Sunday, November 29, 2009

:: Second Day ::

Salam Aidil Adha buat semua pembaca dan blogger..

hari raya kedua lepas..my big family ada buat lemang..sesaje je buat lemang di hari raya kedua..kalo ikutkan tradisi org negeri sembilan..kebiasaannya buat lemang dll ni dibuat sehari atau bbrpa hari sblum raya..juga dikenali sebagai mantai..

tp mantai family aku dibuat selepas hari raya..tp tak per..tak salah disisi undang2..

mlmnya..kami buat BBQ Party..ada ayam, daging, kentang dll..the best is when my auntie yg bekerja kt Delifrance buat potato sauce..sesuai dimakan dgn daging..dan another sauce utk ayam..tak lupa kuah kacang!

mls nk ulas pepanjang..just nk share the best moments saje..'ala kulli haal..everybody yg terlibat dlm memeriahkan aritu enjoy..untuk semuanya...semoga ukhwah sesama family ini dirahmatiNya..














walaupun ada yg tak balik...but we still enjoy that day..

p.s : knp tak de gmbr aku??..sbb pkul satu hari yg sama..aku ke sek ren lama aku sbb ada reunion batch 85 dan 86..masih menunggu gmbr dr mereka..



Friday, November 27, 2009

:: Apabila Kami Beraksi ::


Salam 'alaik!

maka berlalu la seminggu di kampus...kini tggl lagi 3 minggu..haish!

jadual utk kls 1st week ni nmpak mcm pack..tp rupenyer tak pack mana pun..sebabnya..ada pensyarah yang tak masuk kelas...utk batch aku ada 3 unit..unit b.arab ada satu..sementara unit pendidikan Islam plk ada 2 unit..

so, boleh kata unit b.arab dan p.islam ni jadual kami berbeza...dan lecturer pun berbeza..apatah lagi kelas..lagi la berbeza...

yg menjadi seronoknya..kami ni selalu bersaing..bersaing mcmna?..saper bnyk free kls..saper dpt lecturer yg best2..saper yg boleh kluar kls dlu...hahahaha

utk minggu pertama ni..nmpaknya unit aku [unit b.arab] la yg menang..mana tak nyer...setiap ari ada jer lecturer tak masuk..ada satu hari tuh kami belajar sejam jer...kls pkul 4-5 ptg..tp bdk dr 2 unit lain kls dari pkul 8am - 5pm..mana tak sakit jiwa diaorg!

dan kami ni kalo dpt je kluar awal...msa nk g minum kt cafe saje je lalu kt kls yg lagi 2 tuh..lagi2 diaorg tgh blja..lagi la saket jiwa diorang..smpai kan diaorg ckp "geram lak aii tgk bdk b.arab ni" hahaha

boleh kata minggu lps mmg bnyk gler free...smpaikan naik bosan da tak taw nk buat apa...nak plk masa last day b4 cuti nk raya tuh..kls kami smpai pkul 12.30tghari..smntara bdk kls lain smpai pkul 5ptg..kang ada je la sms yg menyakitkan diaorg dpt spt :

"boringnya tak de klas..."

"penat la plk main bowling ni...jom la join sekaki"

"sedapnya tido atas bntal yg empuk ni.."

"dlm kelas ke?"

sms td sbnr nya sms yg dihntar aku kpd sedara aku yg dduk d kelas satu lagi...hahaha..tapi kusangka kan panas di tghari rupanya hujan di petang hari...hahaha

last day lps abes kls..dpt sms dr ketua unit aku :

"minggu dpn, kita pnya kls IP [Ilmu Pendidikan] mula hr Isnin smpai Khamis pkul 8-10 mlm. nama pensyarah *********" kls IP diganti mnggu dpn lps raya!

bila sms ni bdk dr unit lain tahu..apa lagi..jadi bahan laa...terus kluar pepatah melayu utk sindiran kpd kami :

"tak pe..biar la diaorg bersenang2 dahulu...bersusah2 kmdian" menanah tlnga kitaorg!


akhir kata.. Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha untuk semua!




Sunday, November 22, 2009

:: Tiada Cuti ::

Assalamualaikum wbt..

series aku jeles tgk bdk2 sekolah ni da bercuti..rasa mcm nk hentak2 meja sambil jerit "Why Me?" berulang2 kali...hahaha

ya, esok (23hb nov) aku sekali lagi masuk ke kampus untuk interaksi yang ke 3 merangkap ke-2 terakhir..utk interaksi kali ni mmg panjang ckit..bagi aku la..nk kata assignment tak siap..yg wajib da siap da..tggl yg sunat je tak siap lagi..tu pun tggl ckit je lagi..buku??series tak bc apa pun lagi...baru td ku sentuh..itu pun sbb nk berkemas ltk dlm kereta..

bkn tak de masa nk bc..ada tapi terhad...dgn kerja2 di sekolah..ahhh, alasan je sumer tuh..nk seribu daya, tak nak seribu alasan..ahakz!

mungkin tidak seaktif ber'online' spt biasa lps nih (tlg jgn percaya sgt)

yesterday..rasa happy sgt sbb masa mesyuarat kurikulum sek..aku mohon utk masuk ke bhgn Pusat Sumber Sekolah utk bhgn Akademik..dan bhgn Sukan plk..aku minta masuk ke bhgn Tenpin Boling!..and Approved! mayb aku satu2 nyer cikgu dr kelompok bidang agama yg tersasar ke PSS..tak pe la kan..

sblum berakhir nk share satu gambar (sharing is caring..hehehe)..di capture smsa last day of school..mereka yg rajin ke sekolah diberi kertas bergambar utk mewarna n akan dinilai...so, kbtulan kelas diaorg ni meja da disusun ke blkng oleh senior2 diaorg di sesi pagi...so, lihat saje lah telatah mereka..


so sweet...hehehehe


Tuesday, November 17, 2009

:: Kesian ::

Assalamualaikum wbt..


arini cuma nk berkongsi satu cerita..

semalam Hari Anugerah Cemerlang sekolah aku...dan tugas aku tak lain dan tak bukan..adalah bc doa..dan lepas je bc doa aku da tak taw nk buat apa..

so, aku jenjalan la..ke sini..ke situ..ke sana...sempat la jugak buat teka silang kata..hahaha

oleh kerana aku ni cikgu tahun 1..so, aku pergi la tgk bbdk tahun satu yg dpt hadiah dlm kls yg da disusun..dlm kls tu pun ada jgk penerima hadiah tahun 2..

kt cni la bermulanya cerita..

kak aween ckp "dam tgk ni.."

aku pun tgk la lengan dia..ye betul la..ada kesan merah mcm kene rotan..setelah sesi soal jawab..bdk tu kata ayah dia rotan sbb tak dapat 100% dlm exam aritu..

gila ke hape ayah dia??..ingt sumer bnda perfect ke??..meh cni aku bg soalan b.arab..tak dpt seratus..aku rotan plk bapak dia..dan makluman semua..bdk tu dpt markah atas 90%..ok what!

sian dia..muka pun kesian..oh yer..dia bdk pompuan yer..dan nama nya dirahsiakan setelah aku berjanji utk merahsiakan nama dia..kesian beb!

bila aku semak buku program...senarai penerima anugerah..dia dapat no.1 dalam kelas dan aliran..sbb nya...dia dduk di kelas yg 1 daripada 9 buah kelas..tak ke pandai bdk tuh??

sbg bukti nya..ni dia..gmbr muka dia aku tak boleh tayang kt cni..kan kak aween kan??kan??



kesian...


Sunday, November 15, 2009

:: Belum Lagi Cuti ::

Cuti sekolah da nk smpai..mcm tak best sgt jer..mana tak nyer asal cuti panjang jer..aku kene masuk kampus balik..naseb bek la assignment aku da siap..tinggal nk submit jer...

minguu ni tak balik kg..ke Shah Alam sbb ada wedding invitation.. Shahnazim kawen..lawa gak pakaian pengantin td..ni member masa keje kt MEDIU - al Madinah Int. Univ. lagipun mkn free..hahaha..tp da alang2 ke Shah Alam tuh, smpat la berjalan2 kejap..

perkara penting sblum balik smpat ke DEMC - Darul Ehsan Med. Centre. ziarah anak kak awin juga merupakan senior aku masa keje kt MEDIU dlu..tapi ni baby dia yg baru je 3 months tu saket..sian dia..aku tgk td pun sian sgt..pipi dia comel sungguh..kalo tak sakit tu mmg da lama aku gomol2 da..hahaha

oh ya...td masa otw nk ke weeding shah td..dpt jemputan..chewahh jemputan tuh..actually dpt tiket free g tgk Konsert Dato' Siti Nurhaliza kt Stadium Shah Alam..aku super da beriya da..ye lah ttba je dpt tiket free..maun nya tak excited..tp disbbkan mereka lmbt inform so, terlepas sbb tak ckup masa nk berkejar ke sana..

esok merupakan Isnin terakhir kt sekolah utk tahun ni..sbb next week lagi satu da cuti sekolah..maka berjumpa la aku dan anak2 muridku lagi pada tahun depan..

ok tu jer..Selamat Bercuti bg mereka yg bercuti..


Sunday, November 8, 2009

:: Afiq Yang Kelakar ::


Assalamualaikum wbt..

Khamis lepas sbnr nyer aku da merancang utk wat revision atau semak semula kertas exam b.arab bdk kelas 1 Gigih..

kelas 1 Gigih adalah kls paling hujung sekali dlm setiap tahun..sblum masuk kls ni..cecikgu kene lah ada persediaan mental dan fizikal..

tp lain plk dgn Afiq ni..aritu aku siap bg dia duit raya dlm kelas...sbbnya dia ni satu2 nya student dlm kelas tu yg tak pernah tak siap kerja sekolah yg aku bagi...bila aku semak buku latihan dia..sumer latihan da siap ber'mark'

aku ni sbg cikgu dia..sejuk hati aku tgk ada bdk mcm tuh...even kls paling hujung..dia ada smngt..dan buat pertama kali paper exam yg lps dia pass dgn jaya nya..

ok...ni adalah sedikit ujian lisan yg sempat aku buat utk kls tersebut utk bdk2 pemulihan...Afiq ni ala2 pelet ckit..klakar dia nih...tak caya korang dgr la sedikit drpd ujian lisan tersebut..

kalo nk dengar mcmna bunyi itik..ular..kereta sport dan kura-kura sila la tgk video ni...bunyi khinzir pun ada ke??

hehehehe ;p


video


Friday, November 6, 2009

:: Anger Management ::

whoaaa....da nk akhir tahun...thun depan start practicum n start la kene observe..menci!

da nk akhir tahun ni maka mula kerja memulangkan buku teks...dan bdak2 ni suka la..tak payah belajar...exam pun da sudah..yeay!

ckp psal exam...majoriti kls2 yg aku mengajar..sume ada peningkatan..dan yg menurun tu boleh menyebabkan aku naik hantu...nk sumer nk marah la nih..

ckp psal marah plk...sbnr nyer sejak dua menjak nih..angin kus2 aku tak brpa baik..dgn assignment tak siap lagi...dan laporan hari sukan dlu failnya dihilangkan..mcmner aku nk wat assignment..dan statistik pencapaian al quran bdk2 ni kene buat...dan PKSR utk subjek b.arab pun kene buat..

nk menangis aku dibuatnya...da bz..dtg2 sekolah dpt tiket wayang free...lagi la saket jiwa aku dibuatnya..tiket wayang tu merujuk kpd rilif..ntah betol ntah tak aku eja tuh..kene ganti cikgu tak dtg...

dlm situasi ni aku cuba utk mengawal kemarahan aku dgn tak memberi kesan kt student..sbg cth..aku marah2 sbb keje aku..dan aku takkan lepaskan kt bdk2..sian diaorg..tak bersalah..EXCEPT da diberi peringatan tp ingkar..tp aku bg warning 3 kali b4 aku jentik telinga diaorg yg saje dibuat2 pekak...

ckp pasal kertas exam..aku mengajar 12 buah kelas..bermkna 12 set kertas soalan kene tanda..bnyk tu..mcm biasa la..aku wat pelan2..kat cni nk ucapkan bebanyak trima kasih pada :

Kak Yan : sbb sudi tolong aku me'mark' paper exam kls 2 Gigih..kak yan ni mmg baik..bab menolong tak pernah berkira..aku rasa dlm kls ni sorang je blh diharap..yg lain...kpla diaorg asyik ingt main jer..kesian Kak Hayati iaitu guru kelas diaorg...

Kak Mashita : akk ni siap offer kt aku lagi..dia kata mcm ni "Adam..awak mngjar brpa buah kls?" aku jwb "12 buah" "da siap tanda sumer kertas soalan ke?" "belum lagi..knp kak?" "nk akk tolong tak?..tp kene bg skema jwpn la" hmm..apa lagi pucuk dicita ulam mendatang...2 set aku bg kt kak ita..dah tu dia ni bkn cikgu agama..opsyen dia BM..kalo tak salah PJK skali kot..td dgr kt dewan dia offer kt org lain plk..bagus!

lastly, nk bgtahu yg aku satu2 nya teruna impian kt sekolah tuh...dr 40 org guru ptg...cikgu laki hnya ada 5 org...dan aku satu2nya yg belom kawen...td aku rampas daun terup bdk laki 3 Arif..sbb main dlm kls..pastu ada pompuan ckp kt aku gini :

"ustaz amik nk buat apa??"

"bawa balik!" aku jwb

"ambil je ustaz..nnti bg kt anak ustaz" aje giler bdk nih??

"ustaz da ada anak ke??ustaz da kawen?" ada bdk pompuan ni tnya..

"dah..nnti ustaz bg kt anak ustaz.." aku saje je jwb gini

"alar..ustaz da kawen.." bdk pompuan tu berpaling n terus je bergossip n kawan dia..

terkedu aku!


muka nerd aku dlm kelas td...dpt rilif last period..huh!