Tuesday, November 20, 2007

:: Konvensyen Mahasiswa Islam Kali Ke-5 (KOMIS) ::

Konvensyen Mahasiswa Islam Kali Ke-5 (KOMIS)

Tarikh 17 Nov 2007 merupakan tarikh yang boleh kata dinanti-nanti kan oleh segolongan ahli Persatuan Mahasiswa Malaysia Univ. Mu’tah Jordan (PERMATA)…

Apa taknyer..tarikh ni merupakan tarikh utk program komis dimana program ni dah hamper 3 tahun tertunda…hehehe….aku bukan tak sbr nk dengar forum, atau mkn mee yg diaorg msk…tp yg paling menarik adalah Sesi Diskusi Perwakilan Tahun dan perbahasan setiap usul yang dibuat..nmpak menarik..

Pendek citer…aku leh simpulkan melalui 2 kategori…sbb ada dua pendapat…

>>sorang ckp…program nih tak berjaya SEBAB..dia kata sbb ditundakan…nmpak mcm pulang kosong tanpa sebarang resolusi dibuat..

>>sorang lg ckp…program ni hamper berjaya…SEBAB..walaupun ditangguhkan tapi ahli tak pulang kosong..at least diaorg ada persediaan utk sesi perbahasan yg tertangguh td..n, ganjaran bgi mereka yg dtg ke majlis nih dah tentu dpt pahala kalo diaorg ikhlas sbb program ni program ilmiah..

Aku setuju ngn pendapat kedua…hehehe

Then, program ni bkn tertangguh sbb kegagalan tapi permasalahan teknikal yg tak dpt dielakkan..cth :

1. Masalah masa penggunaan dewan (kecoh tol pak guard nih..da janji kol 10..nk tutup awal plk dia…dah tu kalo dia tutup awal pun bkn dial eh blk umah pun..kene gak tido kt c2)

2. Masalah kekurangan sumber rujukan…yelah..paling tggi batch aku sbg perwakilan n aku pun tak de lagi pnglaman masuk KOMIS ni sblum nih…takkan sama dengan AGM kot…yg super senior plk…da jd mcm nih baru lah nk bgtahu…dlm dewan baru nk bgtahu…sptutnya ckp la awal..

3. Lost communication antara Perwakilan Tahun ngn Pengerusi Sidang…bila tak de sefahaman antara MC n setiap perwakilan tahun jd mslh bila perwakilan tahun tak faham sistem “USUL” n “PERBAHASAN” n “RESOLUSI”…walaupun ada gak pelajar twinning yg sepatutnya da ada pengalaman kt msia… takkan ayat USUL n ayat KENYTAAN pun tak pat beza…hehehe

4. then, bila semua org diberi hak bercakap…apatah lagi bila seseorang yg tak reti nk minta izin berckp n tambahan pula bila microphone ada kt tgn…maka, kuasa veto yang ada pd Pengerusi Sidang time tuh mcm tak wujud…cth, bila nk ckp dlm sesi perbahasan bkn terus angkt tgn n ckp..sptutunya..angkt tgn then, tggu dpt izin berckp baru leh menyuarakan pendapat…pendapat bukan sumer salah..masing2 ada pendapt masing…Cuma tak kene pd waqi’ nya..hehehe
Aku rasa kan..ifwat, our program director mlm tuh jdik sakit kepala sbb sumer tugasan dia kene wat…ye lah dia Ketua Biro Akademik, takkan dia jgk yg jadik Pengarah Program??...tak per ifwat…cabaran sumer tuh…tapi aku tak puas hati knp ko pg switch off kan lampu pentas time forum tuh…bkn ko yg byr duit elektrik…da jd malap je pentas dewan tuh…

Overall, aku puas hati walaupun program nih ditangguhkan…bagi mereka yg tension2 sbb knp jadik mcm nih..aku ada satu kata2 hikmah utk korang terutama utk AJK program dan mereka sedih ngn program ni…hahaha


“Bila tubuhmu lesu dan hilang semangat, Allah tahu betapa kamu telah mencuba sedaya upaya.

Bila tangismu berpanjangan dan hatimu kedukaan, Allah telah mengira setiap titis air matamu.

Bila dirimu terlanjur melakukan dosa, Allah sentiasa menunggu taubatmu.

Bila kau telah mencuba segalanya tetapi masih tidak berhasil, Allah mengumpul segalanya untuk satu saat yang tidak terduga.

Bila hatimu telah mengecapi kemanisan iman, Allah telah berada hamper padamu untuk dikurniakan kejayaan hakiki….

HIDUP INI INDAH JIKA BERSAMA ALLAH”


>>> slps sesi kedua KOMIS semalam...aku nmpak kejayaan yg dicipta sbb majoriti ahli datang n bgi sokongan... bkn senang nk tgk dewan tuh penuh ngn org mcm semalam...n AKU.perwakilan tyahun 4 dpt anugerah kategori "Usul Paling Baik"....kagumnyer...