Saturday, September 13, 2008

:: Kerjaya Sebagai Pendidik atau Office Boy ::

salam..

aku didalam dilema...hahaha..

berhari-hari aku pkir bnda nih..ye lah bila still unemployment ni, rasa mcm tak sedap plk..mana tak nya..takkan selamanya nk dok umah makan tido, makan tido jer..mana aku da carik duit nk sara kehidupan seharian..nk jejalan sumer takkan nk minta duit kt family lagi kot..selama nih berharap kt duit dlm bank jer..skrg duit dlm bank pun da tggl ckit..tggl utk emergency case jer..

beberapa hari yg lepas, aku pergi interview kt salah sebuah private univ di Shah Alam utk keje bhgn admin [kira kt Jordan org panggil Qabul Tasjil..ala2 Syeikh Ali di Univ. Mu'tah] secara am nya mcm da dpt keje tuh..sbb dia tanya aku nk start bila..kalo ikutkan jadual aku start Isnin ni..tapi i'm still waiting 4 the recomformation call..takkan nk g sergah mcm tuh jer..at least biar la ada pengesahan..

dlm masa yg sama, aku jugak apply sbg guru [GSTT n Mara] peluang utk jadik cikgu GSTT tu iAllah ada la sbb ada kwn aku yg tolong kan..mara plk tak tahu lagi..tapi aku just mencuba..kalo dpt akan dipertimbangkan..

n...dlm masa yg sama gak, aku apply keje d bhgn management trainee di IBBM utk kemasukan bulan 12 ni..training 6 bulan and then BNM akan serap masuk ke mana2 institusi bank yg memerlukan..diz program under BNM...

tapi aku pening sbnrnyer nk keje yg mana satu..bukan aku memilih kerja..kalo boleh biar la keje tuh ada memulangkan hasil. kalo org ckp aku pilih keje..tak sbnrnyer..kalo ikutkan aku ready je utk keje di SMATT tuh..tapi dengan elaun yg ada tak mampu nk tampung kehidupan aku kt sban..kalo umah aku kt sban len citer la..mmg aku keje je c2 dulu...at least i gaint an experience dlu..

jd pendidik ni aku leh jumpa org [bbdk sekolah] setidak2 nya aku nih kira bercampur dgn masyarakat la jgk kan..huhuhu..dan, aku gak boleh perkembangkan ilmu yg ada..takkan nk biar terperap lelama nnti hilang mcm tuh gak..aku gak ada pnglaman ajar sedara aku [math] n ajar bbdk kt Jordan [Visual Basic II]..hmm..kerja ni best sbb 'ada org' ckp keje nih yg paling best..bila cuti sekolah,gaji kita still jalan. office hours pun tak la lama sgt mcm org keje pjbt nih, kira tak bnyk keje sgt la..tp aku nih kurang berminat ckit [ckit jer] mengajar nih..

keje office nih plk ada je jumpa org..lagi2 keje mcm customer service...mcm banking bhgn admin pun sama gak..tp mcm tak berkembang jer..everyday buat keje yg sama...masuk keje kol 8.30pagi..kluar kol 5.30ptg...sesekali wat overtime sabtu ahad..huhuhu..tp gaji ok gak..tp sbnrnyer aku lg suka keje office nih. sbb tak jumpa bbdk a.k.a bdk sekolah...kalo dpt keje kt office yg ada air cond lagi la aku suka..lagi2 kalo yg ada outstation..kalo overseas lagi best..sbb aku nih suka berjalan..hakhakhak :]

bg korang la..yg membaca entry nih mcm ner ea??apa pndpt korang...??

7 comments:

fItRiNa said...

hmmm....
for me la kn.... choose sumthing tht suit you the most... e.g: klu admin 2 lbih sesuai... amik admin... klu ngaja yg sesuai, plih 2..... neway, hope u'll make right choice... everythng dpnds on u nw... ur future bro.

emir.abu.khalil said...

senang, enta buat istikharah syeikh, takyah pening kepala... bentangkan baik buruk, di situ kita pilih.. macam yang enta cakap, kalau nak kerja, biar yang memulangkan hasil...kekadang kerja pejabat tak memulangkan hasil daripada kerja guru, sebab hasil tuaian guru kekal sampai akhirat... kalau pejabat apa lah sangat... something to ponder upon... wAllahu yubarik fiik...

Endofday said...

ko sambung master je dam kat yarmouk ahahahaha

kadir said...

aku nak bagi cadangan je la, ko nk pilih kijo,memule tgh keje tu camne,permanent ke,kontrak ke,sukarelawan ke =p dll.elok crk yg tetap,terjamin sket.seken kalo kite keje ngan kampeni mane2,tgk background kampeni tuh,kukuh ke tak,kang xkukuh kampeni tuh bankrup sie2 kene retrench,sbb tu org ske keje kompeni besar2 n oversea nye.tgk gak ape kompeni tu bleh offer kte, house loan,insuran,other allowances bla bla bla..pastu tgk tempat,sesuai ke tak,kalo jauh ngn umah kene pk transport or sewe umah,bajet2 la ngan gaji kte,kalo xberbaloi bek xyah.kalo nak pikir keje wat bende same,boring,bleh kate sume keje mmg camtuh,len la keje bisnes sendri,pas pikir2 bwk la berbincang ngan famili,dah buat tapisan2 tersebut buatla istikharah,kite kan orang islam... =p kalo cdgn aku gi la IBBM tu...

kadir said...

neway lupe nak tanye, ko apply keje ape kat astro tuh, jd tukang ujibakat AF ke???

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

hmm...

anyway..thanks Fitrina, Azmir n Kade..

sumer pandangan da diambil kira..

n utk pngetahuan, aku akan memulakan carrier aku di bhgn admin al Madinah International University..aku rasa keje nih bukan la permenant bg aku..sbb kalo dpot offer yg lagi better aku mcm nk chow jer..hehehe

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

lupa lak nk wish thanks to endofday a.k.a adam [jgk] tak perasan lak ko ada td..

master??huhuhu..tggu dlu..duit takde..