Saturday, February 21, 2009

:: Manusia-Manusia Tak Faham Bahasa ::

Assalamualaikum wbt..

nk melepaskan geram dgn program arini..super hangin aku..

seawal jam 8.30 pagi..aku da gerak ke sekolah..sbb arini ada mesyuarat PIBG sek. inilah kali pertama aku pg mesyuarat PIBG..hahaha..

dipendekkan cerita..mcm bese la..guru2 ni otai..al maklumlah..sekolah tu tmpt dia..jd, mereka2 ni berkumpul la kt blkng..mksud aku, tmpt dduk diaorg kt blkng..termasuk la aku..hahaha..tp bkn ni yg aku nk ckpkan..

aku jd pelik..kalo ari perhimpunan, emergency calling kumpul kt mana2 ke..cikgu2 super payah nk suh bdk2 sek ni senyap..tp masuk akal sbb bdk2 mana nk dgr sgt ckp org..kadang2 mcm sek aku ni amik masa nk suh bdk2 senyap..da jerit pun ada gak yg bersuara..tahu plk cikgu2 ni hangin..termasuk aku..

so, berbalik kpd mesyuarat td..bila cikgu2 ni da kmpul kt blkng, diaorg plk dok pot pet..pot pet..bla bla bla..sok sek..sok sek..mc [master of ceremony] takkan nk jerit2 suh cikgu2 ni jgn bising..sbb diaorg da besar, da ada akal boleh b'fikir..tmbahan plk..yg dtg merasmikan td YB mana entah..kiranya, tetamu kehormat dtg..so, jg la suasana majlis..org ckp dpn jgn la ckp kt blkng..aku td pun boring gak dgn ucpan pnjng lebar..melalut sana..melalut cni..tp kita kene faham, letakkan kita pd situasi org yg berckp..mcm cikgu2 suh bdk snyp kt assembly..

nmpak tak???..

seperkara lagi..aku rasa akulah cikgu paling muda kt sekolah tuh..walaupun ada segelintir cikgu2 yg berpangkat mak pd aku..menggelarkan diri mereka kakak..bg aku bkn mslh bsr..lagi2 nk jg standart dpn bdk2 ni..dan majoriti da kawen..

so, diaorg suka bercerita psl keindahan alam perkahwinan, lagi isu2 berkaitan 'mlm pertama'..bg aku tak de lah bnda besar..sbb itu fitrah..[fitrah ke??]..ye lah, lelaki mengimpikan wanita..wanita mengimpikan lelaki..but the problems is..bercerita kt PUBLIC!..malu la ckit..kita cikgu, ada standart..kene jg profession sorang guru..

bnda ni berlaku bila ada sorang cikgu td borak [mcm nk tnjuk best, dpn cikgu wanita..huh, sakit je hati aku] pastu borak dan gurau kuat2..slack nyer ibu bapa students tgh mkn sebelah tuh..how come!! aku nk gelak pun mcm kene pkir 2 3 kali..

bkn la nk timbulkan isu perkauman [walaupun takde kene mengena..] mahupun isu kenegerian..tp, itu lah hakikat..semeja mkn dgn aku td di sebelah ptg kt PD Golf and Country Club [Lunch sempena majlis perpisahan GPK HEM] adalah majoriti dr negeri yg sama [negeri dirahsiakan] mcm bese..bila org dok bckp atas podium dia pun nk ckp jgk..pastu merepek..

hakikatnya..mcmner org luar yg bkn dr kalangan pendidik nk pandang tinggi profession perguruan atau pendidik kalo masih wujud 'mereka2' yg tak reti menjaga suasana majlis rasmi..adab protokol..dan yg tak faham bahasa!!...sedarlah kita hendakkan org menghormati kita, tapi kita sendiri tak hormati org len...jd lah pemimpin yg boleh dipimpin dan boleh memimpin..

sekian, luahan hati seorang guru.

p.s : kertas soalan ujian bulanan 8 kelas tak abis tanda lagi...bnyk nyer!!.


11 comments:

Miss Ubi said...

betul awk ckp tu..sepptnya guru2 la yg tunjukkan perangai baik...haha tapi mesti yg xpam2 tu pompuan la majoriti..taula pompuan nie byk ja gosip..xpa...yg pnting awk xwat cam tu..so awk xmemperbyakkan lagi bilangan manusia-manusia yg xfaham bahasa...

humbleandmodest said...

aku susah nak ikut protokol..
maaf...
haha!

biscuck said...

guru pon nk kena tarbiahh nih..

sanyuroh_kibdah said...

Adam says: ""so, diaorg suka bercerita psl keindahan alam perkahwinan, lagi isu2 berkaitan 'mlm pertama'..bg aku tak de lah bnda besar..sbb itu fitrah..[fitrah ke??]..
ye lah, lelaki mengimpikan wanita..wanita mengimpikan lelaki..but the problems is..bercerita kt PUBLIC!..malu la ckit..kita cikgu, ada standart..kene jg profession sorang guru..""

= yelah aku pon stuju, bendo2 gitu mano buleh nok cerito kat public...huhhh cekgu gitu,dok reti adab plak...huhuhu

.0hbintang!. said...

cop cop.

crite mlm ptame tu sy musykel sket.

weren't em supposed to b secret?

i mean..itukan cite hal ehwal suami is3..

kan?

ckgu ckgu pon cite gax??

ayo~

kalaw sy kan..

sy g kat dowg..

sy ckp

"eee ckgu..
mak ckp tabaek cite psl ni kat owg..
dose..
tuhan mara taw [-x "

then sy blah ngn muke sgt kecewa smbel ckp

"mmg bet0l la kiamat hamper tibe..isk isk"

amek k0!!

da la g0l0ngn neh y plg penting

aishh

s0h d0wg diri ats kusi jek len x ckgu..

mcm sy kene dulu sbb bsg sgt

mase f0rm5 ;p

anywho.

keep it up ckgu!!

g0 g0 chay0k!!

(;

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

miss ubi,

majoriti sama je cikgu laki ke, cikgu pompuan..sama jer..kalo da cikgu laki ni bising..apatah lagi cikgu pompuan..hehehe

-------------

humbleandmodest,

aku pun sama..protokol ni menyusahkan..tapi bila dlm mjlis rasmi, takkan nk memekak kot?

-------------

biscuck,

betul3.. ;p

-------------

sanyuroh_kibdah,

fendi..tu la psl..terkejut gak bila cikgu2 wat mcm tuh..mcmner anak murid tak ikut..

-------------

bidadari,

tak de bnda nk dimusykilkan..erm, how ur aji??..dia mengajuk ngn sy..huhuhuhu..

xillix axillixa said...

itu cikgu yang jadi cikgu bukan nak jadik cikgu tapi dah tak de kerja..so jadi cikgu....

Nurul Aznil said...

cikgu, awak tak bleh guna perkataan majmuk 2 kali... mereka-mereka tu tak bleh pakai... kui kui kui

OIT JOM PI PULAU KAPAS!!!
money is not the issue... kamon bebeh, yeah!

djambu puadovich said...

"lelaki mengimpikan wanita..wanita mengimpikan lelaki"

hehe...ustaz adam ada mengimpikan sape2 x? hehehe

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

xillix axillixa :

erm..betul3..naseb baik tak slalu jmpa dirog sbb diaorg sekolah pagi..huh!

--------

Sis Aznil :

ooo..ye ke??..sorry la, cikgu pun lupa gak kengkadang..

if money not the issue..abeh tu nk g pakai kenyit2 mata je ke??hehehe..lgpun 7hb tu sy kene jd hakim utk pertandingan MTAQ peringkt daerah..sy??hakim??..musykil2..hehehe

----------

djambu :

ada2!!..secret...

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

tapi sesetengah orang,sebab mahu diterima masuk dalam komuniti,mereka seronok bercakap benda yg orang lain suka dengar..

tapi saya rasa pelik lah.takde ke rasa malu dan respect akan pasangan masing2?cerita peribadi tu..