadang2 suka buat lawak..tp sbnrnya tgk mood gak..kalo ok tak de la marah..cuma aku marah bkn sbb apa..sbb sayang kalo diaorg tak dpt tangkap apa yg aku cuba sampaikan sbb diaorg berborak..

tp kan..aku cuba menimbulkan persoalan kt cni..aku tgk kebanyakkan cikgu2 yg marah2 ni..(lelaki yer..) sumer cikgu2 muda..i mean bkn cikgu kuat marah..tp cikgu yg garang2 ni cikgu2 muda..mcm kt SKTK tu..sesi ptg nya...antara yg garang sumer cikgu muda mudi (yg segak bergaya dan tampan..hehe) mcm aku, farhan, cikgu mad. kalo dlu helmi pun yer gak. tp cikgu senior ni mcm cikgu yusri, c. mad noor dll sumer cool jer..

adakah perasaan marah ni masa muda2 jer?..sok2 da jd cikgu2 senior sok..nk marah pun malas..biarlah..adakah nnti masa aku da 10 tahun mengajar da mls nk marah2? ataupun da tak garang mcm skrg?.. wa Allahu a'lam.


9 comments:

saya pening said...

aku tgk aje.. xmarah.. haha!
sabar sabar dan sabar..
hahah~

lynn-the gudigudigurl said...

cikgu2 senior tak marah sebab dah penat marah kot=P
diorang bagi can yang kat muda2 ni pulak hilang suara marah budak. huhuhu

::alifdalmim:: said...

dikau yg pening : owh..tak rasa lagi..sok da grad cuba la jd guru ganti 2 bulan..hahaha

-----

lynn : agaknya la kot mcmtu kan?..hehe..nnti lps sepuluh tahun aku plk yg bg can cikgu muda2 marah.. ;p

deaf_angel said...

orang2 dulu cakap - suka marah2 nanti cepat tua tau.. huhu..


termenung aku kejap ko tulis budak2 tu macam2 masalah, then selalunye berpunca dari dalam rumah..

i wish dah takde lagi dah , i wish orang smua dah ada otak dah, tapi rupanya tak lagi

::alifdalmim:: said...

bro deaf,

nmpaknya lps ni aku kene slow ckit la ea..nnti baru 27 da ada kedut di muka..haha

ya betul tuh..kadang parents divorce la, parents gaduh la..ayah jarang balik rumah la..yg jd mangsa anak2..sian betul.

azlinhasim said...

Suka dengan statement kali ni. Marah sebab nafsu ni memang ada dlm diri manusia dan cara mengatasi. tapi kalau ia menuju kebaikan, silakan. jika ia mengundang keburukan...isthighafar byk2. tak gitu ustaz...hihi

::alifdalmim:: said...

betul..sya kuat marah bdk dlm kelas..pantang betul sy kalo sy mengajar bdk tak bg tumpuan kt depan..kadang2 da marah baru istighfar..kalo smpt istighfar mmg tak jadi marah..bdk pun paham kalo ustaz da istighfar tu faham2 je la..hahaha

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

豚骨拉麵Tiger said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚