Wednesday, December 1, 2010

:: Review : Palm Garden Hotel, IOI Resort ::

Assalamualaikum wbt..

Bersempena dengan majlis konvokesyenku yg lepas, aku sempat la berpeluang utk beristirehat dkt Putrajaya nun..oleh kerana jadual rehearsal dgn majlis sebenar agak dekat..jadi, aku malas nk ulang alik..so, aku pun amik keputusan utk tido hotel je..lagipun bila lagi nk bawa mak aku jenjalan kan..

ok..Palm Garden Hotel ni terletak di IOI Resort, Putrajaya..aku rasa dkt luar Putrajaya..kira nk masuk ke Putrajaya tu amatlah dekat..correct me if i'm wrong..dia punya signboard pun senang nk jumpa n tak mungkin akan sesat, melainkan korang sedikit rabun atau careless masa memandu..

Masa check in bermula jam 1400 iaitu pkul 2ptg..kebetulan aku abis rehearsal dlm pkul 1.30ptg, so aku terus ke hotel utk check in..masa check in aku guna cash ye tuan2 dan puan2..sbb aku takde kredit kad..haha..urusan check in sangat smooth dan lancar..takde gangguan.menunggu pun tak lama..cuma nk tunggu printed bill tu lambat..officer dia sendiri mengaku gitu..

Diaorang bagi aku bilik 017..ground floor.senang n aku amat suka sbb ada pintu belakang..n kitaorg tak perlu tunggu lif nk turun naik..

Condition bilik :

Room type : Heliconia Room..ada 2 katil single..dilengkapi dengan settee, TV dengan lebih kurang 9 channel, takde Astro ye..tapi ada channel movie, CNN n sport. kira ok..ada working desk corner dan tea n coffee making facilities..oh, iron n iron board pun ada..

Pada pandangan mata kasar aku, bilik tu ok la..mcm bilik2 kt hotel lain jugak..apa beza pun ntah lah..toilet pun lebih kurang jer..takde yg istimewa..yg istimewa setiap peralatan dah ada sticker how to use n warning!...hahaha..

Tapi bilik yg kami dapat tu, masa tu tetiba langsir dia yg 3 lapis tu ttba jatuh..bila aku wat report, terus dia punya bhgn technician betulkan..kejap jer..da ok...tp kualiti dia kurang sbb dia tanggalkan langsir pertama yg agak nipis..it's ok..kira cekap la jugak diaorg buat kerja.

Hotel Facilities :

Ada swimming pool, court tennis, court squash, pool table, gymnasium, meeting room, bilik mainan budak2, bilik menonton...tp semua berbayar ye tuan2 dan puan2..except mcm swimming pool, court tenning tu sekali n gymnasium...yg lain kalau tak silap ada charge yg dikenakan..

Breakfast :

Super duper banyak menu dihidangkan...menu yg berat pun banyak..nasi lemak kukus, bubur, meehoon, nasi goreng, kuih muih, fresh omelet from the pan..haha, roti canai, fresh fruits bla bla bla bla bla ...mmg banyak la..minuman pun bnyak choice dlm 5 gitu..tak gemok aku dibuatnya..tp aku amik sikit2 jer..nk merasa semua..haha..mmg 5 star aku bagi kt sini..

Satu lagi waitress dia sangat polite n friendly..asyik senyum jer..aku yg tgk dok mengunyah makanan ni pun dia senyum..ke, muka aku nmpk cute masa tgh makan??..hahaha

Check Out :

Ni ada rasa marah sikit..since aku bayar guna cash, so ada la pulangan duit aku sebab aku bayar deposit dlm RM350..so, i think n i suggest la lain kali diaorg patut detailkan bill..aku bkn berkira sgt..sbb aku dapat bill yg print error..so, aku rasa sangsi la dgn information pada bil tuh..

Bila aku call balik hotel, aku kata kenapa bila aku calculate balik semula mcm short lebih kurang RM30++...aku baca kan balik info pada bill..dan ada error kt situ..nak tau officer yg angkat call tu ckp apa??

"eh, sepatutnya dekat government tax tu 10% ..."

aku jawab "oh..kat situ tak tulis pun..dia tulis RM .00 jer"

"tapi semua service ada government tax.."

"ye itu saya tahu..tapi kenapa tak tulis kat dalam bil saya nih.."

"itu mungkin printed error.."

"oh..ok la kalau mcm tu..sy cuma nk confirmkan aje..but, if u nak i faks kan bill ni sy boleh jer.."

"ok..boleh"

korang tahu tak..apa yang aku rasa kurang sangat...dia sikit pun tak cakap "MINTA MAAF" atau "SORRY"...padahal mistake tu dari pihak diaorg..

n you know what, since aku fakskan bil tu hingga la nih..diaorg never n ever make a phone call to me..ye lah, mungkin utk respond balik kesilapan 'printed error' diaorg tu..

..............

takde mood nk letak gambar..hahaha..

but, overall hotel ni ok...tak perlu pandang pada kecacatan yg sedikit berbanding kebaikan yg banyak..so, sy suggestkan juga anda untuk menginap di hotel nih..

thank you.






3 comments:

Eazy Izzuddin said...

cooll
ala
mana gambar..
xD

stereo said...

kenapa mesti swimming pool ko letak yg 1st dalam listing tu?

haha!

::alifdalmim:: said...

Eazy, haha..nanti lah.. :D

--------

Fif, aku rasa kau tahu sbbnya..haha.tp mungkin jg sbb dalam banyak2 facility tu aku hanya gunakan swimming pool..ke, da terjawab soalan tu??hahaha