Sunday, October 9, 2011

:: Dari Langkawi ke Melaka Part 2 ::

Assalamualaikum...

Masuk bab jalan-jalan yang kedua..dah sedia?..ok jom!

Selepas berkursus (kursus lagi...) kt Langkawi tuh..aku dijemput..(cewah, tak nak kalah!..) oleh cecikgu Pra Sekolah utk join diaorang bw kekanak tu berjalan ke Melaka..disebabkan tak ramai cecikgu lelaki yg ikut..so, cecikgu lelaki bujang ni dipelawa la..

Ye lah..kalau dah org ajak berjalan free..mau kau nk tolak?..aku setuju jer..tp dgn syarat kena la jaga budak2..no worries..small matter..

Masa taklimat sebelum bertolak, aku pun dapat la 3 orang kanak2 nih sebagai anak angkat aku..secara tak langsung aku menjadi 'bapa segera' hari tuh...teruja gak..tetiba je dpt anak..hahaha...mana2 pergi mesti dgn bebudak ni..apa2 masalah pun akulah sasarannya..pendek kata jgn la berenggang nnti..

Destinasi pertama ke Zoo Melaka...al kisah sebenarnya aku pun da berpuluh tahun tak masuk zoo..kira aku ni tumpang sekaki jgk la..agak excited tp aku control la dpn bbdak...satu persediaan kalau kau orang kt luar sana bawa bdk jenjalan..kau kene buat2 tahu..walaupun tak tahu..pepandai la cari jawapan yg logik..sbb aku banyak kali ditanya..

"Itu apa..." "kenapa dia tido.." "dia makan apa..?"

Satu soalan yg aku rasa aku dah malas nk jawab sgt ada budak nih tanya.."Cikgu, gajah nih makan apa.." terang2 gajah tuh tengah mkn rumput atau tebu masa tuh..dia tanya lagi..aku jawab "dia makan orang!" hahaha..

Kat zoo memang sgt la meletihkan...cecikgu nih dah letih..tp bebudak nih aku tak tahu la diaorg ni minum air tonik apa agaknya..tak reti penat!...kemudian kami je Planeterium MITC..

Aku agak tak percaya kt Melaka ada muzium angkasa lepas mcm tuh...mmg cantik..tapi bila kau bawa budak nih aku tak dpt bc habis2..bdk2 kan cpt boring..pastu ada dia kesah saper naik ke angkasa, spaceship tu diperbuat oleh apa dsb...aku plk main kejar2 dgn diaorg...dpt plk sorang bdk aku jaga tuh hyper plk..tabah~

Ada jugak dia buat tayangan mengenai angkasa lepas..dlm dewan teater yg agak lain dari yg lain..kerusinya berbaring sbb tayanganya kt siling atas tuh...perghh...sebijik mcm kt angkasa lepas...tp disebabkan kerusinya berbaring, aircond plk tuh...ditambah dengan kepenatan kt zoo tadi..aku terlelap..ke, mmg sengaja aku lelap...hahaha..

Destinasi terakhir adalah Menara Taming Sari kt Banda Hilir..time ni super ramai manusia nak naik..ni pun kali pertama dlm sejarah hidup aku naik menara...ye kali pertama..even KL Tower pun aku tak penah naik lagi..KLCC?..setakat Suria KLCC tu penah la..

Dalam bas masa nk balik semua budak tertido..dah budak2..kalau dpt tido, nk kejut bangun mmg susah..dpt plk ada 2 orang budak ni super susah nk kejut bila dah smpai sekolah..cek2..rupanya budak jagaan aku...hmmm..puas la aku kejut..lagi digerakkan badan dia..lagi keras dia peluk badan dia..tinggalkan dlm bas kang aku jugak yg parah..

Lawatan kali ni memang penat...budak2 ni je tak reti penat..tp aku enjoy sbb tempat2 yg dilawati tu semua aku tak pernah n dah lama tak pergi...tp biasalah bawa budak..aku agak lapar jugak aritu...smpai je sekolah aku terus ajak kawan aku makan malam...lapar beb bawa budak jenjalan.

P.S : utk Aiman, Afham dan Shamsul..kita jumpa tahun depan...ni, bapak angkat korang akan ajar korang tahun depan...siaplah..jgn cuba nk main kejar2 dgn cikgu~ hahahaha

Turun je bas terus capture muka anak jagaan aku..takut kalau hilang senang nk carik dah cam muka.haha

Ini dia anak angkat aku...Aiman, Shamsul n Afham the hyper..hihihi

Cecikgu dengan tema baju warna Purple..sebab warna pra sekolah aku...budak2 senang nk cam n carik cikgu dia nnti..

Ready nk masuk Zoo Melaka...Bas 1 dan Bas 2..


Dalam Menara Taming Sari yang boleh berputar tuh...agak excited aku masa nih..




7 comments:

Janggel said...

Salam, weh first time aku dengar Melaka ada planetarium. Best tak? sama ke macam planetarium kat KL ni?

::alifdalmim:: said...

baru tak baru jugak la...best jugak la..aku pun dah lama tak masuk yg kt KL tu..tak tahu nk bezakan mana best..yg dkt Melaka tu dkt dlm MITC..tengah2 kwsan MITC.

s a L o m a said...

praktis jadi bapak ye cikgu..ahahahahah

tengok muka,afham lah konon paling innocent.tapi tu lah,takleh judge by its cover!ahahahhahahah comel si shamsul kecik2 dah rambut kaler2.koolness.hehe.yang aiman tu cheeky je dia senyum macamtu.comel lah semua2! :))

::alifdalmim:: said...

Ni kira mcm program Daddy Day Care..tabah je bawa anak2 pg jalan2..

Afham tu la yg paling hyperactive..mulut ni asyik 'zikir' nama dia jer...kejap2 hilang..kejap2 hilang..rambut si Shamsul tu tak tahu la ori ke tak..hahaha..Aiman tuh ketua, pegang air,tukang pemerhati si Afham dan jg tukang sound yg lain.haha

deaf-angel said...

tahun depan nanti dorang cakap dalam kelas
" cikgu tido berdengkur kuat masa kat dewan planetarium "

::alifdalmim:: said...

hahahaha...

nasib baik sebelah sy cikgu lain..ada cikgu tuh tidur smpai budak yang kejutkan dia bangun..haha

Abg Din said...

murid-murid 'kanak-kanak ribena'

senang tak nak handle?

hehehe