Saturday, February 14, 2009

:: New Day..New Experience ::

Assalamualaikum wbt..

hye everyone..tak de apa sbnr nyer..cuma nk berkongsi pengalaman mengajar jer ngn korang sumer..almaklum la..aku kan pendidik [nmpak best ckit..hahaha]

minggu ni aku da dibekalkan dgn kelas..mencabar+mantap gak mengajar bdk2 ni..tp yg penting suara aku mcm da nk hilang da..baru seminggu mengajar..byngkan 5 tahun..mcmner??

tp kan..sbnrnyer..bila kenang2..pkir2 balik..seronok gler mengajar bdk2 ni..walaupun diaorg ni manja..mengada2..dan kadang2 ter'saiko' dgn staff MEDIU dlu yg mengatakan mcmner kalo bdk ni berak dlm sluar?? tp diaorg ni selalu je wat aku tersenyum sensorang dlm kls mcm org gila..hahaha

spt biasa..aku takde preparation utk alat bhn bntu mengajar utk bw ke kelas..so, aku hnya berharap pd papan hitam dan lukisan aku yg aku rasa masa aku pra sekolah dlu dpt 'C' tu la dpt ajar diaorg..huhuhu..

smlm ada wat fire drill..ini kelakar..blok D tak dgr bunyi loceng!!..kalo betol la..mmg da rentung kitaorg kt blok tuh..bdk2 plk kene dduk kt padang smbil bising2 dan cikgu bertugas mcm ckp sensorang je dpn tuh..huh..

erm..kt bawah ni ada gmbr sorang bdk..aku tngkap curik2..al kisah bdk tuh..dia nyer kasut hilang sebelah..dia perasan masa dia nk balik ke kelas dr Surau..sian gler aku tgk dia..walaupun cikgu yg ajar dia tu wat derk jer..tp takkan aku nk biarkan dia balik mcm tu jer..korang bayangkan kalo anak korang jd mcm tuh..??..so terrible!!..boleh nangis weyh..

so, aku ni punha sian..tlg la carikkan kasut dia..muka dia pun tak de la nk nangis..tapi kesian..last2, aku jmpa kasut dia dlm tandas..nasib bek jumpa..kalo aku tahu anak aku la yg sorokkan kasut bdk tu dlm tandas..balik umah mmg siap la aku keje kan..

td ada sekolah ganti..tgh aku otw nk ke kls..ada ada la nmpak sorang bdk ni..bdk lelaki..baru tahun 1..diulangi sekali lagi..tahun 1..dia tak perasan aku tgh lalu c2..dia ddk kt pintu kls kwn dia..pastu wat ejek2 muka..yg aku tak tahan...dan super hangin aku dibuatnyer..dia tunjuk jari hantu dia kt kwn dia!!..it's means he show F**k kt member dia..terus aku lepok blkng dia ngn buku kt tgn aku...pokkkk!!..dr tersenyum td terus tak bckp bdk tuh..nasib la...

ok..td kan ada sekolah ganti..so, utk bebudak tahun 2 ni diaorg ada program khas "Kem Bestari Solat"..berperingkat sena nyer..dan aku plk diamanahkan ajar 10 org bdk kls 2 Elit..kira bdk pandai la..[fuhh..nasib bek]..dan muka2 mereka ada kt bawah tuh..nk menghafal doa Iftitah super payah tol diaorg nih..da umpan dgn gula2 baru la berlumba nk menghafal..hangin betol aku!!

haaaaa...so many stories la nk bgtahu..hehehe..ok laa, layan je pics kt bawah k..


[ni la 10 org yg aku ckp td..bdk2 kelas 2 Elit..muka stgh series..]

[muka candid..dlm kls ni ada bdk kembar..Atif dan Aqif]


["ok..pandang cikgu.nk tngkp gmbr ni.." blja berwudhuk]


[fire drill...bdk2 yg kepanasan mula wat hal masing2..]


[ni la muka bdk hilang kasut sebelah tuh..olorr..siannyer]


[bdk2 tahun dua..pembhgian kumpulan utk kem]

p.s : buat pertama kalinyer..lagu gubahan aku yg aku bese guna nyanyi kt kelas bdk2 tahun 2 tak mendapat sambutan..diaorg kata tak best!!..huh, hangin betol..nape la diaorg lmbt tngkap??dan nape la aku g nyanyi sensorang dlm kls tuh arituh..hahaha..maluuuu


28 comments:

rizz said...

comei dak2 skolah ni huhuuuu

xillix axillixa said...

tergelak tuh... wakaka kaka...

akak kalau mengajar (dulu..buat home tuition)...
mmg garang...

ada anak anak yang boleh dengar kata..
ada anak anak yang tak mahu dengar
kata langsung...

bertambah perit bila ada murid yang dyslexia.. akka kat rumah mana ada aklat canggih nak ngajar...

guna lah buku buku yang berwarna... sampai nangis akak kerja...

kadang ada anak anak yang bila berkeras dia dengar kata...

ateh... said...

hahhahaha.dam kenape muke dia org ade mcm muke cikgu dia jugak????hahahahhaha

humbleandmodest said...

isk~
kecik2 da pandai buat benda macam tu...

Wexeeda said...

salam, hihi gelagat budak2... wex dlu kecik2 pn mmg blur2... sama ada dibuli atau membuli kwn2... oooppssss...

klaka nye kne 'saiko' ngn cikgu2...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

rizz :

comei mcm cikgu dia kan??kan?? ;p

------------

xillix axillixa :

betul kak, ada tu suh dduk diam pun tak boleh..hyper aktif betol..lagi tak tahan..bila kita ngjar ada yg menjeling2 ngn sy..adoii..hangin jer.. ;)

p.s: nk je buat ABM, tpi elaun tak masuk lagi..hehehe

---------------

ateh :

ada je muka bdk skolah aku mcm muka ko, aku jumpa aku tenyeh2 dia..sbb aku ingatkan muka ko..tersilap plk..hahaha

---------------

humbleandmodest :

bdk2 zaman skrg..bayangkan baru tahun satu da pndai ber'shuffle'..aku suh nyanyi diaorg g ber'shuffle'..mana aku tak hangin..hahahaha

Wexeeda said...

ek silap spatutnye:
kne 'saiko' ngn staf MEDIU

humbleandmodest said...

ko pon join skali ke?
hahaha!

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

wexeeda,

aaiii..membuli kwn pun blur jgk??hehehe

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

humbleandmodest :

niat dihati nk join..tapi kene control ckit dpn ank2 murid beb..
hahaha

Mr. Janggel said...

Alalalal kiut-miut bebudak tu yer....
Selamat mengajor yer...

Wexeeda said...

mmg blur.. dlu waktu kecik2.. mne nak perasaan kita buli org ke tak... pastu kita pn tak perasaan kita telah dibuli org.. yg tau menangis, pastu kawan balik... hahaha...

smoga sronok mengajar budak2 tue.. moga elok hendak nya dorang belajar dn senang trima ilmu yg cikgu adam bagi... slmt berjaya

p/s kwn wex ajar budak tadika... dia kte sejuk je tgk budak2 tue blaja wudhuk...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

janggel :

tgk la plk saper cikgu diaorg..huhuhu

;p

----------

wexeeda :

smlm ajar diaorg berwudhuk tak sempat plk nk pegang rasa tgn diaorg..hihihi

humbleandmodest said...

wahhhh..
jahanam anak murid dapat cekgu macam kamu..
haha!

err..
ajar diorg blogging ok x?
:)

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

aku cuba merahsiakan profile diriku yg sbnr dr pengetahuan guru2 dan anak2 muridku..hahaha

tp ajar diaorg blogging??esok nk tnya, saper ada profile f'ster, myspace atau blog..ok tak?

humbleandmodest said...

boleh jer..
lepas ni anak murid ko da xperlu datang kelas.
kontek guna laman sosial tu je.
haha..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

hahaha..
bagus idea ko!..pastu aku kene byr RM60,000.00 sbb kene berenti keje..

;p

Miss Ubi said...

alala...budak ilang kasut tu memang wat cedey muka dia...

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

mmg pun..sian betol tgk muka bdk tuh arituh..nk tgglkan mcm tuh pun tak sanggup..

.0hbintang!. said...

salam.
manyak nak k0men neh ;p

1.aww..
sianny adek tuh..
sy p0n!!
kalaw ank sy y wat catu..
es0k g sk0la tayah pakai kas0t!!
huh!
dan muke >:P

2.emm.
budak tu wat xn0n0h eh
g amek cili la
g cili jari ye
bia pedeh
pdn muke
nyiahaha ;p

3.kewl kewl
nak k0men ape da lupe da
haha
but 0verall.
ur can b 0ne kewl tcher la!
brav0 brav0~!

pasneh nyanyi s0wg s0wg g k
smpai d0wg td0
haha ;p

Nurul Aznil a.k.a Tatty-Teddy a.k.a AznieBunnie said...

salam,
Ustaz, lepas awak cepuk budak yg bagi middle finger tu awak explain tak kat dia, kenapa awak cebuk dia?
kena explain wooo... kalau tidak dia kompius dan mungkin akan ulang buat benda tu lagi sbb dia masih tak faham perbuatan tu salah...

Miss Ubi said...

bes jugak ajar budak2 kan...tehibur gak...tapi sengal pon ada jugak..tapi besnya la..chayok2 selalu..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

bidadari :

wahh...mcm mengarang essay da awak nih..hehehe

---------

sis aznil :

tak terpkir plk bnda akn berlaku..then mcm "huh??"..tergamam la jgk..hehehe

---------

miss ubi :

seyes seronok..tp sengal pun iyer jgk...hehehe

sanyuroh_kibdah said...

bg aku laaa..
PELAJARAN utk budok kecik lebih mudah dari org dewasa...
tp MENGAJAR budok kecik sebenarnyo lebih susah dari org dewasa...penat beb...hehehe

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

sanyuroh_kibdah,

betul..betul..betul..

susah..dan mencabar..tp enjoy!

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

kasut hilang?kesian nya..

eh,si kembar tu cheeky gila.comel!!ahahahah

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

cabincrew :

atif dan aqif..betul..kadang2 salah pnggil org..nk pnggil aqif..atif yg pandang..konfius..seyes..bdk2 kembar sekolah ni sumer comel2..hahaha

:: Cikgu Wiween :: said...

laa si syazani ke yg ilang kasut ni. hehehehe dia mmg selenge sikit. tp dia ok jek