Friday, September 26, 2008

:: Kenapa Aku Suka/Tak Suka Hidup Di Jordan :: [Part 1]

Salam 'alaik..

di atas permintaan Ifwat dan aku pun da lama sbnr nyer nk post kan entry nih akhirnya kali ni aku berjaya postkan entry nih..mungkin entry kali ni pnjng ckit..kpd yg berminat nk membaca..fa tafadhal..ahlan wa sahlan..kpd yg tak berminat, thanks sbb sudi menjenguk..hehehe

aku mula menjejakkan kaki ke Jordan pada tarikh 11 September 2004 (4.30 pagi) dan meninggalkan Jordan utk kali terakhir pada 20 Julai 2008 (2.05 pagi)..tp sehingga skrg kalo andai kata ada manusia yg mencampakkan aku kt sana..iAllah aku takkan sesat..hahaha

ok..let we start..

KENAPA AKU SUKA HIDUP DI JORDAN :

1. Jordan mengajar aku hidup berdikari..

of course, da dduk berjauhan dgn family n tanah air aku kene la hidup berdikari..sumer students overseas pun sama jer..mcmner aku ckp hidup berdikari nih??..aku ni anak last..masing2 ingt anak bongsu ni manja [mmg manja pun]..tp bila berjauhan aku kene la jaga mkn minum, pakaian n kesihatan aku sendiri...bila lapar, tak de saper yg rajin nk masak utk aku..melainkan aku wat sndirik..hmm, prinsip aku dulu kt Jordan..saper rajin dia kenyang..saper mls..berlapar la..except diyg pmls tuh minta kt org..kt Jordan gak aku belajar pasang gas kt dapur, gas abis, aku yg kene call, jaga n kemas rumah lg2 bilik aku, beli barang rumah kawal n jaga kewangan peribadi..kt cni gak aku blja memasak..penjagaan masa n the one yg control masa aku adalah MYSELF..nk g kls, ponteng sumer bergantung pd diri sndiri..kesimpulannya bila aku berjauhan dr family n tanah air..i learn how to stand on my own feet and take care of myself.

2. Suasana Ilmiah yg Sentiasa Subur

aku ni bkn la baik sgt or ulat buku even my hobby is reading.hahaha..tapi bila aku da balik msia, timbul rasa rindu nk g kls..terutama kls tmbahan yg doc kt university wat kat Wisma NS...rasa menyesal sgt dulu jrang ke kelas Prof. Dr. Abd Malek as Sa'di..kt msia mana de aku dpt mcm tuh..bla org tnya aku mcm2..sumer nk kene refer kt buku..bg aku bnyk benda lagi yg aku tak taw..bak kata org, lagi tinggi kita blaja, lagi bnyk yg kita tak tahu...ye ke??..bila da dkt2 nk grad baru la rasa minat utk ke kelas lagi2 kls Dr. Abdullah Fawaz, Dr. Swiesh Mahamid dan Dr. Hamad Azzam...lagi2 program2 ilmiah yg bdk2 ni selalu buat even diaorg bukannya selalu n suka mengajak aku ke sana...huhuhu..

3. Aku Ada Ramai Kawan

erm..ni mmg tak disangkal lagi..hampir bertahun2 aku hidup lebih bersama dgn insan dgn kawan..bayangkan..dr Tingkatan 1-3 aku da start dduk pondok di Asahan..lps PMR ddk asrama plk kt Maahad Ahmadi smpai la Thanawi 3 a.k.a form 6 lower..lps tuh berkursus 2 bulan lebih b4 ke Jordan..lps tuh selama 3 tahun setengah aku hidup bersama kawan di Jordan..maka tak hairan la bnyk cerita n rahsia family yg aku tak tahu dan mereka cuba sorokkan..bila kt Jordan aku ada beratus kawan [true friend n hypocrite]..but most of them is the true friend..bila aku smpai je msia..mati akal aku..dok umah tak de wat apa..nk hanging out dgn kwn2 pun payah..masing2 dok jauh2..paling dkt Seremban..hmm..bila diaorg da balik Jordan..aku??kt tmpt aku..aku tak de kwn yg sebaya aku...sumer atas2 aku or bawah aku..n aku tak kenal diaorg sbb tak sama sekolah..rindu n syg kt bdk2 jordan..

4. Rumah dkt dgn Masjid

erm..aku bkn la kaki masjid [merendah diri]..hehehe..bila kt Jordan perasaan nk solat kt masjid tuh ada je..sbb rumah da dkt..beberapa langkah jer..atau lebih tepat..masjid dpn rumah..bak kata org, kalo subuh tuh..muazzin azan..tak dgr gak tak taw la..telinga tuh kene hijab la kot..hahaha..bayangkan bdk2 yg rumah punya jauh tuh berlari2 ke masjid bila muazzin da laungkan qamat [spelling betul tak??]..ini kan aku yg rumah dpn masjid..malu sgt..kalo itu pun tak ke masjid lagi...tp kt msia..rumah jauh dr masjid..walaupun ianya hanya alasan..tp mmg betul..kalo jln kaki nk maghrib..isya' baru smpai..hehehe..gitu la perumaannya..

5. Ada Chance nk berjalan

hehehe...ni feveret aku..hihihi..travel a.k.a mengembara...sepanjang aku di Jordan, aku da ke Syria, Turkey, Egypt, Yemen, Saudi Arabia n pernah ke Dubai, UAE masa transit nk balik msia dulu..aku suka berjalan...ni pun da kira hobby aku..next year insya Allah family aku nk ke Australia lps sedara aku abis UPSR..hmm..ada chance nk mengekor tuh..tu pun kalo ada duit..kalo tak de duit..gigit jari tgk gmbr diaorg kt sana..knp ea aku suka berjalan...sbb aku dpt tgk perangai org n belaja cara hidup diaorg..blaja bahasa dll..kalo da smpai msia..ntah la..paling jauh pun aku pg Singapore...that's why aku nk keje cpt2..hehehe

6. Aku Ada Bilik Sendiri

ini mmg best..aku ada bilik sendiri..my room is my privacy..aku leh wat apa pun aku suka..kalo korang nk taw..dulu masa kt jordan aku ada satu sudut utk my collection..bnda2 yg personal mcm souvenir2 yg aku kumpul dr penjelajahan aku..aku letak n jaga..pastu..aku leh wat suka hati apa yg aku nk dgn bilik aku tuh..nk susun mcmner pun lantak aku..n aku hangin tol org wat sepah kt bilik aku..

7. Bertambah Banyak Koleksi Peribadi Aku

kini, aku da ada lap top sendirik [Dell Inspiron 1420], dulu pc je..pastu tukar..n Hand Set sendri..[Sony Ericsson Z610i] hand set ini org bg..hadiah katanya...thanks sgt2 kt Hamba Allah ni..aku akan ingt smpai mampos...lagi apa ea??..erm my rucksack [berghaus] bag ni dibeli di London, UK. senior aku tolong belikan masa dia ke sana..pastu koleksi kasut2 aku..yg paling aku sayang adalah Converse All Star warna Biru n Putih..unik..sbb mcm pakai dua lapis kasut.tak lupa aku jugak ada koleksi duit kertas lebih dr 6 buah negara [Qatar, Syria, Turkey, England, Iraq, Yemen, Korea, Jordan n mana lagi ntah..]

erm..yg paling penting dok sana..urusan aku blaja jer..tetiap bulan duit masuk..duit belanja...kt msia..hmm..ntah laa..

8 comments:

faez said...

aku xpnh suka joden..yeay yeay,setaun lagik nk balik da..

Muhammad Shahrul Ifwat said...

betul apa yang ko cakap2. 1lg,ko suka sebab jadi YDP n.sembilan kan.hehe.

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

faezah..

aku nih bila tiba masa suka..rasa nk balik sana..

tp bila rasa hangin..tak suka kt jordan..msti rasa mcm 'knp la aku blaja kt cni'..hahaha

----------------

ifwat,

betul ke?..aku bukan la suka sgt jd YDP tuh..ada pro kontra gak..mcm ko..suka jd Timb. Pres Permata..hahaha

anap_ilmi said...

Siann kau..

Muhammad Muzakkir said...

Adam..bilik yang cantik tu sapa duduk dulu yer?..laptop canggih tu sape ntah yang beli?

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

anap,

apa yg kesiannyer??

-----------

a.muzakkir,

sblum sy masuk bilik tuh bersepah..tak mcm bilik..nk kata stor pun bukan..teruk tol penghuni bilik tuh dulu..hahaha

shinja said...

Ha dlm xsedar apa jua benda yang kita buat ada pro & ada kontra nya. Kdg2 rasa busan, tp bila kita kehilangan bnd yg manis itu, rupa2nya ia bt kn kita t'kenang balik pd ms lalu..Hai itu lah nmnya kehidupan. Apa2 pun, duniaku penuh dgn kecerian..Duniaku Hijau~

erna ghazi said...

adam..

ni kak jeeda..still remember me?
how r u? please email kak jeeda kat r_nez82@hotmail.com k...
or add me at ym..nurulerna..
take care dear..