Tuesday, October 7, 2008

:: Salam Aidilfitri..Maaf Zahir dan Batin ::

salam..

Alhamdulillah tahun ni aku dpt dapat la jgk meraikan hari raya di Malaysia..da 4 kali raya aidilfitri tak dpt raya kt msia..

diz year aku raya hanya pakai baju raya thun lps jer..tapi sumer org kata baju aku baju baru..hahaha..aku hanya beli selai tshirt baru n dua lai seluar..tu pun asalnya beli sluar tuh nk bawa g kerja..pagi raya tahun nih aku g solat raya dgn berjubah..lps balik dr ziarah kubur arwah ayah n sepupu aku baru la balik umah tukar baju raya..

tahun ni aku expect raya aku meriah..tp sebaliknya..bukan la tak meriah sgt..meriah,lagi2 beraya kt msia..tp aku berjalan raya raya pertama 5 buah rumah jer. raya kedua 4 buah, raya ketiga sebuah n keempat sebuah..asyik2 dok umah jer..aku nk berjalan raya.tp tak de kawan..series mcm org mati akal aku..ibarat mcm baru lahir kedunia..tak kenal org..hahaha..

raya kali ini bertambah murung bila one from my siblings wat probs...jd sakit hati je aku...mana2 aku pegi sumer tnya bnda yg sama..da jd lali da kene ceramah..jd benci pun ada gak..

raya thun ni..soalan spot org kpd aku adalah..

1. "bila balik?"
2. "balik habis ke balik cuti?"
3. "da keje da?, kt mana?" <-- paling femes ditnya

nasib bek la aku dpt keje b4 raya..kalo tak nk menjawab pun segan jer..ckp soal keje, pg td aku borak la ngn p.cik johor aku..then apa yg paling aku tertarik sgt dgn input yg dia cuba nk sampaikan adalah..pilih keje biarlah kerja yg ada nilai untuk masa depan dan berkembang..bukan asyik dok takat tuh jer.biar kita kerja susah2 dulu tp dlm tempoh sepuluh tahun akan dtg, hidup kita akan jd senang...hmm..sound good!!he advices me to choose the right carrier...n i will..iAllah..

dlm raya nih jugak..dr apa yg dibualkan pg td gak...dia ckp..duit tuh or rezeki nih bukan kita punya sorang..sebaliknya..mereka2 yg len pun ada hak terhadap harta kita..so, ringan2 kan la memberi sedekah n berzakatlah..jgn risau, walaupun sedikit yg kita bagi dan ikhlas, iAllah, Allah akan gandakan dan ganti dengan berlipat kali ganda...janji Allah tuh kan pasti..cuma kita tak tahu bila jer..mcm tak sabar jer nk bg duit raya kat sedara mara dan sesapa je lah nnti...iAllah, da bergaji nnti aku ni kene la pandai manage duit sendiri kalo nk hidup senang..

raya tahun ni jugak..menyaksikan aku ni mcm org asing oleh sedara mara aku..opss..jgn salah faham..i mean, aku tak kenal sgt sedara mara aku..lagi2 yg kecik2 tuh..kengkadang aku ni kene tnya..ni saper??..anak saper??al maklum la da 4 kali tak dpt beraya di malaysia..then, diaorg plk boleh wat derk je ngn aku..aku nk borak pun mcm tak de modal jer..lagi2 sedara mara aku yg seremaja dgn aku..kalo dulu, bab main same..bergaduh same..ni da besa..mcm tak kenal jer..salam pun idak!!..terkilan la jgk...kengkadang aku jd blur..dduk sorang2..tgk je la org ramai tuh..diaorg pun da tak rapat sgt ngn aku mcm dulu..[ini kesan aku blaja jordan ke??]

ada sekali aku ke rumah sedara aku di sebelah mak aku...anak2 buah n cucu2 buah mak aku boleh bo layan je ngn aku..tp dgn abg aku berkejar diaorg carik abg aku..siap kenal nama lagi..aku ni, nama pun diaorg tak kenal...aku pun 2x5 gak...tapi tak semua la mcm tuh...yg mcm tuh sumer bdk2 jer..org2 besar ckit jer berperangai mcm tuh..tggu la raya thun dpn..time aku nk bg duit raya baru la masing2 kenal aku!!..hahahaha..

kesimpulannya...jika minta di'rating'kan raya tahun ni..1-5 n 5 paling best..aku letak raya tahun ni di tangga ke 2..hmm..

SELAMAT HARI RAYA...MAAF ZAHIR DAN BATIN..jadikan amalan bersalaman dan bermaafan satu amalan yg realiti dan bukan sekadar ringan dimulut tapi berat dilaksanakan..keep it real!!...ini idak..pagi menangis minta maaf bagai..lps zohor da mula marah itu, marah ini, ngumpat itu, ngumpat ini...hehehe

sekian, Salam Aidilfitri untuk semua umat Islam yg MENYAMBUTnya...

4 comments:

faez said...

career r..carrier tu pembawa maa..

btw,aku pun da byk lupa nama sepupu2ku yg br lahir..aiskk,nsb bek r nak blk da taun dpn..doakan ku..

Janggeltrekker said...

Selamat hari Raya...hang keje kat mana dah?

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

salam hari raya utk semua..

faezah,

owh..ye ke??salah la tuh..al maklumla baru belaja..hahaha..
nasib kita serupa la..btw, blaja rerajin k..kalo tak kene la menatap muka arab kt sana lagi..hihihi

-----------------------

janggeltrekker,

selamat hari raya jugak..

aku keje kt s.alam skrg kt seksyen 9..

shinja said...

Salam Lebaran bt adam di Tanah Melayu nun. Harap sihat2 je. Trm ksh atas kad raya tu.hahaha..yg xtahan tu kpd ...ikhwan a.k.a infrared..hahaha..

Hmm moga raya tahun akan dtg kamu lebih mengenali sanak-saudar dgn lebih rapat. Buktikan yg kamu mampu kenal mrk lebih cpt. Caiyok!!