Saturday, June 20, 2009

:: Dikir Barat ke, Dikir Arab?? ::

Assalamualaikum wbt..

memandangkan ada yg bertnya "Dikir Barat ckp arab??"..yaa...mmg pun..Dikir Barat yg asalnya dr negeri Kelantan tu kini telah melalui transformasi tersendiri oleh mereka2 yg kreatif...hehehe

kalo korang baru 1st time dgr Dikir barat dlm arabic...aku pun sama!..hahaha

kalo deaf_angel tak penah tgk, Mak Cik Zara tak sabar nk tgk n Mr. Janggel plk curious nk taw...aku ni masa dikhabar kan aku kene melatih team sekolah aku...aku lagi la super curious nk taw..mcmner tu ha??..nmpak mcm interesting...tp series!..mmg interesting..

mungkin ada la cerita2 tak sedap didengar dan diceritakan kt cni sepnjang perjalanan kitaorg team dikir barat arab ni yg baru je memulakan latihan minggu lepas..tp aku mls nk citer dan ckp..sbb aku perlukan semangat utk training bdk2 tu..

actually..diaorg tu lagi la...haram satu jadah pun tak taw...so, aku kene la sediakan bahan2 mcm video dan lagu dikir barat tu bg diaorg ni nmpk mcmner...

kalau pkir kan tension sbb keje org..aku ngn ada cikgu len tu plk kene take over...tp nk wat mcmner kan..redha je la..sbnrnyer ni sumer permulaan bg aku..next year senang keje aku..hehehe

aku blur pkirkan lirik utk diaorg..kengkadang nk je wat lirik atau melody mcm lagu yg deaf_angel ckp aritu...hehehe...ni tak masuk lagi instrument alat muzik...tak latih lagi..baru step gaya...berterabur mcm hampeh...

tp kan..insyaAllah dgn semangat aku, cikgu2 lain dan yg penting semangat bdk2 yg masuk tuh..sumer akan berjalan dgn lancar...

ada tak cikgu2 muzik yg volunteer nk ajar bdk2 aku main instrument muzik dikir barat???pleaseeeee...

p.s : aku akan postkan video team dikir barat aku bila kami da ready sepenuhnya nnti..tungguuuu


new edited : tak puas hati tol aku tak bg korang tgk mcmner...nah amik nih..layan laa..tp ini bukan sekolah aku..team ni Johan peringkat negeri Selangor tahun 2007..how??bestkan??


korang klik je kt link tepi ni..Dikir Barat Bahasa Arab




20 comments:

zara said...

Sayang sekali mak cik dah pencen lama. Kalau keje lagi tentu masih ada kontek kawan makcik yg pandai berdikir barat tu.

Buatlah pertanyaan kpd pihak kementerian kesenian/pelancongan. Tentu pihak mereka boleh bantu. Paling tak pun mereka boleh pinjamkan peralatan dan beri training.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

mak cik..peralatan da ada..cuma nk main je..sy buat revision..tgk video tahun2 lps..then, cuba tgk style diaorg main..ada je cikgu muzik kt sek tu..tp diaorg ada keje len...kesian plk ngn diaorg..

djambu puadovich said...

cuba tarjim sket "wau bulan teraju tiga" ? hehehe :P

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

wau = waraqah thaeerah [kertas terbang]

bulan = qamar

teraju tiga = teraju tu apa ea??..tiga salasah

skrg tarjim la...hancurr..

hIrOsHiNaRi said...

oo senang je...teraju tu terajang..klu tiga salasah...hehe..

Mr. Janggel said...

wakakakaka lawak la ko hiroshi..

huh tak saba nak tengok hasilnya dikir barat arab penangan cikgu Adam.!

Kak Ween said...

owh yg adam latih kat surau aritu dikit arab nih la yek. ehehhe semanagt tgk bebudak tu. chayok2 adam! ;)

deaf_angel said...

cant wait huhu

chimera said...

huih... mremsng jugak bulu roma dgr budak2 tu berdikir dlm video tu...

errr, tak boleh ke, kalau ambik lagu hijjaz ke , rabbani ke yg bahse arab punya pastu tukar dia punya melodi... hmmmm

Yong Zahura said...

Wah...
kreatif,kreatif...

Thanks yek, tinggal komen kat blog kak Yong.

Sori... Luahan perasaan tuh. Huhu~ Tak islamic betul luahan perasaanku itu. Malu aah kat Ustaz Adam ^_^

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

ehhhh... ader ker dikir barat dlm version arabic..??
wa...sgttt hebat....
klu ader nnt upload la yer
abg adam...ahaksss...
;)

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

hiroshinari : memandai je ko kan...haha

Mr. Janggel : hah..dgr la ckp supi tuh..hehehe..aku pun tak sabar nk tgk hasil kitaorg ni..

kak aween : haah la kak aween...riso je kalo kitaorg tak smpat training..paham2 la perangai bdk2 ni mcmner..

deaf_angel : me too..hehehe

chimera : best kan??...ada je..tp kene sesuaikan dgn lirik la plk...harap2 dpt la nnti..

Yong Zahura : alar...bese la k.yong..ayie pun mcm tu jgk..kalo da geram sgt hilang tittle ustaz...hahaha

cikgu Mahirah : ye adik Mahirah..mmg best pun..nnti sy try uploadkan team dikir barat sek sy ea..leh la ajar anak2 murid sek awak..hehehe

djambu puadovich said...

teraju = tali kawal wau tu...atau pun org yg kawal wau tu

xsilap aku la...

tarjim la cepat. aku xtere sgt bhs arab ni. ko kan ke grad jordan. kui3

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

baiklah abg adam...
akan ku tunggu kamoo mengUpload yer
dikir barat ituuuu...
ahakssss

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

djambu : isyh...tak taw aku..aku bkn bdk adab..tak terer mana pun b.arab ni..enta ana jer..hahaha..series tak taw..

cikgu Mahirah : kamu tggu je la..nnti sy tunjuk yer.. ;)

Anonymous said...

saya berumur 11 tahun. saya nak tanya boleh tak kalau saya nak lirik lagu bahasa arab??

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

anonymous :

boleh..nk buat apa?

ummi fadwa said...

salam ust adam...saya pun sedang alami pengalaman pertama ust melatih budak2....sok baru audition..peh...cm AF plak...camne nk latih budak yerk??? suspen tul...hrp ust dpt membantu...erm..utk 2011 ader tema ke ust?

::alifdalmim:: said...

Salam Ummu Fadwa,

tahun ni sy tak pasti plk.mcm tahun lps ada negeri buat ada negeri tak buat sbb takde budget.mcm johor dia still on buat..

latihan sesi petang after sekolah..tp mmg susah ckit mula2..tp bila dah lama2, kita pun happy jer tgk budak2 ni boleh buat..yg penting tukang karut mesti ada 2 org..boleh buat reseacrh dkt youtube..

boleh tahu??, ummu fadwa ni mengajar sekolah mana yer?

Ayie Faiz said...

salam ust..sy nak minta tlg ni..budak asrama sy dari kelas kaa dan sy latih dwrg berlatih dikir barat..so tahun ni ingat nak buat dikir barat bahasa arab..so ada x lirik dikir barat bahasa arab mcm video tu..coz sy bukan cikgu bahasa arab..kl ada dgn rendah diri sy mohon share ke email sy..faizayie85@gmail.com