Sunday, March 1, 2009

:: To Whom It May Concern ::


[Kem Bestari Solat 28.9.09 SKTK]


[Afiq Haziq dgn pensilnya..dia makan gamaknyer pensil tuh]


[Si Kembar..Aqil Azhad dan Arif Azhad..confius..tak tahu mana satu]

Assalamualaikum wbt..

mcm ni, untuk memendekkan cerita, sekolah yg aku mengajar ni mengalami satu suasana yg mana mak, ayah mahupun penjaga terlalu concern sgt ngn anak2 dia..atau lebih senang dan mudah lagi terlalu memanja kan anak2 mereka..


tak salah nk memanjakan anak. yelah itu anak kita..mesti lah kita super syng kt anak kita tuh..tapi dlm konteks yg berbeza, kita terlalu sayang..bukan tak boleh sayang..boleh..tapi bila terlalu sayang mungkin akan mengundang padah..


ok..yg pertama..aku terpkir ni msa mesyuarat PIBG sekolah arituh..1st time aku tgk mak ayah dan penjaga murid mcm nk cari salah cikgu2 ni..cikgu kene buat itu..cikgu kene buat ini...sbg cikgu, kalo kene dgn tugas kami..kami terima..


tapi tak adil lah kalo cikgu je main peranan..mak bapak dan penjaga jugak kene la jd teraju utama dlm pembentukan pendidikan anak2..
aku rasa dah sebulan aku jd cikgu ni..tak pernah aku masuk kelas semua bdk bawa buku..mesti ada tertinggal..antara alasan yg popular :

"sy lupa"
dan "saya tertinggal" dan yg paling tak masuk akal...


"ibu sy tak bg bawa buku..."
aku terdiam kjp..nk jwb apa ngn bdk bg alasan mcm ni..mustahil!!


kalo situasi mcm ni..mak ayah kene la tlg tgkkan anak2 kt umah..esok blaja apa..nk kene bw buku apa..takkan cikgu plk nk g umah sensorang tlg cekkan buku diaorg..so, perhatian ibu bapa amatlah diperlukan..


second,
dlm konteks apa yg aku nk ckp adalah...budak2 tak pandai menipu..
baru2 kan ujian..jd lps tanda kertas ujian masa nk edarkan dan bg markah..aku tnya sorang2 kt murid2 aku..tak kira yg dpt markah tggi or rendah :

"kamu kt umah blaja tak..??..ada bc buku tak??"
majoriti bdk jawab tak..dan menggeleng..so, aku tnya "nape tak bc buku??..knp tak blaja??kamu main je kt umah ke??..tgk tv??.." mcm bese..bila da kene marah masing2 senyap..tak de jwpn utk itu..ada gak la cubit2 ckit..rotan2 ckit...hahaha..

parents kene lah alert ckit ngn pendidikan anak2..kalo blaja sejam kt umah pun kira ok da..diaorg bdk2 lagi..blum pndai wat time management..so, parents la amik alih sumer tuh..


ok..ketiga.."saya minta sgt ibu bapa murid semua bg kami [cikgu2] ni enjoy dgn kerja kami]" itu luahan cikgu zabrin [GPK HEM] masa meeting PIBG arituh..


mmg betul pun..apa yg cikgu tuh cuba mksudkan adalah mcm yg aku ckp atas sekali td..mak bapak syg SANGAT ngn anak2..rotan ckit tak boleh..marah ckit tak boleh..buat itu tak boleh..buat ini tak boleh...bkn semua parents..tapi adalah lah yg berperangai mcm ni..


kalo tak rotan, tak marah..tak bebel..mcmner bdk nk dgr ckp..bkn tak de pendekatan yg len..mcm kaunseling..tp kalo kaunseling da..ckp bebaik da..tak gak dgr ckp..so,???


ni nk ckp..amatlah mustahil mak ayah tak pernah marah anak2 kt umah..itu baru menjaga anak yg lebih kurang maksimum 10 atau mungkin lebih ckit..bayangkan cikgu kt sekolah nk jaga mininum 25 org [bg guru kelas]..so, sesama la pkirkan yer..


kalo cikgu2 ni marah ckit, rotan ckit..bkn saje2..tp nk mendidik..takkan bdk senyap, buat baik..keje rumah siap..buku bawa..ttba cikgu nk marah..nk rotan..nk bebel..


apa yg aku boleh ckp, bdk2 sekolah skrg bkn mcm dlu..zaman2 kita sekolah dlu..entahlah..da tak taw nk ckp apa..


luahan dari seorang guru..


12 comments:

Miss Ubi said...

erm...huhu...len kali kalo bdk ckp mak dia xbg bw buku....suh ja bdk tu jwb mintak mak dia bg bawa pendrive...so xpayh tulis2 sv ja suma yg cikgu ajar...

rizz said...

ssh budak2 skang..rotan sket je mak bapak report polis huhuu

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

hmm..sini harap sana.sana harap sini.susah lah..nak ada anak,tanggungjawab taknak.

humbleandmodest said...

pernah tgk great teacher onizuka?
haha~
tgk yg baik...
bukan yg buruk ok...
hohhohoho~~~

agak2 ko guru kt msia bley buat mcm onizuka buat x??
~haha~

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

MISS UBI :

wow..advance!!

------------

RIZZ :

tu la psl..manja sgt..salah dia..pastu nk tuding kt cikgu2..

------------

CABINCREW :

thanks 4 da visit..ingt tak sudi nk kesini..hehehe..

betul3..dua2 pihak kene main peranan masing2..takde isu 'bertepuk sebelah tgn'...eh, ada kene mengena ke?? ;)

--------------

HUMBLEANDMODEST :

penah..masa kt kt Jordan dlu berulang kali tgk cd dia..

1st time masuk kls dlu aku cuba wat mcm GTO tuh..masing2 senyap..huahuahua..tp lps tuh payah nk tahan gelak.. ;0

erm..kalo ada pun 10% kot yg mcm onizuka tu kt msia ni..

shinja said...

eh bdk Afiq Haziq tu cm muka aku la ms kecik2 dulu sekolah rendah. Serius adam..sebijik la..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

ye ke ni amz??..
tak cayer la..

hIrOsHiNaRi said...

lps ni jgn denda rotan..denda balik lambatla...hehe

Miss Ubi said...

awak ok lagik budak2...ada org tu bdk form 2 payah lagik..len pulak masalah dia..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

hiroshi :

denda balik lmbat??ssh n tak praktikal..kang terlepas bas or trak askar bdk tuh tak ke nayer aku nk kene g hntr sensorang balik umah..

-------

miss ubi :

yea..bdk tuh da ada jln penyelesaian ke belum??

Miss Ubi said...

belom....tapi..nakal tahap gaban...gaban pon xnakal mcm tu

Yong Zahura said...

Bila kita sendiri involved dlm pendidikan, barulah kita nampak problem mcm nie.
Mak bapak skrg mmg susah, sbb diorg rasa diorg hebat, cikgu nie xde menda bg diorg.
Kalau hebat sgt, ajar la sendiri anak2 tuh, nak susahkan cikgu2 wat apa, kn??
Yg selalu komen cikgu2, adalah mereka yg BKN cikgu. kalu bg diorg 1 hari je jd ckgu, agaknya melolong mintak maaf dgn cikgu2 rsnya.
Thanks 4 the luahan hati yg mmg EXACTLY mcm k.yong rasa...