Thursday, August 21, 2008

:: Dilema Alam Pekerjaan ::

Salam..

mengenangkan smlm merupakan genap sebulan aku ddk di msia...mengenangkan da sebulan aku ddk di msia tanpa melakukan apa2 keje..hehehe..maka tertunailah hajat aku untuk berehat selama sebulan di msia selepas grad,..hehehe.

esok aku da mula mencari pekerjaan..oopss..sebelum korang menganggap aku nih super pemalas..aku nk bgtahu yg smbil2 berehat aku ada gak apply keje..mcm2 aku apply..smpai ada yg tak terpkir kt hati aku nih..

kini, baru la aku susah payah, suka duka mencari pekerjaan..

apa yg aku leh simpulkan..ramai org ckp zaman skrg ni payah nk dpt keje..ramai menggangur..tak keje..da bertahun wat keje tanam jagung..baru dpt keje..skrg gak org carik pekerjaan yg tetap supaya terjamin..tak nak yg contract2 nih..

pemilihan keje nih ada 2 bahagian..satu under gov n satu lagi private...org ckp keje gov lagi ok, terjamin sbb dilindungi. mana taknyer ada pencen n tetap...n private nih tak terjamin..tapi kalo nk diikutkan..2-2 ada kelebihan n kekurangan tersendiri...

sejak balik msia nih jgk aku tak terlepas utk membeli paper..biar la da lambat mcmner sekali pun..[kadang2 petang2 aku g beli..wat malu jer..] sbb nyer aku nk tgk keje kosong..

sebenarnye..pendapat aku..diulangi lg sekali pendapat aku..lagi sekali aku ulang..pendapat aku..sbnrnyer keje kt msia ni berlambak!!..series banyak n berlambak!!..cuma ada bnyk faktor knp la payah sgt nk keje nih..

1. keje kosong yg ada, kadang kala tak kene ngn bidang kita..aku bg contoh. aku bidang syariah a.k.a agama...jd keje kosong yg ada kebanyakan mcm mekanik, IT, kejuruteraan, perubatan dll..agama nih yg ada n popular mcm JQAF, KPLIA , GSTT atau yg bersangkutan dgn perguruan ..walaupun aku pernah ckp yg blaja agama nih adalah universal tapi kadang2 tak kene tmpat gak..melainkan satu keajaiban berlaku..atau nasib menyebelahi mereka2 yg beruntung..

2. muaddal tarakumi@pointer mereka yg grad nih ckit jer..mcm aku..hehehe..bila ada keje yg sesuai ngn kita..bila tgk qualification tuh tak mencukupi..tu sbb payah nk dpt keje..len la kalo mcm kwn aku yg grad dgn muaddal yg tggi..senang nk dpt keje..

3. memilih keje [mcm aku]...nk keje yg best2 jer...da la tak de pengalaman keje sblum ni..terus nk dpt position n keje yg best2..almaklum la..baru grad..da tu overseas punya sijil lak tuh..hahaha..keje buruh2 nih tak nak..nk dlm pjbt, yg ada air cond[maklum la msia kian panas]..menurut amatan saya [ayat teater] sumer org yg berjawatan tggi bermula dr bawah..kecuali sorang jer..tak perlu la bg aku utk mentionkan nama dia kt cni...hehehe..muda2 da dpt position yg tggi..huh!!

kalo korang tak cayer keje kosong nih berlambak..buka je bhgn iklaneka kt mana2 paper..mesti bnyk..ok, korang boleh ckp keje tuh mcm low standart la kan..aku bg lagi satu bukti..aku buka laman web Jobstreet arini..untuk entry keje kosong yg dimasukkan hari nih [21 Ogos] lebih dr 30 jawatan diiklan kan..dan masing kosong..huh..saper kata tak de keje kt msia ni??

bg mereka yg baru nk mencari keje..pastikan keje anda menepati kepuasan anda dan anda tahu matlamat untuk diri dan msyrakat..

sekian salam dr seorang yg bergelar penganggur terhormat :)

p/s : apa la pekerjaan pertama aku nnti..tggu dan lihat..

6 comments:

anap_ilmi said...

1 jer psnn aku.. "dah keje nnt, jgn lupe kwn2"

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

hehehe...iAllah tak lupa..

Faizal@poyan said...

kerja la apa-apa pun semua tu pengalaman, biar kerja kontrek dulu dalam masa yang sama apply kerja dengan Gov

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

haah la faizal@poyan..

tu la yg sedang diusahakan tuh..doa2 la ea..

Anonymous said...

sape yang keje tros jawatan tinggi tuh dam...dan aku rase aku tau ape die Intracranial Haemorrhage nih..rase eh dlm bahse melayu die pendarahan dalam otak kot...ntok maklumat lanjut rujuk wikipedia.com

Janggeltrekker said...

Nasihat aku... selagi masih muda..baik hang p keje swasta dulu... bile dah dapat pengalaman baru apply gov.. kalau tak menyesal.. jadi macam aku..hampeh...