Saturday, March 6, 2010

:: Songs of the year ::

Assalamualaikum wbt..

Sejak anak buah aku si Syukriah bersekolah...makin banyak ilmu dia dapat..mula2 je tak nak g sekolah..da sampai sekolah dia la heroin kt sana..huhu

Actually, tahun ni 1st year dia bersekolah...mula2 dulu mak aku, akak aku ngn abg ipar aku dok pkir nk hantar tadika mana la dia tu..mslah nyer pengangkutan jer..sbbnya kalo buleh nk ada org dtg n hantar kan..sbb mak aku tak boleh drive..n aku plk tak de kt rumah..

so, lastly mereka hantar ke PASTI (Pusat Asuhan Tunas Islam) kt kg aku tuh..sbb cikgunyer boleh amik n hantar dia sekali..mula2 nyer aku ada feel sdikit tak setuju la..tp aku tak luahkan pun..sbbnya tgk pada insfrastruktur tadika tuh..erm..sumer ok je sbnrnya..mls la nk ulas lelebih..

tp bila pkir2 balik..itu anak org..anak akak aku..takkan la aku plk memandai2 nk decide dia nk g sekolah mana..

tapikan sejak dia da berbulan ke tadika tuh..asal aku balik kg jer..ada je lagu2 ilmiah yg dia dok sibuk nyanyi dkt aku..n u know what..aku wat ala2 ego jual mahal tak nak tanya "blaja apa kt sekolah.." "nyanyi la lagi lagu tuh" ...hahahaha..sbb aku taw kalo aku tnya n suh dia nyanyi lagi dia tak nak nyanyi..konon malu..chett..

ni antara lirik yg aku ingat :

"Anak-anak nabi ada 7 org..
3 laki-laki..4 perempuan..
Qasim
Abuah <-- sbnrnya Abdullah..tp dia pelet.
Berahim <- refer to Ibrahim
Patimah <- Fatimah
Ummu Salamah
Zainab
Siti orang kaya <- Siti Roqaiyah"

mau aku tak tergelak...tp mula2 tuh boleh tahan la..tp bila dia dok syok sorang2 nyanyi terbahak2 aku gelak..

lirik yang lain..

"Ketam jalan senget2
Itik jalan baris2..
Katak jalan lompat2..

bla bla bla bla...." tak ingat da..

Lirik yg lain..

"Hidung gajah panjang..
Telinga besar macam kipas..
bla bla bla..." tak ingat

sbnrnya sumer lagu2 tu ada unsur ilmiah diselitkan tapi dia suka nyanyi tak abes..kadang2 geram plk aku dgr mcm tak puas nk dgr smpai abis..nk nyanyi sendiri tak tahu lirik..hahaha

minggu ni...aku balik kg dia da hafal anggota badan dlm bahasa arab..maun nya aku tak bangga..aku soal satu2..dia dpt jawab..kalo diikutkan itu silibus bahasa arab tahun 2 kt sek rendah..tp PASTI da ajar dlu da..see??..bagus kan..so, wan aku penah kata "Don't judge the book by it's cover" srkg aku happy dia blaja kt sana..

and the most song dia suka nyanyi..lagu Raihan yang the first album tu..

"Asyhadu alla ilaha illa Allah..wa ash hadu anna muhammadarasullulah.." walaupun dia nyanyi berterabur..n pelet2 ckit..tp i'm still happy for her..




3 comments:

deaf_angel said...

cute ler anak sedara ko haha

::alifdalmim:: said...

Bro Deaf,

nanti aku letak video dia nyanyi tuh..hehehe

azlinhasim said...

akak pun tengah cari first album Raihan tu..