Saturday, December 11, 2010

:: al Kisah : Interview ::

Assalamualaikum wbt...

Hohoho...selesai sudah interview aritu..pada entry yang lepas, aku takde mention pada semua, sebenarnya family aku da planning baek punya utk bercuti kt Cameron Highland pada hari Khamis sama dengan hari aku kene hadir temuduga..Nampaknya semua kene ubah balik, aku kene pergi lewat sedikit daripada mereka2 yang lain..huhuhu..selesaikan interview dulu baru boleh bercuti..hehe..

Aku tahu aku tak prepare secukupnya...sehari nk interview baru tahu..so, mmg tak cukup prepare..aku pun tak tahu nk buat mcmana..interview pukul 2ptg..aku da get ready Solat Zohor di Masjid Negeri..lepas solat aku sambung dengan solat Hajat..minta tolong pada Tuhan sekalian alam..Allah swt..baru tenang sikit..

1st time aku sampai tempat temuduga 10 minit sebelum bermulanya sesi interview..bukan aku lewat..kebetulan plk, aku datang dengan member aku yg juga bekas Imam Masjid Jamek Port Dickson..dan bangunan JHEAI N.Sembilan tu mcm tmpt biasa bagi dia dulu la..so, skrg ni bila masuk kt situ dengan dia, jalan sikit je ada org tegur..borak2..jln sikit je ada org tegur lagi..borak lagi..aku ni ada tak senang hati..hahaha..al maklum, semua org kenal dia...hehe

Sampai je, mula2 kene amik exam dulu 30 minit...soalan subjektif ye tuan2 dan puan2...dan kene tulis jawi..no rumi2...aku lebih mahir menulis perkataan Arab berbanding melayu yang perlu dijawikan..tp Alhamdulillah..semua berjalan lancar..

1st time aku rasa aku jawab soalan Bahasa Arab, aku rasa mcm confident sangat..soalan tajwid pun macam ok laa..dan aku bc buku tajwid sehari sebelum exam..tu pun buku baru je beli..hahaha..

Masa interview one by one..aku org kedua...aku saje je hantar kertas soalan tadi lambat2 sbb aku tgk org tu tulis nombor atas kertas tu..aku ingatkan itu no giliran interview..hishh..

Ustaz yg menginterview aku tu ok..tak strict sgt..boleh bawa berbincang la org ckp...semua soalan tajwid aku berjaya jawab dengan jayanya...

Yang aku tak puas hati time soalan Feqh..aku boleh lupa nk refresh balik...antara soalan yg aku rasa mcm nk tampar je muka aku ni adalah "Jenis2 najis.." ..tinggal satu je lagi aku tak ingat..sumpah!, aku rasa mcm nk tampat je otak ni..mcmana ntah aku boleh lupa..start lps tuh..semua soalan Feqh aku mesti tertinggal satu jawapan..Ustaz tu da ckp mcm ni ha "Macamana ni Dam..." aku da tersengih..(buat muka comel) hahahaa..dan dia banyak bg clue utk jawapan yg aku tertinggal..

Masuk soalan Pengetahuan Am...aku sapu bersih..hahaha..tapi masa dia tnya nama2 Undang2 Luak dalam NS ni..Alhamdulillah, kebetulan dia tanya nama yg aku ingat..mcm Undang Luak Johol dan Sungei Ujong..Johol tu aku tahu sbb kampung aku..dan Sungei Ujong tu tetiap ari Jumaat aku ameenkan doa utk dia..hahaha..kalau dia tanya Undang Luak Rembau, haram aku tak tahu..aku berjaya jawab semua soalan sampaikan dia tnya "Apa lagi soalan yang susah2 nk bg kt kamu nih..." aku da tersenyum sekali lagi (sekali lagi buat muka comel...) hahaha..

Last sekali masa dah abis..aku salam dia dan dia bangun peluk aku..dia kata, "tahniah..tunggu surat sampai yer.." aku keluar je..aku lepaskan keluhan puas hati...huhhhh~ suka2!

Abis interview..dengan berbaju melayu dan bersongkok aku terus meredah highway ke Cameron..sampai sana pukul 10malam...sampai2 je terus tido..hahaha..

p.s : terima kasih kepada mereka yg di dalam blog ni dan rakan2 di Facebook yang mendoakan perjalanan interview aku arituh..Syukran Jazilan..

4 comments:

deaf-angel said...

beb,
agak besok ko apply interview jadi Angkasawan agak cammana ye haha.

smoga sukses.

Aku secara peribadi, aku tak takut interview, tapi aku takut medical checkup selepas clear bahagian interview.

Maklum, not perfect haha

kak ween said...

tahniah adam! hehehe awat leh lupa jenis najis. tanya luqfi pon dia leh jwb tau. hakhakhak =p

Eazy Izzuddin said...

oh...
waktu interview
sgt gementar...
xD

layans
Blogshop for on9 shopping kat Lovely De' Fashion

::alifdalmim:: said...

Bro. Deaf,

interview angkasawan??hahaha..agak2 kalau buat muka comel laku tak??..sy lg suka wat MC dr intrview..hehe..

-------

Kak aween,

Luqfi??..alahai rindu plk kt budak nakal tu..dia tahu ke??hehe

--------

Eazy,

yup..sangat gementar..tak suka..tak suka..tangan ni basah je dek peluh..haha~