Thursday, August 28, 2008

:: I Love My Mother ::

diz entry i want dedicate to my beloved mother...

1st, i want to describe about my mother..my mother a.k.a 'mak' now 51st years old. mak lahir masa Malaysia mencapai kemerdekaan. bangga tol dpt anak kpd mak yg lahir masa merdeka. but, i never ask my mother about celebrating merdeka that time..sbb mesti da agak da jwpn dia:

"mana la mak rasa time tuh..."

hehehe..tak pe lah. what i want to say is, mak seorang yg very tabah n sabar dlm menempuh hidup without her beloved husband a.k.a my father since 22 years ago. ayah meninggal dunia disebabkan penyakit Intracranial Haemorrhage [can someone tell me what sick is diz] di HKL...since that, mak besarkan kami berempat [k.yong, k.ngah,abang n me] di kg sebelah ayah iaitu di rumah wan n atok aku skrg [kg changgang]..

sejak itu, mak besarkan kami dengan wang pencen ayah [ayah ex post office officer]..tak ingt la time tuh sebulan waper RM ntah..lebih kurang RM300++ la kot..dengan duit tuh..aku tak leh bayangkan mcmner mak sara kami untuk setahun pd tahun 1999 disebabkan masa tuh aku ngn abang blaja kt pondok yg mana sebulan yuran dia adalah RM130++ mcm tulah..huhuhu...banyak kan?? masa tuh kak yong n kak ngah da start keje..tp sejauh mana diaorg leh tolong ringankan beban mak..they got their own responsibility [nk kawen]...takkan nk harap mak jgk..hehehe..

sepanjang aku hidup kt muka bumi Allah nih..mak tak pernah bgtahu aku if mak tak de duit..mak pesan..

'kalo pasal nk belajar ckp je berapa ringgit..tahu la mak nk uruskan nnti'..

ayat tuh aku ingt lagi..mak lafazkan masa kt dapur..aku minta nk beli apa ntah...hehehe..

dari pandangan aku yg bergelar anak ni..mak tak pernah cerita kt aku [kt anak2 mak yg len tak tahu la] apa saje kesusahan dia..mak sakit ke, tak de duit ke, kecewa ke, sakit hati ke..apa ke..tak de nk bgtahu aku..tapi sbg seorang anak aku mcm blh detact je perasaan mak aku mcmner..

sejak aku meninggalkan kampung utk belajar di Jordan, abang di Singapore, kak yong di Shah Alam, n kak ngah di Tampin..mak tinggal la di rumah utk jaga wan n atok..nasib baik Syukriah a.k.a cucu kesayangan mak, pengarang jantung wan dia dduk di kampung dgn mak aku teman kehidupan seharian mak.

kini, aku da ada kt umah lps abis blaja. n Syukriah da ada tmpat nk bermain walaupun kengkadang aku nih kene la tahan sabar dgn keaftifan dia yg suka memanjat!!..huhu..aku ingatkan bila aku da grad nih mampu membuat mak happy [i'm the one and only anak mak yg masuk u] tapi ada sorang anak mak yg spoiled my mother feelings!!

tak per sejauh mana kecewanya mak..'dia' tetap anak mak...mak mana tak sygkan anak dia..tapi, ada ke anak2 yg berfikiran mcm tuh...

org ckp 'sorang mak leh jg sepuluh anak..tapi boleh ke sepuluh anak jg mak yg sorang'...kita sebagai anak kene la sentiasa fikirkan mak and ayah. sayangkan mereka lebih dr sayangkan diri sendiri..kene la sentiasa ingt pengorbanan our parents kita terhadap kita..bila tiba masa yg sesuai balas la jasa baik n pengorbanan mereka...bukan lagi menyusahkan mereka..bayangkan mcmner kesakitan yg terpaksa ditempuhi mak bila nk bersalinkan kita yg anak2 dia nih..even operate pun still sakit..nk berpantang bagai..ingt org suka ke wat mcm tuh..tapi the only person yang sanggup menempuhi saat2 mcm tuh ialah my mother n your mother.

mak..i love you forever than ever!!

p/s : sayangi lah emak anda..kalo bukan anda siapa lagi??

4 comments:

anap_ilmi said...

hmm..tersentuh.1 perkataan pun aku xtinggal membacanyer...

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

aku yg menulis..dan baca balik..lagi la tersentuh..

p/s : kene wat kempen sygi mak anda nih..hehehe

faez said...

intracranial hemorrhage tu adalah pendarahan dalam otak..

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

faezah..

mcm tak caya ko kembali ke blog aku!!