Friday, April 24, 2009

:: Medical Check-up + Pizza Hut ::

Salam alaik..

arini kene dtg sekolah awal ckit sbb ada kursus pengelan EduwebTV...bese ar program utk utk cecikgu ni..bersesuaian la dgn motto diorg teknologi utk semua...dlm tentatif sptut nye kursus ni abis smpai pkul 12.30 tghari..tp dlm pkul seploh lebih da abis..ni yg aku suka dgn program sek ni..abis awal..hehehe

klakar gak bila ada sorang cikgu ni yg da berusia n first time usik komputer..bukan klakar sbb per...dia sendiri wat lawak..dia ckp gini:

"ha, mal..ko tolong la mak cik ko ni ha..baru nk kona komputer..." n ayat dia satu lagi "mal, ko dduk sobolah m.cik..ko jgn poie mano2.." ..amboi korang..suka yer...amik ni dialog satu lagi..

"lin, napo komputer akk tak do bunyi ni, ko punyo ado?"...lantas kak lin jwb "mmg la kak, sae punyo komputer ado speaker..akak punyo tak do pasang speaker" kitaorg dlm lab tu tergelak sakan dgr dialog ni..hehehe

masa kt sekolah td gak..kls pertama aku kt satu Gigih..baru bdget nk passing krts ujian diaorg..tup2..diaorg kene wat pemeriksaan kesihatan..sbb nk wat injection apa ntah..tak ingt aku...so, aku masuk utk control class je la..al maklum la bdk drjah satu..mana tahu pape..nurse tu minta tlg aku bw diaorg g bilik gerakan..aku pun bawa la..dan aku pun excited gak nk tgk diaorg kene injection..dlu aku kene masa aku darjah satu..ni turn aku plk tgk diorg kene..huahuahua..

b4 di'inject'...ada nurse tuh wat pemeriksaan kt kepala bdk2 ni takut2 ada kutu..hahaha..pastu bdk lelaki disuruh berbaris sebaris smntara bdk pompuan dok jejauh sbb pemeriksaan lps tu khas utk bebdak laki jer...pemeriksaan utk bdk 7 tahun kbwh jer..hehehe..iaitu pemeriksaan dibhgn kemaluan masing2..bdk2 ni pun apa lagi..segan2 silu la..ada yg nk tgk kwn diaorg punya...

"eeyhh...yg lain tgk atas..biar acik jer yg tgk.." nurse tuh bg arahan sbb masing2 nk tgk..hahaha

"cikgu..tgk nih..saper nama student ni?" nurse tu panggil aku.. dlm hati aku ckp "adoi...takkan aku kot??" segan ar bdk tuh ngn aku nnti..

"erm..ahmad ali [bukan nama sbnrnyer]" aku gugup..pdhal nama sbnr dia ahmad abu [bukan nama sbnr jg]..

"dia ni ada probs pd biji kemaluan dia..membesar sblh..kalo dibiarkan akan membesar lagi teruk..kalo wat tindakan susulan lebih awal lagi senang..ni kene wat operation.." ulas nurse tuh..dia ada ckp nama penyakit tuh..n aku bukan la dilahirkan utk menjadi seorang doktor so, aku tak ingt nama penyakit tuh..hehehe..sentuh bab operation muka bdk tuh mcm da lain jer..mana tak nyer dia sorang je kene tahan..aku pun riso gak..sian dia..

lps tuh nurse tuh call ayah bdk tuh..sbb nk tnya if ayah dia tahu anak dia ada sakit tuh..ayah dia ckp mmg tahu n da berubat kampung..memandangkan ayah dia ni seorang tentera yg berkhidmat utk mempertahan negara dr sebarang ancaman musuh, nurse ni mencadangkan ayah dia wat pemeriksaan segera n refer pd hospital kem terendak..diaorg akan diberikan perhatian dan tindakan yg sewajarnya..

"cikgu..ni sorang lg ada probs.." nurse tuh panggil aku lagi.. "knp kak??" aku tnya ler.. "tapak tgn dia ni berpeluh..ini time normal..kalo time dia riso ke hape ke..lagi teruk ni.." mcm bese, nurse tu ada sebut nama penyakit tu..aku pun lupa gak..aku try rasa, ya mmg betul nk ckp dia ada g toilet tak plk..

nurse tu ckp dia kene wat cek darah dlu pastu nnti doktor yg bertugas tuh akan refer kt doktor pakar..kalo tak silap aku dia ckp maybe ada mslh pada salur tiroid dia or kalenjar peluh dia..mcm tu la kot..erm, nurse kata anak dia kene gak sakit nih..sbnr nyer tak sakit pun..nama je sakit...n anak dia wat operation kt IJN..kalo ikut kos sbnr dia cecah RM10,000...WTH??..aku dgr pun kesian..so smntara dia ni kecik n bdk sek lagi..better buat skrg..myb kos murah ckit..

n hasil pemeriksaan tuh..4 org bdk kls tuh bermasalah..n ketua nurse tuh ada wat ulasan..pasalll...eerm biar la..mls nk citer..nnti kang ada plk manusia2 yg ckp aku itu la...aku ini laa..biar la..

ok..mlm nyer aku betul2 penat..balik umah dr sekolah aku terus terlelap dgn pintu umah ternganga luas..bangun2 jer tgk tv ada iklan psl ayamas..aku terus masak nasi sbb nk msk nasi goreng mlm ni..n da nekad lps maghrib ni nk kluar g pekan PD nk g beli ayam madu kt Pizza Hut..owh..tak sabar!!..

dgn semangat waja..aku drive g PD..smpai2 jer..tgk 'take away menu' diaorg..ayam tuh 4 ketol bhgn kepak RM12.50..WTH??..terus hilang selera aku..duit tuh leh mkn mcm2...tak kebulur aku nk beli de..terus kluar balik umah masak nasi goreng n makan..aku bkn kedekut..tp diakhir2 bulan ni bkn la masa utk aku belanja mewah..kene la beragak ckit weyh..

korang, sbnr nyer b4 aku mkn nasi goreng tuh aku da makan mee hailam aku beli kt sekolah td...apsal aku ni bnyk mkn ha??isyh...takut lak aku if aku GEMbira nnt..hehe..msk nasi goreng utk 2 org..tp yg perabis..aku sorang jer..hahaha

p.s : ada sesapa nk belanja aku mkn Pizza Hut?? ;p

17 comments:

anap_ilmi said...

nnt lepas neh check gigi pulakk...lg la xsanggup.huh...ke dah?skrg neh aku makan 1/2 pinggan nasik sahaja...huhu

humbleandmodest said...

ntah2 cikgu nye pon bermasalah kowt...
hahahahah!!!

MISS UBI said...

"lin, napo komputer akk tak do bunyi ni, ko punyo ado?"...lantas kak lin jwb "mmg la kak, sae punyo komputer ado speaker..akak punyo tak do pasang speaker"

hahaha..memang lucu la...hehehe...even benda ni besa ja tapi...wat ketawa jg kan..

syahiddmilikku said...

itu la bang..
saya dah kata,
kalau support saya balik mesia,
bukan pizza je saya belanja,
kuih udang alor gajah 2 inggit pong saya belikan..kekek..

p/s: fahami dan kenali murid² kita..jadilah guru yang prihatin..first lesson from this entry. tengkiu.

rizz said...

heeheh pijaaaa mmg mhal la adam hehe

xillix axillixa said...

adam... penyakit tuh nama nya tak silap hernia... bukan lelaki je ada... anak perempuan pun ada...

ファイズーちゃん said...

differential diagnosis aku lak..

penyakit yg 1st : either hydrocele testes or inguinal hernia

2nd disease : hyperthyroidism..

~ penatnye lahai..exam non stop ni..~

nazz said...

memang memacam perangai kita buleh jumpa kalau berkaitan dgn komputer dan internet nih.. mcm aku gak dulu..

s a L o m a said...

buat piza sendiri la cikgu..haha

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

anap : cek gigi da setel da..lps cek gg baru inject..1/2 pinggan nasi sejam sekali ke??sehari sekali??hahaha..tak cayer! ;p

----

humbleandmodest : eyh..cikgu dia sihat wal afiat ea..ko jgn humble..elok2 sihat kang, tak psl2 dpt claim insuran..hahaha

----

Miss Ubi : cikgu tu garang gler..even, sy pun cuak gak ngn dia..tp bab da wat klakar ni tak leh tahan lg da..gelak je la.. ;)

----

Shahidan : huh..takde nyer nk sapot ko balik msia de..baik aku g beli Pizza Hut..boleh wat mkn utk berbulan2..sedap nyer shidan kuih udang alor gajah..lagi best mkn time hujan..adoi..ko tak mengeliur ke?? ;p

----

rizz : tu la psl..awal bulan je leh pkir nk makn mewah2 nih..hehehe

----

xillix axillixa : erm, ye kot..sy pun da tak berapa hingat sgt da..owh, bdk pompuan pun ada peluang utk kene penyakit sama ea??

----

faezah : Good Luck 4 ur exam..lps ni ko dtg lak sek aku utk cek gg anak2 murid aku...hehehe

----

nazz : dlu sy ni nk masukan disket pun tak tahu mcmner..nk tutup komputer pun buta lagi..hahaha..skrg da advence!

----

saloma : nk buat sendiri umah sy tak de oven la...saloma jom mkn pizza hut!

Mahirah Abd said...

amboi....sy nk tunggu cikgu adam belanja sy dlu la....hehehe

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

no probs..kt tampin pun ada pizza hut kan?? ;p

deaf_angel said...

jeles aku nengok ko
makan banyak tapi maintain kurus

zara said...

Assalamualaikum Alidalmim,
Bila dah berumur ni memang liat nak tangkap bahasa-bahasa komputer ni... masa mak cik memuda dulu pernah gak mengajar kakak-kakak jurutaip dan PA belajo komputer. Memang kelakar... masa tu komputer baru saja masuk Malaysia.
Bebudak sekarang ni... dah lebih maju. Kecik-kecik dah reti main komputer.

:: Cikgu Wiween :: said...

hamboih adam pi pizza hut x sound kak ween kalo x leh mintak banjer pizza! gagagaga sebaik x jadik beli ayam tu ek. :P

tapi makan nasik goreng pun x ajak. cettt :P jgn lupa sok ada meeting sukan. gagag

penyakit tu hernia laa adam. budak mana satu tu adam? siannya..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

deaf_angel :

maintain kurus??huh, takde nyer kurus..berat aku da naik 10kg sejak balik msia ni..riso gak bila bhgn perut naik mendadak..hahaha

--------

zaza :

m.cik, bdk2 skrg ni yg under 18 pun da ada account friendster, myspace, facebook dll la..lagi advance kan??..bese la m.cik, transformasi zaman..hehehe

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

k.awin,

tu la psl..kene dtg awal la nmpak nyer ke sek esok...ari slase pun ada meeting ari guru..adoiaaii..

bdk satu gigih..sian kak tgk muka dia ketakutan arituh..