Sunday, May 29, 2011

:: Arkitek dan al Fadhil Ustaz ::


Assalamualaikum wbt..

Hampir bersawang blog ni...huhu..yeay!.dah start cuti sekolah...yabedabeduu..

Banyak kisah dan kejadian2 yg berlaku sepanjang bulan 5 nih..sngat banyak..cuma masa je tak tak bnyk utk update blog nih...

Hah, ni teman nk ceghite ckit pasal 2 kerjaya kt atas..Arkitek dan Ustaz...bukan nk komen, nk kritik kerja2 di atas..itu citer lain..teman nk kongsi ckit pasal dua kerjaya tersebut sebabnya dia berkait dengan hidup teman..

Keje sbg Arkitek ni dia lukis pelan bangunan..mungkin bukan sekadar pelan bangunan..bermcm2 pelan la kot..teman pun tak tahu sgt sbb teman bukan belajar bidang tuh..dan teman pun bukannya arkitek..tp lebih kurang keje dia ada sangkut paut dgn lukis melukis gak la..

Nak teman jadikan ceghite..baru skrg teman perasan yang dulu teman pernah bercita2 menjadi seorang arkitek..kalau nak nmpak best ckit..seorang arkitek yang berjaya dan terkenal di mata dunia..hahaha..tak salah berangan, sbb tak kene bayar pun..

Sbb apa teman kata gitu, dulu masa teman kt alam persekolahan, teman suka sangat melukis pelan..mcm2 pelan..yg paling famous amours...gambar bangunan2 sekolah idaman dan impian aku..mana taknya..dulu masa zaman aku bersekolah, sekolah aku takde lah sesempurna sekolah under KPM ni...sbb dulu aku sekolah under State Government..so, kewangan terbatas..

Itu sebab kalau tgk bangunan sekolah zaman skrg nih..canggih manggih..ada yg dah mcm stail kt Korea n Jepun sana...skrg bangunan sekolah tak mcm dulu..kotak, tak de seni..skrg ni..tgk pun aku dah geram..nape lah zaman aku dlu tak mcm ni...hahaha..Jadi aku pun mula la melukis bangunan sekolah impian aku..mcm2 aku lukis..smpaikan aku tgk balik dlm buku catatan lukisan aku tuh..aku pernah melukis gambar dewan utk Majlis Daerah...huahuahua..tergelak aku sensorang..

Skrg ni KPM tgh buat satu sekolah baru utk sekolah yg aku mengajar skrg nih..aku rasa bila dah siap nnti aku nk ke sana jer..nk rasa apa yg aku tak dpt rasa dlu..kalau tgk plan masa Timb. PM rasmikan pecah tanah dulu, aku tgk cth model pelan sekolah dia mcm gah nk rak..kalau tak silap aku bngunan dia smpai 8 tingkat..aku pun mcm waaaaa.. (mulut ternganga) tak tau la kot dah siap nnti kene potong 2 ke bngunan tu kan...huhu

Aku juga pernah lukis pelan kawasan sekolah yg super duper besar..siap ada kawasan rel tram a.k.a keretapi...hahaha..dah sekolah aku buat tu besar sgt..nk buat mcmana..dlm pelan tu juga aku ada plan bhgn lalu lintas sekolah...hahaha..

Dulu masa aku sekolah, aku ada kene share sekolah tuh dgn budak2 Tahfiz..actually bukan share tp sekolah tu sekolah diaorg jugak sbnarnya..tp bila diaorg dpt sekolah baru..Subhanallah..sumpah aku jeles dgn diaorg...sbb sesuai dgn taraf sekolah diaorang Institut Tahfiz al Quran..kalau korang nk tahu sekolah diaorg tu sangat2 cantek..takde stail mcm bangunan sekolah..dewan super besar, siap ada dewan teater, asrama bukan jenis yg bertingkat2..asrama stail rumah teres a.k.a rumah panjang moden, surau sekolah yg dah mcm masjid..lantak la kalau skrg ni diaorg tahu dulu aku jeles..ye, mmg aku jeles pun..tapi aku tak dengki ok..mmg sesuai org2 yg menghafal al Quran ni diberi keselesaan sebegitu..tgk je gambar2 nih (Sumber : FB ITQAN)

Blok Asrama

Bangunan Pentadbiran

Surau

Dewan Besar

Blok Akademik

Amacam??...

Bila aku melukis??...masa cikgu tak masuk kelas atau cikgu masuk kelas tapi suh buat kerja masing2...atau masa waktu prep aku dah takde keje lain nk buat..so far, tak penah lagi kawan aku perasan aku wat keje2 mcm ni..sbb kawan meja sblah aku dulu kuat tido~..dang~ (sapekah beliau)

Ye lah, tapi nasib kita pada masa akan dtg sape tahu..dah ditakdirkan aku skrg menjadi seorang guru..aku redha..lagipun aku enjoy keje nih..seronok dpt mendidik anak2 orang nih..ye lah sambil mengajar sambil belajar..

Ni kat bawah nih..adalah salah satu buku coretan aku masa zaman sekolah dlu..

Kononnya buku subjek an Nusus...dalam dia..hurmm...

Kesimpulannya adalah...

Andainya aku seorang arkitek sekarang..mungkin gambar2 aku semuanya berlatar belakangkan sebegini...
Our Buildings..dream come true..hahaha

Tapi apakan daya, latar belakang gambar2 aku skrg kebanyakkannya adalah sebegini...

Tak pernah menyesal menjadi seorang pendidik...
Alhamdulillah, syukur atas segala nikmat~


Sekian,



11 comments:

rykhel hyunsu said...

kiut weh citer ko nih. sumpah tak tipu. adeh. aku puji ko! demm siot. haha
eh jap. dulu ko duduk sebelah sape eh time senawi 2? tapi komfom bukan aku kan? komfom.

::alifdalmim:: said...

hahaha...aku pun mcm tergelak sensorang je bila tgk balik hasil lukisan aku tu..

actually, ada sorang budak ni memisahkan tempat duduk aku dgn kau..dia dduk tgh2..siapakh beliau??

jeng..jeng..jeng..

deaf-angel said...

wah...gambo kat Singapore bukan main lagi...haha.

oi, jadi pendidik tu bagus beb, nanti anak murid ko ada la nanti jadi arkitek...

::alifdalmim:: said...

hahaha..masing2 kaki camera..pantang jumpa camera..

tu lah tu..tak dpt jd arkitek..sok, dpt tgk anak murid aku jd arkitek pun ok da..hehe

s a L o m a said...

hahahahh! lawak ok part ending tu

::alifdalmim:: said...

hahaha..sy baca balik pun gelak besar~

Janggel said...

Wahahahhaa yang penting keje ko mulia kan.
Gambo kat singapore tu best je tengok..jap entry singapore ko dah habes ker??? aku tak pasan plak?

Muhammad Muzakkir said...

Adam..kenapa tie adam pakai sama dengan student je? hehehe

::alifdalmim:: said...

Janggel,

yer..kerja seorang pendidik sangat mulia..cuma jangan tersasar dari niat dan matlamat yg sebenar..

eh, takde plk aku masukkan entry pasal trip ke Spore sblum nih..baru perasan.

-----

A. Muzakkir,

ha..tengok siapa yg mulakan carik pasal dulu..haha

nurhafiz said...

sekarangni ko arkitek gak..cume ko x bina bangunan..ko sediakan acuan untuk anak-anak murid ko 'bina' masa depan diorg..so, jom sama2 kita 'lukis' baik2 ye cikgu adam..hehe

::alifdalmim:: said...

kau sangat memanfaatkan ilmu balaghah kau...oh lupa, kau budak lughah..hahaha...baru aku terfikir point yg kau cuba sampaikan..hehehe.