Friday, July 9, 2010

:: Inilah Masanya ::

Assalamualaikum wbt..

Aritu da seronok2 da abis exam la, da selesai semua assignments la, da lepas interview la..boleh la melepaskan nafas lega..dlm fikiran tak sabar nk ke sekolah, mengajar semula..mmg bersemangat gak la..mana taknya..hampir sebulan tak masuk kelas mengajar..

tapi lain plk kisahnya..

selepas abis exam aritu sepatutnya ada taklimat dr wakil JPNS utk penyerahan surat lantikan dan penempatan semula..kitaorg punya la excited smpaikan tak nk kluar dewan, even da tahu da pegawai tuh lmbat sampai sbb baru abis meeting..feel excited tu bergantung pada diri masing2 la kan..

tp sejam lps tuh dapat info katanya surat akan dipos ke alamat masing2..n tak perlu hadir ke sekolah sehingga surat lapor diri dan tarikh perlantikan diberitahu...ada 2 feel masa tuh..happy sbb dpt hilangkan penat dgn bercuti n sedih sbb tak dpt masuk sekolah n tarikh perlantikan yg kabur..

2 jam lepas tuh dpt sms kata perlu hadir ke sekolah seperti biasa n gaji jalan mulai esok...happy la aku...so, esoknya dgn bersemangat aku ke sekolah..mengajar mcm biasa dan terpaksa mengejar silibus yg terlepas..

malamnya another sms received..tak perlu hadir ke sekolah until surat perlantikan sampai..baru nk gosok baju..hampa n kecewa sangat..

n this issue tersebar dgn luasnya kat sekolah..kau bayangkan, dekat sbulan kau tak dtg sekolah..pastu datang sehari n lps tuh tak dtg balik..tak ke bnda ni menimbulkan tanda tanya kt org ramai..almost cikgu kt sekolah bersimpati...thanks alot...

semalam aku tetap turun ke sekolah..tapi bkn utk mengajar..akau g kantin sekolah makan tghari..kebtulan GB nak jmpa ada pesanan katanya..bila da bersoal siasat dgn GB, beliau pun simpati n thanks to him sbb sudi amik peduli pasal aku n yg lg 2 org tuh..so, GB kata kalau nk datang sekolah (mengajar) pun apa salahnya..yeay!..da dpt green light dr GB..

2 hari dtg melangok kt sekolah tp tak mengajar..dtg hanya mkn..skrg sekolah ibarat The Forbidden City bagi aku..hahaha..tmpat yg mana aku nk sgt pergi n masuk tp hnya boleh sekadar melawat..ibaratnya takde permit utk mengajar lagi..sehingga surat dari kementerian sampai..

tapi since GB da bg green light..rasa mcm next week nk masuk sekolah n mengajar..tak perlah..biarlah tak dapat gaji..asalkan masa terluang aku terisi n dpt catch up balik silibus subjek bdk2 ni..kesian diaorg..kalau jmpa asyik tnya knp aku tak masuk kelas..

Btw, anak2 murid aku bnyak bagi aku semangat utk masuk ke sekolah semula..biarlah tak bergaji tp selagi diaorg ada semangat nk belajar..then, diaorg bg aku semangat juga utk mengajar..Adam, ganbate kudasait!

Akhir kata, bila lagi nk buat pahala n amal jariah..kalau bukan sekarang, bila lagi..INILAH MASANYA!

Dari kelas 1 Arif..


Amirul, Fawwaz, aku n Faiz the Botakboy..


8 comments:

saya pening said...

nanti aku cadangkan nama ko untuk tokoh guru sepanjang tahun..

mahu?

::alifdalmim:: said...

hahaha..

masih belum layak sehingga surat drpd kementerian smpai.. :D

nurhafiz said...

haha..aku lak nk cdgkn ko KU sepanjang idop..

mahu?

deaf_angel said...

beb, harap benda2 ni semua dapat diselesaikan segera,

anyway, apa kata lepas ni ko ambik sijil life guard lak
ko bleh ajar anak murid ko swimming ke snorkelling ke

::alifdalmim:: said...

hafiz,

tidak mahu.. :D

-------

Bro. deaf,

semakin difikirkan semakin runsing kpla otak..

what should i do?..

zara aluwi said...

Bawa bersabar. Insya-Allah lepas ini lebih banyak rezeki mendatang. Mungkin kementerian akan consider tarikh kamu mula menjalankan tugas itu nanti. Teruskan usaha mendidik anak bangsa.

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

wahhhh dah lama tak titip komen kat blog cikgu alif..hehe..comey anak2 didik cikgu alif...heeeee

::alifdalmim:: said...

m.cik zara,

thanks sbb bagi semangat..hehe

------

Cikgu Mira,

comey mcm cikgu dia jugak kot..haha..perasannya..