Saturday, September 3, 2011

:: Raya Dulu, Kini..::



Assalamualaikum wbt..

Salam Hari Raya, Minal Aidil wal Faizin..

Raya tahun ni agak biasa shj..sebabnya tak ramai yg balik kampung..2 orang akak aku tak balik, masing2 beraya di rumah mertua mereka..maka tinggallah 2 orang bujang kat kampung ni menolong emak. Ditambah plk mak cik aku yg kt Spore tu tak balik (dia ni nadi kt rumah kampung tu...kalau dia ada mak aku agak senang jgk lah..ada org yg membantu) lagi la mcm sunyi jer..

Raya Pertama dan Kedua aku tak kemana sgt pun..beraya rumah saudara mara yg agak dekat shj..belah arwah ayah dan belah mak aku shj..yg lain dduk rumah tolong mak aku prepare segala bagai utk tetamu dtg..itu la tugas aku dan abang aku...masuk raya keempat dan so on..aku berjalan sakan dgn abang aku...balik tgh malam~ ngeee..

Pagi raya tahun ni..aku buat sedikit perubahan..lepas tahlil dekat surau aku terus ke kubur arwah ayah..bersih apa yg patut n sedekah bacaan Yaasin..alone~ abang aku solat raya kat masjid.kalau tak tu lepas tahlil aku makan dulu..tp mcm lambat jer..terdetik gak kt hati aku masa tuh..what will happen if my father still alive..? hmm..

Percaya atau tak..kt facebook aku tak letakkan gambar raya pun..sebab apa..aku bgtahu kemudian di akhir entry kali nih..hehehe..

Acara bersama dengan family..kami sedara mara ke Melaka main bowling..2 hari berturut2...melampau! hahaha..tapi itu lah sukan family aku..yg boleh mengeratkan hubungan sesama saudara..keputusan dia??..aku??..hehehe..kalau bukan dlm ranking 1,2,3 jgn panggil aku Adam la! cettt~

Semalam, aku keluar beraya dengan kawan2..tahun ni tak ramai pun..knp?..entah lah..mayb masing2 dah ada family besar masing2 kot..dah ada anak bagai..tinggallah kami yg bujang ni berjalan sesama..program pertama, kami ke A Famosa Water World, Melaka..mandi manda smpai kecut..lepas tuh ke Banda Hilir dan terus ke Gemencheh.

Masa di Gemencheh, kami sempat lalu depan sekolah lama kami..Maahad Ahmadi..teringat je zaman bersekolah dulu...kawan aku si Fadhil ada gak ckp dia mcm tak percaya dulu kami boleh survive selama 6 tahun dduk kt situ..dengan takde air..kadang2 cecah 2 minggu..mandi sungai lah..tumpang masjid la..mcm2 laa..

Nak balik, sempat menyinggah ke Tampin, sekali lagi lalu kt depan Pondok Asahan..tempah kami tinggal dan belajar dulu..skrg dah takde apa dah...semua pondok dah dirobohkan sbb pengasasnya dah meninggal dunia..

Berbalik kepada soalan knp tiada gambar raya tahun nih..?

Jawapannya: Aku pakai baju raya 7 tahun lepas!..masih elok lagi what!..dan baju tu student aku dah muak tengok sbb kalau ada event kt sekolah, aku akn pakai baju tuh..tapi so far, takde orang yg tahu itu baju dulu-dulu..haha...lagipun diz year tak ramai family aku yg balik..so, simpan utk next year pulak..hehe

tak per..tolak raya kat Jordan dulu, kira baju raya ni baru 3 Tahun la..


p.s : Takziah utk keluarga Jurukamera BERNAMATv yg terkorban semasa bertugas di Somalia..hiba jugak aku tgk..anak2 masih kecil lagi..kesian sungguh..al Fatihah~





5 comments:

Janggel said...

selamat hari raya adam!

sama la taun ni kat kg aku pon tak ramai sedara mara yg balik..masing2 raya belah mertua...tak meriah la...

deaf said...

ala..makcik ko tak balik sana, ko angkut la semua raya kat Singapore..

::alifdalmim:: said...

Janggel,

hurmm...ramai2 baru meriah ye dak?bila nk datang rumah aku??


Bro. Deaf,

yer..minggu ni mmg nk ke sana pun..ada kenduri kawen..hehe

Janggel said...

Adam:

Hahhaa rumah ko kat Seromban kan? Haish tataula bile leh g sana.

rebinabiru said...

selamat hari raya tuan adam!! maaf zahir batin :)