Thursday, March 31, 2011

:: Medan; Episod : Horas!! What a scary flight ::

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah...yeehaa...seperti yang telah dirancang sejak setahun yang lalu, aku akhirnya berjaya menjejakkan kaki ke bumi Medan, Indonesia bersama rakan taulan..mcm ramai je yg pergi padahal 2 orang jer..haha

Perjalanan ni dah dirancang dgn rakan blogger aku yang tak pernah bersua muka sehingga lah kami sama2 merancang utk jenjalan ke Medan..asalnya kami nak ke Koh Samui..tp seat penuh..last2 aku dengan Afif amik keputusan ke Medan..

Menaiki flight Firefly adalah satu pengalaman yang baru..ye lah, sebelum ni naik Boeing dengan Airbus je..ni dpt merasa naik ATR-72 berenjin kipas turbo..kau ado??..haha..bertolak jam 1.00 petang tapi flight kami delay setengah jam sebab masalah flight dari Singapore lambat sampai...


Flight berlepas dengan teruk sekali...aku tak pernah rsa takut dan gayat sebelum ni..tp naik flight ni amat menakutkan..mungkin di Subang keadaan berangin..keadaan jadi ok sehinggalah lampu seat-belt dipadamkan...dalam flight aku da mula rasa mabuk sebb masa take-off tadi flight bergoyang2...tak berani nk makan kek coklat yang disajikan..

Cabin crew Firefly yang bertugas masa tu salah seorangnya sangat tak peramah..dia boleh marah pax atas kesalahn yang tak delah besar sgt pun..minta tlg letak beg je pun..padahal bukan semua org penah naik flight sblum nih..aku pun naik geram..dah la tak senyum..period kot..huhuhu

Masa landing teramat teruk..semua dlm flight dah cemas...pilot mcm lost control..kejap ke kanan, kejap ke kiri...menakutkan..

Kesesakkan kt luar terminal ni sedikit menghilangkan rasa takut dlm flight tadi..huhu

Keluar saja terminal Bandara Polonia Airport, Medan..kami tunggu shuttle hotel yang dijangka menjemput kami...tapi haramm..last2 naik teksi juga kami ke hotel..Rp40,000 upahnya..malam yang pertama ni kami menginap di Madani Hotel..hotel yang berlandaskan syariah...muzik latar yang dimainkan kt dlm hotel pun lagu2 nasyid..sejuk hati nih...


Lepas check in, kami rilek kejap then decide nak jalan mana dulu..untuk pertamanya kami ke Masjid Raya al Mash'un yang berada betul2 depan hotel kami menginap ni...masjid ni dibuka oleh Sultan yang pertama dulu..kalau tak silap Sultan Deli..senibina masjid ni menarik..simple tapi nampak lawa..


Kemudian, kami ke Istana Maimoon...kt sini nak masuk istana ni kene sedekah...tp masa aku letak Rp1000..pak cik tu kata..ni baru 70sen pak..amboi!..nk sedekah kena atas seringgit ke??..dalam istana ni takdelah bnyak sangat bnda menarik pun..info pun banyak dah pudar n kene conteng..

Selepas itu, kami berjalan kaki lagi ke Tirtanadi Water Tower..ianya dibina pada tahun 1901 dan sekrang aku rasa ianya diletakkan bersebelahan dengan pejabat air daerah..


Agak dah petang ckit kami berjalan ke Thamrin Plaza..shopping mall kt ctu..nak makan malam..kat situ ada fodd court yang agak moden..kt luar mcm kampung jer..kat dlm mall mcm kt KL...amat berbeza...terkejut kami~

Nama food court yang agak popular tu adalah d'Loft food court..kami makan Nasi Ayam Penyet asli indonesia..dengan sayur asem..


Balik ke hotel kami menaiki Becak...huhuhu..dengan suasana jalan kt Medan yang super duper sesak..agak menakutkan jugak la..tapi sumer ni pengalaman...best!!

11 comments:

Afif, H. said...

nampak..
nak ke sana x ajak....
huuu.....

p/s: nanti aku pos kan gmbar ikut address yg ko bg kat notepad..

Afif, H. said...

koh samui banjir, medan pun baru je kena banjir tadi..

ruffey said...

jom bali XD

::alifdalmim:: said...

Afif,

hahaha...touching tak aku letak address pos tak bgtahu kau??hahaha

kira ok la kita dah balik baru banjir..tp tak femes la kita..haha


------------

Ruff,

bali??..ermm..boleh gak dipertimbangkan..hehe

s a L o m a said...

medan tak sampai lagi ni,firefly pun tak pernah naik.ingat nak try lah sekali :)

djambu puadovich said...

woah, kembara ke medan ya pak? ;)

::alifdalmim:: said...

Sis Saloma,

Try la..medan ok la..tapi sediakan duit kecik...sbb bnyak tips kene bg nnti.haha

--------

djambu,

ya pak..ke Medan..mau pergi juga??haha

djambu puadovich said...

tengok ah, kalo rajin...dan kalo ada duit...:P

:: S a L a M M e S R a :: said...

Tetiba teringat pengalaman naik ATR firefly g medan dari penang.. memang menakutkan!! Turun jer kapalterbang terus muntah kat tepi tangga..haha. Macamana laa crew yg kerja kat flight tu leh maintain 4-6 sector everyday..huhu.

Anonymous said...

selain penerbangan domestik kna check in di kaunter kn??
brp cas yg dikenakan kalo check in kt counter?? ke free??

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
——————————————————————–
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE

Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara – IndonesiaTelp // WhatsApp :+6282160211106
Email:hamzahsaragih@ymail.com
Web:http://hamzahsaragih.blogspot.com
Facebook:Hamzah Saragih Ym:Hamzah Saragih