Saturday, June 27, 2009

:: Malu Sangat ::

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
[saper jwb penuh dpt 30 ganjaran pahala] ;p


erm..malu sbb apa??..pasal buah durian dan manggis laa..

skrg kan musim durian..umah kt kg aku ni penuh ngn buah durian..kami anak dusun peninggalan nenek moyang kami...tp aku ni bukan la seorang yg begitu minat dgn durian...atau kata lain.. die hard fan utk durian..

sekadar ada..kalo ada makan...kalo tak de..tak pe je..ada pun bukan aku mkn sgt pun..sbb aku memilih ckit..nk durian yg tak pahit..

nk dijadikan cerita...arituh dr kampung aku bw balik ke PD 4 buah biji durian [abes berbau kete aku] nk bg kat mak Syafiq..mak dia mmg betul die hard fans durian..tp kebetulan syafiq tak perasan kt dapur tuh ada 4 bijik...dia g bwa kasi mak dia sebiji je...

dan mlm tuh..lps mkn mlm..aku ckp kt Syafiq yg aku lapar lagi la..nk mkn apa pun tak taw..[nmpak kan yg aku ni kuat mkn??] kbtlan dia pun mcm lapar balek..mula nk masak meggie..tp Syafiq ckp buka la buah durian tuh..

aku pun mcm pelik jer..mcm ner nk buka??rumah kami bkn ada parang..last2 buka cabinet dapur carik pisau potong nipis yg paling besar..hahaha...dgn kekuatan tgn Syafiq dan nafsu lapar yg membuak..akhirnya..terbelah gak buah tuh..

MULA-MULA...letak dlm tupperwear..kononnye..kalo tak abes boleh simpan...huh..da letak kt depan tv..smbil2 tgk tv..tgn ni asyik je mengomol durian..last2..licin!..td kata tak mkn sgt durian...tgk2..sebiji tuh boleh abes 2 org jer..hahahaha...lapar la!

lps abes sek ganti td balek kampung...tgk2 ada buah manggis..[nmpak tak kampung aku ada mcm2??] hehehe..anak buah aku suh auntie aku buka kan buah manggis utk dia..tp keras sgt..auntie aku plk suh aku...terpinga2 aku mcm bdk bodoh..aku boleh tnya mcmni

"erm..mcmner nk buka buah manggis ni?..mcm ni kan..[sambil picit smbil letak kt celah kelangkang kaki]"

"ko jgn ayie..auntie letak dlm blog ko kang" gurau auntie aku smbil perli..series aku da lama tak mkn buah manggis...

so, sebelum auntie aku ckp apa2 dlm blog ni...biar aku bgtahu dulu...hahahaha..


[aksi Syafiq membelah durian..]


[tu dia...pisau yg kami gunakan...belah Syafiq..jgn tak belah..]


[amacam??...cantek kan isi dia..tu yg abes licin tu..]


[konon letak dlm tupperwear nk simpan..siap ada hati nk bg kt jiran sblh umah tu..]


[tgk2...abes licin...ni kt tgn tgh mkn tak kira lagi ni..]

10 comments:

aiSyaLiciOus said...

hahahah...lebey kurang je cite kite nie...sya pon bkn la seorang yg kaki durian nie...bau je dah ckup meloyakan tekak..lgi2 tiba musim durian....my mom nie mmg die hard durian la...everyday ade jek durian die bawak bali....bau 1 umah...sya pon pe lg...megurung dlm blik la..xthn bau durian...

but then,1 day my bro bawak balik durian dari dusun la...die ajak mkn even die tau adik nyer nie sorang yg xske durian...but,die ttp ajak gak...

niat ati nak rase cket jek sbb tgk bersungguh btol deyall mkn...amek la sebiji...dah licin sebiji amek g sebiji then sebiji g n jd la berbijik2..hahahha...

sya xpasan kelakuan sya mkn bnyk durian 2 diperati oleh mereka sume...abis jek mkn,cendawa kuat plak 2..bau durian...hahahah

sume gelak pas 2 kene kutuk berbakul2...hahah..lucu2...conclusion nyer,jgn la sombong ckp xmkn durian...sekali kene sure terangkat la~!!

Eazy Izzuddin said...

yum3
sedapynye durian..
xD

Nor.Abd-Azila.Azis said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Na Shari said...

Waalaikumussalam w.b.t

Ha ha ha..itu la penangan raja buah :)

hIrOsHiNaRi said...

memandangkan saudara adam ni da lama tak tambah tag..ape kata amik tag kat blog aku...mudah dan sonang gitu...care mudah menambah pot..hehe

Mr. Janggel said...

ye ...yer...
aku percaya kampung ko ada macm2..hehehe

Kampung aku blum musim durian lagi.mgu lepas aku balik kg...sebijik durian pon takda...kempunan aku.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

aisyalicious : amboi dia...tu la len kali jgn sombong ckp tak mkn durian..hahaha..kan da kene kt hidung KITA balik..kuikuikui..

Eazy : mmg sedap pun..lagi best kalo smbil makan smbil layan Transformers..hahaha

Kak Zila : buleh laaa...hahahaha

Na Shari : betul..betul..betul..naseb bek mkn sebiji je..kalo 2 biji gamaknyer tido buka baju laa..

Hiroshinari : da amik da tag tuh..tak jd tag da lagi..hahaha

Mr. Janggel : aik??aku ingtkan satu msia ni musim durian..len2 ea?

:: Cikgu Wiween :: said...

waaaaahhh padan la bau urian aje semlm kat adam. gagaga amboih makan berdua jek ek. sian jiran sebelah tuh x dpt merasa. :P tp xpe..beliau p tgk transformers pun x ajak adam n sapik kan,. hakhak

zara said...

Emmm sampai ke sini bau durian tu.

Mak cik pun tak berapa suka tapi kalo makan ramai-ramai lupa diri gak.

Kelakar lah kamu ni...nak buka manggis letak kat kelangkang.

Abg Din said...

Wow...tak sempat abgdin nak merasa durian yg dah siap kopek tu...dah habis? Hehehee.....