Tuesday, March 31, 2009

:: Finally, it's happen ::

Assalamualaikkum wbt..

hari sbnr nyer nk masukan entry pasal program aku kt Perak arituh..
[Pertandingan Syarahan Maal Hijrah antara Institut Pendidikan Guru Malaysia Peringkat Kebangsaan]

tp itu postpone dlu sbb entry kali mcm best jerk!

arini, aku ada 3 kelas..[tahun 1, 2 kls smntra tahun 2 sekelas jer]

tp permulaan mengajar arini boleh kata menyeronokkan..mana taknyer ajar bdk2 cerdik..senang masuk..hahaha...lps rehat tabah ckit mengajar bdk2 tahun 2 Intelek..knp??

1. diaorg ni heavy ckit bab2 nk memahami sesuatu dlm b.arab..naik sakit tekak aku mengajar
2. kls lps rehat, diaorh payah nk pay attention kt aku..
3. bnyk ckp!!.."ustaz itu, ustaz ini...cikgu itu, cikgu ini" adoi..pening kpla..

pdhal topik ni senang jer.."hari dlm seminggu.." alahai, sbnrnyer perkataan dlm b.arab dn b.melayu tak de lah berubah bnyk..hampir 90% kekal..tak mcm english yg totally different. tp bdk2 payah nk pick up lagi..tabah!

rasa mcm mengajar b.melayu plk td..hahahaha..

tp kan, sbnr nyer bkn itu yg aku nk ckp..hehehe..

sbrnyer kls ketiga dan terakhir td la yg men'cuak' kan aku..nk tahu naper??tgh syok2 mengajar dlm nada yg series aku nmpk ada 2 org bdk pompuan ni tertolak sesama sendiri..

aku bab2 mcm ni mmg pantang ckit..ye lah mcm syok sendiri je ngajar kt depan..pastu bila tanya tak dpt jwb..[time ni aku rasa mcm marah pelajar u plk..hohoho]

aku pun tnya...:

" siti [bukan nama sbnr] kenapa?" nada bertanya.. ;p

" saya %^&* " suara yg kurang jelas..

" apa??..ckp kuat ckit..sy tak marah" aku mengumpan..hahaha

" saya terkencing..." siti yg bukan nama sbnr td ckp mcm nk nangis..

" apa??..da keluar belum..." terkejut, smbil mata tgk lantai yg da basah.. "alahai, nape tak ckp awal2 nk g toilet??" aku kesal.. ;p

aku keadaan mcm ni mmg kelam kabut ckit..mana taknyer cuak siot..penah sekali ada gigi bdk tercabut dlm kelas..pdhal budak tu cool jer..tak nangis sbb tak sakit..aku plk yg gelabah mcm gigi aku plk yg tercabut..huhuhuhu

terus aku suh bdk ni g toilet n basuh bersih2..

dlm riak bersahaja dan mcm cool [tp gelabah nk mampos dlm hati] aku trun bilik cikgu n tnya apa nk buat..cikgu tuh leh tersnyum..

nasib bek tindakan aku betul, n nasib bek itu kls last..fuhhh..

masa ni terus teringat yg sis aznil, sis waida, sis nurul, kamal and the gengs penah 'saiko' aku psl kejadian mcm ni sblum aku resign keje kt MEDIU dlu..akhirnyer betul2 berlaku..terima je la dgn tabah!

saya seorang cikgu yg tabah,

Sunday, March 22, 2009

:: Yasiiinn..wal quran nil hakeem.. ::


fast hapdet..


this video clip very valuable.. hehehe...jom tgk!!

video

kredit to : Kak Aznil


Saturday, March 21, 2009

:: Aku dan Syarahan ::

Assalamualaikum wbt..

erm..utk kali ni aku nk ulas ckit sebnyk psl syarahan..

awal bulan Mac aritu aku dpt call dr salah sorang pensyarah aku..dia minta tlg aku wakil institut utk pertandingan syarahan b.arab peringkat kebangsaan kt Ipoh sempena Maulidur Rasul..

masa dia call..aku dlm kls..minta jwpn segera..n aku tak boleh kata 'ok' dan tak boleh kata 'tak nak'..apa2 pun kene pkir panjang...bukan apa nk kata ok, aku sbnrnyer malas utk menghafal dan esaimen aku belambak tak siap lagi...nk kata tak nak plk, diz is the big opportunity..

dan sbnr nyer aku ada rasa sedikit pelik.."Why me??" ok, kita ketepikan skjp soal takdir ni..bukan menolak ok..takdir qada dan qadar kene terima yer..WAJIB!!

aku pkir la..bila pensyarah aku ckp dia tnya student sme batch aku..ada yg mencadangkan aku..so dia amik la aku..tp aku pkir la..nape la bdk2 ni terpkir nama aku jd sebutan??..bukan niat utk menimbulakn persoalan riak atau bangga kt cni..aku cuma pelik..

bila ungkap sjrah silam..[cewahh..] aku rasa msa sek men rendah dlu tak de langsung msuk apa2 p'tndingan syarahan/debat/pidato...menganjurkan tu ada kot..n bila masuk men atas..baru la aku masuk pertndingan syarahan men atas utk wakil sekolah/zon peringkat negeri..syarahan b.inggeris..

ehem2..excuse me..[ttba lak speaking..] itu pun tak secara kbtulan..aku mangsa keadaan..bila peserta pertama tarik diri sbb emergency case..peserta kedua plk kene reject sbb dia tak boleh masuk 2 acara..so, aku la jd mangsa..hello..!!! i'm the third choice??...karnival selama 3 hari..teks diberi pd 4 hari sblum pertandingan...

aku masuk library...menghafal, buat ckit gaya itu ini..asri the orator plk tolong aku buat introduction yg bg aku sgt memalukan..."Welcome..welcome..welcome.." [aku tak nk ingt lg bnda ni..]

tiba hari pertandingan...dgn confident dan sdkit gabra dan takut dan cuak dan bagai2 la..aku terjah jer..melunaskan tanggungjawab aku..walaupun salah sorang hakim tuh adalah ex-teacher aku msa men rendah dlu..

akhirnya...congratulation!!..dpt no.2...bangga ckit jer..tak leh banyak..sbb aku dpt no.2 dr hnya 2 org peserta sahaja...hahahahaha...gelak guling2..

owh yer..itu lah satu2 nyer pertandingan syarahan yg aku masuk secara formal..

ada satu lagi..tapi kali ni terbabas di tengah jalan..

kali ni syarahan b.arab..kalo tak silap aku peringkat daerah kot..

aku disuruh utk membuat persediaan..teks da diberi dan aku hafal bersungguh2..gaya da dibuat dgn mantap..tanpa kuduga..aku ingt aku akan wakil sekolah..diam2 cikgu aku ada suruh sorang lagi bdk ni hafal bnda sama..konon2 utk besaing dgn aku!

kami dipanggil ke library utk persembahan dan penyingkiran..i cant believe it!!..

aku buat dgn bersungguh..dan dia pun sama..but dia tgk teks!!..aku tak!!..hakim nyer adalah cikgu aku sendiri dan peserta utk kategori pompuan..

resultnya..aku disingkirkan..atas alasan diaorg tak dgr suare aku..hello..library aku tuh besar!!..diaorg dok hujung..dan pertandingan sbnr nnti dlm kelas...aku tak leh terima alasan diaorg..aku sgt disappointed dan frustrated...

dan sekarang aku dipilih semula oleh pensyarah ku..kali ni peringkat lagi tinggi..teks tak baca lagi dan tak siap lagi diterjemahkan..aku tak de mood utk bertanding..really..!!

berbalik kpd soalan..kenapa aku??

- adakah sebab aku ni pndai or banyk ckp??
- adakah kerana aku tak pandai main bola sepak?? ;p
- adakah disebabkan aku ni mudah dipergunakan??
- atau kerana aku ni pandai berbahsa arab..erm, vocab aku tunggang terbalik berbhasa arab..
- atau apa??

aku, ADAM..

Friday, March 20, 2009

:: Lif ni nk turun.. ::


Assalamualaikum wbt..


selepas menghantar barang ke kereta..aku dan sedara aku [akmal n aizal] pun jalan nak naik semula ke bilik..

tunggu dpn lif dgn penuh sabar..

"ting..." bunyi loceng lif menandakan lif da smpai level G aka O...

pintu lif terbuka..dlm nyer ada sorang lelaki yg berumur 30an..dan pekerja hotel berstatus kakak..

peliknya, pak cik tu still tercegat dlm lif tak nk kluar..

kami kehairanan, lalu bertanya "lif ni nk naik kan??"..

"tak..turun2.." ckp p.cik tu..tak senyum langsung..

"erm...tapi ni da smpai da.." kita balas balik..

"LIF NI NAK TURUN!!"...p.cik tuh membalas dlm nada geram n nk marah2..

mungkin tindakan kami tu melambat kan kerja n urusan dia..

pekerja hotel tuh mcm terpinga2 tak dpt nk ckp..

"let go je la.." aku ckp kt akmal n aizal..

pintu lif bergerak menutup lif...tak smpai pintu lif tu bercantum keduanyer..staff hotel tu ckp..p.cik ni la tingkat paling bawah sekali..

"oo..yeke??"..pintu lif terbuka balik..dan p.cik tu kluar dlm keadaan yg terpinga2 dan a little bit 'malu' jgk ler...

aku, akmal n aizal masuk lif...pintu tertutup je..kami tergelak..termasuk staff hotel tu..

p.s: sedarkah anda..p.cik tuh jgk telah melambat2kan urusan kami??...super hangin..

pedoman: len kali tak tahu tanya!!


Tuesday, March 17, 2009

:: On Vacation..ye ke?? ::


Assalamualaikum wbt.


cuti sekolah dtg lagi..masing2 bg yg da beranak pinak..sememangnyer ada plan masing2..nk pegi cni..nk nk pegi sana..termasuk la aku..walaupun aku tak beranak pinak lagi..huahuahua

actually, dlu masa keje kt s.alam tak terasa sgt pun cuti sekolah nih..ye lah holiday based on public holiday jer..erm, skrg da mengajar ni cuti bnyk ckit ler..ikut2 bdk2 sekolah..

so, cuti seminggu ni agak pack jgk..dgn kenduri kendara sedara mara..pastu nk g hntr anak buah aku balik s.alam..mak ayah dia nk bawa dia g jalan plk..aku tggl umah..huahuahua..

erm..vacation yg sbnr bila family besar aku..family aku..p.cik n m.cik2 aku join sekali..kitaorg konvoi 4 buah kete g tepi pantai..best sgt..

mandi laut...lps naik muntah mandi laut, mandi kolam plk..haa..mandi la smpai kecut..

bila malam menjelang..kluar g beli mkanan..pastu bungkus..makan reramai kt apartment yg disewa khas..sewa khas ke??..bese je aku nmpak..tapi bila dinner tuh nmpak meriah..bising ruang makan tuh..

pot pet sana...pot pet sini..sok sek sana..sok sek sini..hahahaha

telatah bdk2..lagi2 anak2 kecik yg klakar menggeli kan hati kami...hahh..happy nyer...malamnyer..masing2 da penat tido awal..esok nk bngun b.fast pastu mandi lagi smpai muntah..nk katakan happy bila ramai sedara mara berkumpul..

lagi2 bila mandi tuh ada plk yg bawa bola..huh..lagi meriah!!..kira happy la jugak..

tapi masalah nyer vacation kitaorg kali ni kt PORT DICKSON!!!...it is vacation for me?? ;p


Saturday, March 7, 2009

:: My Dream Cars ::

Assalamualaikum wbt..dan salam sejahtera utk semua..

arini bersamaan dgn 7 Mac 09..pak busu aku beli kete baru..[super jeles aku dibuatnya] ni kete dia..Toyota Wish..




aku ada gak la td try2 dduk..tak drive pun..mcm best n selesa jer..
bersempena dgn dia membeli kete baru..aku nk story ckit psl kete idaman dan impian aku..

pertama..sblum dpt lesen..masa tuh sekolah lagi..aku berminat ngn MPV Naza Ria..jeles jer kalo aku tgk org drive kete tuh..bg aku kete tuh besar, ellegent dan lawa..kalo dpt yg warna hitam mmg la superb!!..tp masa tuh berangan jer lebih..



tak pernah drive kete ni..tgk jer..tp pernah naik..kete ayah anap..anap drive g makan fast food kt senawang..kete ni best..aircond dia pd every seats..[aku tak tahu la kalo kete len ada gak..aku ckp b'dsrkan pemerhatian aku jer...] pastu very comfortable..anap ckp..slack nyer pd muncung dia bila nk parking n myb jgk pd minyak..nama pun kete besar..

ok..yg kedua..lps mengidam ngn kete Naza Ria...terpesona plk dgn Perdana V6...kete ni menambat perhatian aku sbb dia nmpak ellegent..pastu mcm bese..very comfortable..masa ni tak kenal lg ngn kete import yg len..




penah naik kete ni..tap tak penah drive..parent in law-to be pun guna kete nih gak..st time naik..kawan aku, KF [yg skrg ni ntah mana dia dduk..lama tak jmpa] yg drive..kitaorg g jenjalan kt Melaka..

next!!
..kete seterusnya..lps je abis blaja [lps degree]..terutama lps dpt lesen..mula demand nk kete best2 ckit..lagi2 kete import..masa tuh survey harga kete tak pdn ngn pendapatan..gaji masa tuh RM1800 nk pakai kete MPV la..Honda Accord la..Honda Stream la..Nissan Sentra la..tp tu sumer impian je masa tuh..


tp masa tuh hati ni da jatuh cinta pada Persona SE..masa tuh jgk promote giler2 la kete ni..termasuk la kt member2 n Sis Nurul [ex-officemate]..nk ckp kete nih best..kete ni very the comfortable..n ellegent disamping harga yg org kata 'boleh la...' n yg mengancam dia guna enjin Lotus..huahuahua..




1st time naik kete ni masa kt Perak..member lama masa kt Jordan bawa..masa tuh tak puji dpn dia..puji dlm hati jer..pergh..superb giler kete nih..terus jatuh hati..n masa bakal tunang abg aku dtg umah, dia bw kete Persona..aku ckp la.. "adoi..tak smpat nk beli..dia da pakai dlu"..masa tuh la sempat jap drive kete dia..hahaha..best giler..bangga je bawa kete Persona nih..


after that
..selepas abg aku suh aku wat choice nk beli Myvi ke atau Persona..aku ckp aku nk Persona..n dia pun sama..tp gaji aku tak seberapa..lagi sekali tinggal impian jer..masa tuh da simpan niat kalo dpt keje len yg gaji up to RM2000..mmg nk smbar satu..tapi kene pkir betul2 dulu..


now..kete idaman aku adalah... Honda The All New City [Excitement in the city]..the lastest version punya..ni mmg aku tak sabar2..memandangkan skrg masih dlm praktikum lagi..so, simpan niat je dulu..iAllah ada rezeki lebih nnti nk beli..kete nih mmg superb habis..tak penah naik lagi..aku rasa bnyk2 kete..ni la yg paling superb, lawa, cantik, selesa dll laa..lagi2 warna biru or hitam..waahhh..bestnya..



blkng dia tuh pd body kit tuh mmg cantik..kecik2 sedang..n rege pun standart Persona..tp benefit n advantages dia lagi bnyk..hmmm [khayal sebentar...]

ok da...tp apa kan daya...skrg pakai Proton Waja jer..sabar je la dulu..tp ianya tetap ok..bersyukur dgn apa yg ada..



last but not least..jasa baik dan kenangan bersama Perodua Kancil..takkan aku lupakan selama2 lamanya..



- kete pertama dimiliki..
- amik lesen pun ngn kancil gak..
- pegi n balik keje ngn kancil..

- jalan2..shopping..bawa mak g umah sedara..g pasar

- membantu dlm mengurangkan duit minyak..

- g round2 KL, Shah Alam..dgn kancil gak..

- bangga potong kete besar yg slow kt h.way


walaupun,


- tabah je bila lalu kt line zebra yg tinggi...[mcm nk roboh kete tuh]

- tabah bila lalu sblh kete besar yg bw laju kt h.way...

- tak penah nyer straight ke destinasi..mesti nk benti kejap..

- bila langgar or lalu kt jln lobang ckit..gedegangg..bunyi nyer..


tapi,
sayang jer kt Kancil ni..

Penggemar kereta,


:: Yesterday n Today ::

Assalamulaikum wbt..

:: Semalam ::

- mengajar mcm bese..tp ok jer smlm..walau dpt satu kls releave..tp ok jer..siapkan buku rekod mengajar..nk kene hntar b4 balik..

- smlm gak rasa mcm bakal guru disiplin SKTK..sbb bila diri jer kt pintu kls 1 Arif..dr hingar bingar kls tuh terus senyap..huahuahua.. ;p

- mcm bese b4 abis kls..n disebabkan lps ni cuti pnjng cket..berjumpa dgn anak2 murid yg rapat ngn aku..[nasrin,aqil,arif,syazmin,aziq,ilfi dll]

- dgn keyakinan yg ada pg bndar PD nk isi minyak kete walaupun rasa tggl ckit je lg nk abis..hahaha

- call Celcom Centre utk smbungkan balik line slps di 'bar' utk bbrpa hari..hehehe

- otw balik rumah nmpak bdk tgh jln mkn ais krim msia..pastu wat derk je kete aku nk lalu..rupenyer anak murid aku 'afiq haziq'...terus dgn malu2 kucing jerit pelan2 "Makkk..." dan lari masuk rumah..hahaha

- kluar minum ngn kawan n balik umah pkul 1 pagi..ngntokk..

:: Arini ::


- bgun seawal pg utk ke Majlis Tadarus Al Quran peringkt Sek2 PD...jd hakim utk satu acara sek men..

- escot kete Sa'adah dr blkng..dia baru bw kete g keje...kene temankan..

- pg balik kampus amik surat dr pensyarah aku.. [24-27 Mac aku akan berada di Ipoh...hehehe]

- sampe umah..rasa mcm borink semacam..nk tidooo..


Thursday, March 5, 2009

:: 1001 Story of da pictures ::

Assalamualaikum..

tag ni dari si DIA...

Rules & Regulation:

1. The rules of the game get posted at the beginning
2. Each player answers the questions about themselves

3. At the end of the post the player then tags 5 people and posts their names, then goes to their blogs and leaves a comment, letting them know they got tagged and to ask them to play and read your blog

Additional rule:
You can answer by just typing it, or put a picture to make it 'FUNer'
Deodorant

Toothpaste


Shampoo



Razor



Underwear/Lingerie
hahaha..kak aznil ni mmg ler...no!!..secret...!!

Make up
tak de...

Perfume


Car


Airline


soon...

Backpack/Purse/Wallet
RAV..mcm tak popular jer..gmbr pun takde..hahaha

Shoes
kasut keje



kasut jalan

Sandals
unbranded..beli kt Jordan..pakai lagi smpai skrg.


Jeans


Handbag
takde...

Heels
takde gak...

Computer


Search Engine


TV Channel


Cell Phone



Beer

hahahaha

Soft Drink

erm...kurang layan gak..

Fast Food
erm...KFC skrg kurang layan jgk..

Pizza



Cereal



Chocolate


kurang meminati coklat..

Ice cream




Tags 5 people

:: MyWay [v2.2] ::
:: Bidadari Bintang ::
:: Rizz aka Raja Tag ::
:: Miss CabinCrew::
:: Dr. Faezah ::

p.s : amacam kak aznil??..ok tak??