Saturday, March 7, 2009

:: My Dream Cars ::

Assalamualaikum wbt..dan salam sejahtera utk semua..

arini bersamaan dgn 7 Mac 09..pak busu aku beli kete baru..[super jeles aku dibuatnya] ni kete dia..Toyota Wish..




aku ada gak la td try2 dduk..tak drive pun..mcm best n selesa jer..
bersempena dgn dia membeli kete baru..aku nk story ckit psl kete idaman dan impian aku..

pertama..sblum dpt lesen..masa tuh sekolah lagi..aku berminat ngn MPV Naza Ria..jeles jer kalo aku tgk org drive kete tuh..bg aku kete tuh besar, ellegent dan lawa..kalo dpt yg warna hitam mmg la superb!!..tp masa tuh berangan jer lebih..



tak pernah drive kete ni..tgk jer..tp pernah naik..kete ayah anap..anap drive g makan fast food kt senawang..kete ni best..aircond dia pd every seats..[aku tak tahu la kalo kete len ada gak..aku ckp b'dsrkan pemerhatian aku jer...] pastu very comfortable..anap ckp..slack nyer pd muncung dia bila nk parking n myb jgk pd minyak..nama pun kete besar..

ok..yg kedua..lps mengidam ngn kete Naza Ria...terpesona plk dgn Perdana V6...kete ni menambat perhatian aku sbb dia nmpak ellegent..pastu mcm bese..very comfortable..masa ni tak kenal lg ngn kete import yg len..




penah naik kete ni..tap tak penah drive..parent in law-to be pun guna kete nih gak..st time naik..kawan aku, KF [yg skrg ni ntah mana dia dduk..lama tak jmpa] yg drive..kitaorg g jenjalan kt Melaka..

next!!
..kete seterusnya..lps je abis blaja [lps degree]..terutama lps dpt lesen..mula demand nk kete best2 ckit..lagi2 kete import..masa tuh survey harga kete tak pdn ngn pendapatan..gaji masa tuh RM1800 nk pakai kete MPV la..Honda Accord la..Honda Stream la..Nissan Sentra la..tp tu sumer impian je masa tuh..


tp masa tuh hati ni da jatuh cinta pada Persona SE..masa tuh jgk promote giler2 la kete ni..termasuk la kt member2 n Sis Nurul [ex-officemate]..nk ckp kete nih best..kete ni very the comfortable..n ellegent disamping harga yg org kata 'boleh la...' n yg mengancam dia guna enjin Lotus..huahuahua..




1st time naik kete ni masa kt Perak..member lama masa kt Jordan bawa..masa tuh tak puji dpn dia..puji dlm hati jer..pergh..superb giler kete nih..terus jatuh hati..n masa bakal tunang abg aku dtg umah, dia bw kete Persona..aku ckp la.. "adoi..tak smpat nk beli..dia da pakai dlu"..masa tuh la sempat jap drive kete dia..hahaha..best giler..bangga je bawa kete Persona nih..


after that
..selepas abg aku suh aku wat choice nk beli Myvi ke atau Persona..aku ckp aku nk Persona..n dia pun sama..tp gaji aku tak seberapa..lagi sekali tinggal impian jer..masa tuh da simpan niat kalo dpt keje len yg gaji up to RM2000..mmg nk smbar satu..tapi kene pkir betul2 dulu..


now..kete idaman aku adalah... Honda The All New City [Excitement in the city]..the lastest version punya..ni mmg aku tak sabar2..memandangkan skrg masih dlm praktikum lagi..so, simpan niat je dulu..iAllah ada rezeki lebih nnti nk beli..kete nih mmg superb habis..tak penah naik lagi..aku rasa bnyk2 kete..ni la yg paling superb, lawa, cantik, selesa dll laa..lagi2 warna biru or hitam..waahhh..bestnya..



blkng dia tuh pd body kit tuh mmg cantik..kecik2 sedang..n rege pun standart Persona..tp benefit n advantages dia lagi bnyk..hmmm [khayal sebentar...]

ok da...tp apa kan daya...skrg pakai Proton Waja jer..sabar je la dulu..tp ianya tetap ok..bersyukur dgn apa yg ada..



last but not least..jasa baik dan kenangan bersama Perodua Kancil..takkan aku lupakan selama2 lamanya..



- kete pertama dimiliki..
- amik lesen pun ngn kancil gak..
- pegi n balik keje ngn kancil..

- jalan2..shopping..bawa mak g umah sedara..g pasar

- membantu dlm mengurangkan duit minyak..

- g round2 KL, Shah Alam..dgn kancil gak..

- bangga potong kete besar yg slow kt h.way


walaupun,


- tabah je bila lalu kt line zebra yg tinggi...[mcm nk roboh kete tuh]

- tabah bila lalu sblh kete besar yg bw laju kt h.way...

- tak penah nyer straight ke destinasi..mesti nk benti kejap..

- bila langgar or lalu kt jln lobang ckit..gedegangg..bunyi nyer..


tapi,
sayang jer kt Kancil ni..

Penggemar kereta,


12 comments:

chimera said...

walau apa pun... saya tetap gilakan nissan fair lady... (gila melampau punya minat)... heheh

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

erm...jap.nk tgk mcmner bntuk dia..

humbleandmodest said...

aku sedang survey hatga volkswagon beetle yang baru..
haha~

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

chimera,

Nissan Fair Lady tu Grand livina ke??

-------

Humbleandmodest,

haa..nnti da beli jgn lupa bw aku round jb..

nazz said...

Aku teringin keta kuda racing ala zaman rom tu.. senang nak g keja.. hik hik

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

erm..kalo dpt tu mmg teramat bernilai..ssh nk dpt tuh..hahaha

Lee said...

mm..taste ko lebih kurang aku.

serius teringin nk pakai pesona se.

tapi gaji x mengizinkan so gune kancil la yg aku gune dari dulu smpi sekrg..

huhu..aku bersyukur dgn ape yg ade..hehe..

chimera said...
This comment has been removed by the author.
chimera said...

Nissan Fairlady... bukan grand livinalah... hmmm senang search kat google je kalau nak tgk.. hehe

Mr. Janggel said...

Wah..sebenarnya aku teringin sangat nak ada kete kancil sendiri....

Jimat dan mudah kalau nak pegi shoping kat shoping complex.. boleh paking merata hehehheeh.

rizz said...

wahh leh r bwk rizz jejalan pasni hehee

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Lee :

taste same ke??..aku dlu masa minat ngn Persona SE mmg super die hard fans dgn kete tuh..

semoga ko dan aku akan memiliki kete idaman masing2 suatu hari nnti..

;)

---------

chimera :

haaa...sy da tgk..pergh..mantap gak selera kamu ea.. ;p

---------

janggel :

kancil best..menjimatkan dan senang nk parking memana..setuju!!

----------

Rizz :

jom..ckp je nk pg mana..hehehe