Sunday, December 23, 2007

:: Pondok Asahan ::

Salam..

kali ni aku ada idea nk tulis pasal Pondok Asahan kt Gemencheh a.k.a Maahad al Ansori...

pondok nih ditubuhkan dan di asakan oleh sorang ustaz..nama dia al marhum ustaz Hj Hamzah bin Maarof...ustaz yg telah banyak merubah kehidupan aku...

pondok nih sbg pengganti tempat utk ddk bg mereka yg tak pat tempat kt asrama Sek Men Ren Agama Gemencheh(bkn best pun asrama tu)....jd mereka tggl kt pondok..tapi bg mereka yg diterima sahaja...kebetulan my brother sblum nih ddk pondok tuh...so, aku dgn sesenang hati menolak tawaran g SHAMS n masuk la sek agama yg bermasalah tuh dgn ddk kt pondok..

aku adalah org pertama sekali yg daftar kt pondok tuh...soalan pertama sekali arwah ustaz hamzah tanya kat aku...

"Berani tak nak duduk pondok nih?"..

aku jawab.. "InsyaAllah berani.." dgn senyum simpul...hehehe

then, lps bg penerangan ckit..ustaz hamzah bawa aku g pilih pondok...hanya ada dua je pondok pilihan...pondok no 5 n no 14...mula2 aku pilih pondok no 14...then, uwan aku plk ckp..jauh sgt(mmg hujung skali pun pondok tuh)....so, aku pilih la pondok no 5...aku da cop nk dduk ngn kawan aku sama sek ren dulu...nama dia Iza Aizat...tp sbb dia dtg lmbt aku check in dlu...then, org luar yg aku kenal lps tuh adalah Mohd Hakim Hasnan...bdk nih..aku knl..mula2 nmpak baik jer...lps tuh.,..tuhan je yg tahu...hehehe....masuk tahun 3 aku pindah pondok no 1 (bsar ckit)..sbb kwn sepondok aku..Iza Aizat tuh jd Ketua Umum Pondok..so, dpt la tumpang sekaki dok pondok yg besar ckit...hehehe

apa yg menarik n isitmewa nya duk pondok nih..
  • every Monday n Wednesday evening....kitaorg gotong royong bersih kwsan pondok sbb mlm tuh ada pengajian utk org2 tua dtg blaja ngn ustaz hamzah..the best things..mlm tuh mesti dpt raser mkn kuih best2, air teh kow pnya, kadang2 pulut yg mana bdk asrama tak de raser kelebihan nih..time nih..bila tgk ustaz hamzah tersenyum...senyuman itu sungguh bermakna..sbb dia series orgnya..
  • every Saturday morning...kitaorg ada gotong royong n da tentu la breakfast utk pg sabtu nih best..iaitu nasi lemak..super best...tp beza ngn gotong royong kt atas..g.royong pg sabtu nih...pemilihan tugas dibagi secara rawak oleh Ketua Kebersihan yg kejam...hehehe...sbb tugas yg best sumer kasi kt kwn dia..sakit je hati jd junior..
  • pagi Ahad...Jogging...leh kluar pondok...jogging sekitar kampung...saper tak jongging siap ar kene ngn ustaz hamzah...bdk asrama terutama lelaki tak dpt raser bnda nih
  • n the very special thing adalah makanan kt pondok adalah yg terbest antara pondok n asrama..coz bdk pondok nih tak ramai..masak ckit jer...then, da tentu ar sedap bebanding masak banyak mcm asrama...lauk fav bdk2 nih adalah Ikan than ayam...pelik kan??n da very tak sdp adalah telur rebus masak kari or apa2 jer...siap ada yg tak nak mkn...huhuhu
  • kitaorg nih outing hari Ahad...lps jogging..beza ngn hostel len...tp kami tak leh outing Bandar Tampin..just Pekan Koboi Gemencheh tu je...redha je la...nk kluar g tampin..kebenaran kene mintak dulu...
  • Menggosok baju dll...hanya hari ahad dan khamis jer...sape gosok hari len dpt tahu kt ustaz...akibat nyer korang akn tahu..
  • basuh baju bebanyak hanya hari cuti jer...
  • pakaian rasmi solat adalah JUBAH...jgn harap nk pakai baju melayu...
  • every year...mesti ada Family Day..melibatkan family2 bdk2 nih..n org tua2 yg blaja ngn ustaz hamzah..seronok sgt time nih..happy jer..bila dpt hadiah n game yg best...bdk asrama tak dpt bnda nih..

banyak la lagi....

pondok gak banyak merubah kehidupan aku...dari seorang yang buta agama...skrg aku da boleh bc ayat kursi...da boleh bc doa qunut..aku da blh solat jenazah..aku da pandai jaga solat..series..dlu aku tak reti...n smasa aku thun dua...ada kls tahfiz aku da hafal satu juzuk...ok la dr tak hafal...n mengingati quran like hafal quran akan menerangkan otak kita...memudahkan kita menghafal dan mengingt bnda len..series...aku da rasa sumer tuh...

n aku nih salah sorang anak murid kesayangan ustaz hamzah..mak cik sendiri yg bgtahu...hehehe...manja la katakan...bayangkan bdk len nk g tuisyen kt luar..tak leh luar kwsn gemebcheh..tpi bila aku minta nk g Tuisyen kt tampin...ustaz hamzah bg siap suggest tempat lagi...ye lah aku pun tak pernah wat ustaz marah...

then, bila aku main air ngn Fadhil kt bilik mandi...(kepantangan ustaz hamzah..membazir!!!)..dia tanya lps solat asar..bila fadhil tuduh aku...siot ko dhil...ustaz hamzah tak marah..dia just bg nasihat jer..len kali jgn wat lagi...

aku still ingt lagi... kepantangan n bestnya n lainnya Ustaz Hamzah bagi aku...

  • jgn sampai azan solat subuh..ustaz hamzah yg azan...kalo dia azan...azab dia teramatlah pedih bg kumpulan yg bertugas hari tuh..
  • then bc doa n bawa wirid lps solat adalah mereka yg azan atau team yg bertugas hari tuh...bkn ustaz..walaupun imam nya ustaz hamzah...saper yg gagap bc doa siap ar kene marah...
  • hati bdk2 nih takkan tenang selagi ustaz hamzah kalo lps solat tak pandang belakang n tak mulakan selawat (tanda mula salam)... kalo dia senyap n ada somethings dia nk ckp... bdk2 nih da berdebar coz takut ada yg wat silap dia nk denda...
  • kami pernah kene suruh tawaf beberapa kali madrasah(musolla) sbg denda..(malu bdk asrama tgk)...denda nih lazim wat lps subuh bukan sekadar tawaf siap suh berlari dlm keadaan pakai jubah..padan la ngn kesalahan yg kitaorg wat...

masa aku kluar pondok tamat form 3..aku still luangkan masa...(aku, fadhil n akmal norizan) utk stay kt pondok utk tolong bersihkan pondok sementara tggu result pmr n nk tggu twaran sek yg ditunggu2 iaitu Maahad Ahmadi...tu yg wat ustaz hamzah sayang kt kitaorg bertiga...

bila kat aku kat maahad...da kluar pondok la nih...ustaz hamzah sakit...sakit teruk..aku sempat dtg melawat b4 spm..ustaz baring atas katil..aku pg ngn akmal, fadhil, n beberapa bdk len yg nk kenal ustaz hamzah n pondok asahan...masa jmpa ustaz...ustaz sempat bg nasihat n time tuh aku menangis..aku betul2 sayangkan ustaz hamzah..banyak dia da tolong aku utk jd MANUSIA..n aku still ingt nasihat dia utk berjaya "MAN JADDA WA JADA WA MAN KASALA FASHALA"..simple..but penuh makna.....pondok tak de saper nk jaga skrg lps ustaz hamzah meninggal dunia..n time tuh aku da sampai Jordan bila Akmal msg aku ckp ustaz da tak de..aku menangis call my mother time tu..n today...pondok dibubarkan...cuma tinggal pondok usang yg menyimpan sejuta kenangan...

utk kawan2..senior2 n junior aku yg pernah dok pondok.. like Akmal, Fadhil, Zamri, Aizat, Hakim, dayat, helmi, shahiddan, daus bakar, rahmat, dll ramai sgt...kalo leh kumpul blk mesti best...

Bila aku teringatkan semula kenangan kt pondok..watkan aku betul2 sedey, pilu, hiba n i can crying bcoz of pondok.... Bye Pondok Asahan...

3 comments:

>>faez said...

yg ni aku komen len kali..nak kene baca leklok dulu..kuikuikui

Anonymous said...

a very good story...ceh ceh..series ak terharu baca blog ni...wat ak flash back sume bende...and ayat terakhir ustaz hamzah kat kita tu...ak pegang sampai sekarang..man jadda wa jada..(fadhil)..

p/s.,..ak xtuduh ko main air..ko memang orang yang stat dulu main air..its not my fault..pastu masa azan asar..ko tunjuk post manja dari bilik air..wat azan ak x betul..kalo ko still ingat...hahahaha

James Ryan said...

pondok ke 5 tu aku yang pertama duduk.