Saturday, March 21, 2009

:: Aku dan Syarahan ::

Assalamualaikum wbt..

erm..utk kali ni aku nk ulas ckit sebnyk psl syarahan..

awal bulan Mac aritu aku dpt call dr salah sorang pensyarah aku..dia minta tlg aku wakil institut utk pertandingan syarahan b.arab peringkat kebangsaan kt Ipoh sempena Maulidur Rasul..

masa dia call..aku dlm kls..minta jwpn segera..n aku tak boleh kata 'ok' dan tak boleh kata 'tak nak'..apa2 pun kene pkir panjang...bukan apa nk kata ok, aku sbnrnyer malas utk menghafal dan esaimen aku belambak tak siap lagi...nk kata tak nak plk, diz is the big opportunity..

dan sbnr nyer aku ada rasa sedikit pelik.."Why me??" ok, kita ketepikan skjp soal takdir ni..bukan menolak ok..takdir qada dan qadar kene terima yer..WAJIB!!

aku pkir la..bila pensyarah aku ckp dia tnya student sme batch aku..ada yg mencadangkan aku..so dia amik la aku..tp aku pkir la..nape la bdk2 ni terpkir nama aku jd sebutan??..bukan niat utk menimbulakn persoalan riak atau bangga kt cni..aku cuma pelik..

bila ungkap sjrah silam..[cewahh..] aku rasa msa sek men rendah dlu tak de langsung msuk apa2 p'tndingan syarahan/debat/pidato...menganjurkan tu ada kot..n bila masuk men atas..baru la aku masuk pertndingan syarahan men atas utk wakil sekolah/zon peringkat negeri..syarahan b.inggeris..

ehem2..excuse me..[ttba lak speaking..] itu pun tak secara kbtulan..aku mangsa keadaan..bila peserta pertama tarik diri sbb emergency case..peserta kedua plk kene reject sbb dia tak boleh masuk 2 acara..so, aku la jd mangsa..hello..!!! i'm the third choice??...karnival selama 3 hari..teks diberi pd 4 hari sblum pertandingan...

aku masuk library...menghafal, buat ckit gaya itu ini..asri the orator plk tolong aku buat introduction yg bg aku sgt memalukan..."Welcome..welcome..welcome.." [aku tak nk ingt lg bnda ni..]

tiba hari pertandingan...dgn confident dan sdkit gabra dan takut dan cuak dan bagai2 la..aku terjah jer..melunaskan tanggungjawab aku..walaupun salah sorang hakim tuh adalah ex-teacher aku msa men rendah dlu..

akhirnya...congratulation!!..dpt no.2...bangga ckit jer..tak leh banyak..sbb aku dpt no.2 dr hnya 2 org peserta sahaja...hahahahaha...gelak guling2..

owh yer..itu lah satu2 nyer pertandingan syarahan yg aku masuk secara formal..

ada satu lagi..tapi kali ni terbabas di tengah jalan..

kali ni syarahan b.arab..kalo tak silap aku peringkat daerah kot..

aku disuruh utk membuat persediaan..teks da diberi dan aku hafal bersungguh2..gaya da dibuat dgn mantap..tanpa kuduga..aku ingt aku akan wakil sekolah..diam2 cikgu aku ada suruh sorang lagi bdk ni hafal bnda sama..konon2 utk besaing dgn aku!

kami dipanggil ke library utk persembahan dan penyingkiran..i cant believe it!!..

aku buat dgn bersungguh..dan dia pun sama..but dia tgk teks!!..aku tak!!..hakim nyer adalah cikgu aku sendiri dan peserta utk kategori pompuan..

resultnya..aku disingkirkan..atas alasan diaorg tak dgr suare aku..hello..library aku tuh besar!!..diaorg dok hujung..dan pertandingan sbnr nnti dlm kelas...aku tak leh terima alasan diaorg..aku sgt disappointed dan frustrated...

dan sekarang aku dipilih semula oleh pensyarah ku..kali ni peringkat lagi tinggi..teks tak baca lagi dan tak siap lagi diterjemahkan..aku tak de mood utk bertanding..really..!!

berbalik kpd soalan..kenapa aku??

- adakah sebab aku ni pndai or banyk ckp??
- adakah kerana aku tak pandai main bola sepak?? ;p
- adakah disebabkan aku ni mudah dipergunakan??
- atau kerana aku ni pandai berbahsa arab..erm, vocab aku tunggang terbalik berbhasa arab..
- atau apa??

aku, ADAM..

9 comments:

Mr. Janggel said...

Salam,
aku rasa kan entah-entah kali ni poncikgu ko tu buat backup jugak suh sorang lagi buat benda yang sama pastu baru pilih..heheheh

Wah syaharah tu macam pertandingan bercerita yang .."pada suatu hari....sang kancil..blablabla.." tu ker?

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

isyh ko ni...aku rasa lagi ok bercerita dr syarahan ni..hahaha..

rizz said...

hihiii slmt bersyarah:p

:: Cikgu Wiween :: said...

alah adam. sahut jek cabaran tu. kali nih buktikan adam buleh menang. ;)

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Rizz :

selamat..selamat.. ;)

-----------

:: Cikgu Wiween ::

kak..sy sahut..erm, jumpa lagi seminggu yer..sy cuti seminggu lagi..hehehe

Anonymous said...

amboii/..abg adam...mengata guru syarahan b.iggeris dia plak..
masa tu..sebaik dia bg no.2..kLu dia ckp abg adam x layak dapat no.2,,
dah putih segala bijit yang ada..ha..kan lg terok?
haha..
jmptla..berlatih bersama pemenang..haha

djambu puadovich said...

mungkin sbb ko ada bakat terpendam/terendam kot...:P

chimera said...

atau blh jadi jugak ada unsur2 org tak puas hati pada adam.... kannn

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

anonymous aka asri :

amboi ko..sesedap ko je kan..??
tapi kan asri tq la ajar aku ckit2..walaupun aku berat hti nk ikut..hahaha ;p

------

djambu :

erm, aku rasa terendam dan terus lemas..ke, mcmner? ;0

------

chimera :

ehem2..ni mcm da CSI la plk.. ;p